Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΥΓΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

Πιστή στην πρόβλεψή της πως η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ παραμένει η Citigroup, στην τελευταία 48σέλιδη έκθεσή της με τίτλο "Global Economic Outlook and Strategy - January 2013", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο οίκος στην εν λόγω έκθεσή του, το βασικό του σενάριο προβλέπει πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ το 2014.
Ειδικότερα, οι αναλυτές της Citigroup τοποθετούν στο 6,5% την ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά το τρέχον έτος 2013 και στο 11,5% (!) το 2014, αφού η χώρα, κατά τη Citigroup πάντα, θα έχει αποχωρήσει από το ευρώ. Για το 2015 η ύφεση υπολογίζεται στο 3,6%. Κατά τον οίκο η χώρα μας θα κατορθώσει τελικά να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2016, με την ανάπτυξη να τοποθετείται στο 1,6%.
"Παρά το γεγονός πως η Ελλάδα εντός του 2012 προχώρησε τόσο στην αναδιάρθρωση του χρέους της (PSI+), όσο και λίγους μήνες σε νέο πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων της, το ελληνικό χρέος εξακολουθεί να παραμένει μη βιώσιμο", υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο οίκος στην εν λόγω έκθεσή του.
Και σημειώνει στη συνέχεια: Κατά το τρέχον έτος το ελληνικό χρέος θα διατηρηθεί πάνω από το 180% του ΑΕΠ, παρά τις προσπάθειες που μέχρι στιγμής έχουν γίνει στην κατεύθυνση ελάφρυνσής του.
Η θέση της Citigroup, όπως αυτή αποτυπώνεται και στη νέα αυτή έκθεσή της, είναι η εξής: Χωρίς ένα νέο, μεγάλο haircut στο ελληνικό χρέος που κατέχει ο επίσημος τομέας (ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ΕΚΤ), το ελληνικό χρέος δεν πρόκειται ποτέ να καταστεί βιώσιμο.
Ωστόσο ο οίκος δεν επιμένει μόνο στη θέση του πως η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ το 2014. Ομοίως, εξηγεί, μόλις αυτό συμβεί, θα ανοίξει ο δρόμος για σχεδόν όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ώστε να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία). Αλλά κατά τη Citigroup, το πιο πιθανό είναι πως αυτές οι αναδιαρθρώσεις χρέους θα πραγματοποιηθούν από το 2015 και ύστερα.
Ο οίκος, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή από την πλευρά των ευρωπαϊκών κρατών, τοποθετεί στο 0,4% την ύφεση της Ευρωζώνης κατά το 2013.
"Η κρίση χρέους δεν έχει ακόμη τελειώσει", προειδοποιεί η Citigroup.

1 σχόλιο:

  1. τα τελευταία χρόνια ακούμε αν θα φύγει η Ελλάδα απο το ευρω και τα συναφή, ας πάρουν μια απόφαση να ξέρει και ο λαός
    φωτοβολταικα τιμες

    ΑπάντησηΔιαγραφή