Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

ΑΘΗΝΑ:ΚΟΝΤΡΑ ΟΛΓΑΣ –ΨΥΧΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΑΡΧΙΑ



Των Νίκου Ψαρά, Θανάση Φουσκίδη, Δημήτρη Μαρκόπουλου
 
Τι δείχνει η μυστική δημοσκόπηση για Δούρου,Κασιαδιάρη,Κεφαλογιάννη.

 
Έναν σκληρό αγώνα δρόμου για τις πολιτικές και επικοινωνιακές  εντυπώσεις, -που δίνουν το καθοριστικό προβάδισμα - έχουν ξεκινήσει οι υποψήφιοι τοπικοί άρχοντες από όλα τα κόμματα  για το  χρίσμα στους δήμους ,λίγες μόλις εβδομάδες πριν ξεκινήσουν οι κομματικές διαδικασίες.
Η μεγάλη μάχη  αναμένεται  για όλους τους υποψηφίους  να είναι η εσωκομματική  για το χρίσμα, και ίσως  δυσκολότερη από την εκλογική καθώς όπως όλα δείχνουν οι ενδιαφερόμενοι θα είναι πολλοί και με ηχηρά ονόματα
Η μητέρα όλων των μαχών αναμένεται να δοθεί στο δήμο της Αθήνας όπου και τα κόμματα ενδιαφέρονται να καταγραφούν οι νέοι συσχετισμοί αλλά και οι υποψήφιοι να κατακτήσουν τη θέση- εφαλτήριο για τις μελλοντικές τους επιδιώξεις δηλαδή  μια προνομιακή θέση στην μελλοντική ηγετική ομάδα του κόμματος      
 

Τριπλέτα-φωτιά για την Αθήνα

Οι επιτελείς των κομμάτων γνωρίζουν καλά πως μετά την εφαρμογή των επώδυνων μέτρων όλα έχουν αλλάξει στο άλλοτε γαλάζιο προπύργιο για αυτό  και αναζητούν πρόσωπα και στρατηγικές για να αναδιατάξουν την τακτική τους. Ετσι αντιπαλότητες και συμμαχίες του παρελθόντος δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.
Παρ' όλα αυτά, οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να ριχτούν στον εκλογικό στίβο έχουν φθάσει ήδη στα επιτελεία των κομμάτων. Όπως αποκαλύπτουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», σε μια από τις πλέον πρόσφατες, «μετρήθηκε» η απήχηση που έχουν στους Αθηναίους, η Όλγα Κεφαλογιάννη από την πλευρά της ΝΔ, η Ρένα Δούρου από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Ηλίας Κασιδιάρης από την Χρυσή Αυγή (δεδομένων των υψηλών ποσοστών του εθνικιστικού κόμματος στις προβληματικές συνοικίες του κέντρου, όπως για παράδειγμα στον Άγιο Παντελεήμονα).  Πρόκειται ασφαλώς για έναν συνδυασμό προσώπων που -αν τελικά επιλεγούν- θα βάλουν φωτιά στον προεκλογικό αγώνα, αφού πέραν της κόντρας του σε πολιτικό επίπεδο, κάποιοι εξ αυτών έχουν και προηγούμενα. Ο λόγος βεβαίως για την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τον συνάδελφό της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι ήταν οι δύο από τρεις πρωταγωνιστές του περιβόητου επεισοδίου με το «χαστούκι» στην Λιάνα Κανέλλη, που σημάδεψε την προεκλογική περίοδο του Ιουνίου. Για την ιστορία και μόνο, αξίζει να σημειωθεί πως η Ρένα Δούρου ήταν μπροστά στην σφυγμομέτρηση, με τον Ηλία Κασιδιάρη να κάνει την έκπληξη, αφού ήταν δεύτερος, αφήνοντας στην τρίτη θέση την υπουργό Τουρισμού.
Η τελευταία, θα έβλεπε τον Δήμο της Αθήνας ως ένα μεγάλο  σκαλοπάτι για την πολιτική της σταδιοδρομία, κατά το πρότυπο της Ντόρας Μπακογιάννη και παλαιότερα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, που θα την καθιέρωνε στις συνειδήσεις των κεντροδεξιών ψηφοφόρων ως ένα από τα πλέον ανερχόμενα στελέχη. Το σκάνδαλο που πρόεκυψε το τελευταίο διάστημα στον ΕΟΤ πάντως δεν φαίνεται ότι έχει πτοήσει την όμορφη βουλευτίνα η οποία με τον <<αέρα>> της πρωτιάς της στην Α΄ Αθηνών και με τις ευλογίες της οικογένειας Βαρδινογιάννη , εκτιμά ότι το <<χρίσμα>> από το κόμμα δεν θα είναι γι αυτήν δύσκολη υπόθεση.
Η ίδια όμως, θα πρέπει να νιώθει απόλυτα σίγουρη πριν προχωρήσει σ' αυτό το βήμα. «Θα κατέβει μόνο αν εξασφαλίσει ότι δεν θα πάθει κανένα στραπάτσο», λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τον τρόπο που σκέφτεται. Αυτό που πιθανόν δεν γνωρίζει είναι πώς την ίδια επιθυμία με εκείνη για τον δήμο της Αθήνας φαίνεται πώς έχει εκφράσει ένας συνάδελφος της βουλευτής από την ίδια περιφέρεια, που είναι κι αυτός νέος σε ηλικία και κουβαλάει επίσης <<βαρύ>> όνομα. Πρόκειται για τον Ανδρέα Ψυχάρη ο οποίος πρωτοεξελέγη βουλευτής στην Α΄ Αθηνών με την παρθενική του εμφάνιση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ.
Ο γιός του ισχυρού άνδρα του ΔΟΛ, ο οποίος είναι γέννημα θρέμμα Αθηναίος κι έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα ασφάλειας
του κέντρου, θα ενδιαφερόταν να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο.
Το ενδιαφέρον της Όλγας Κεφαλογιάννη και του Ανδρέα Ψυχάρη για τον δήμο της Αθήνας αναμένεται το επόμενο διάστημα να οδηγήσει σε μια <<υπόγεια>> σύγκρουση ...βαρέων βαρών ενώ την ίδια ώρα στον γαλάζιο ορίζοντα έχουν εμφανιστεί - ατύπως πάντα-τουλάχιστον τρεις ακόμα υποψηφιότητες.
Το πρώτο όνομα πάντως που ακούστηκε πριν από μερικούς μήνες ήταν αυτό του Μάκη Βορίδη. Πρόσφατα, όταν ρωτήθηκε από τα <<Παραπολιτικα>> για το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος , με πολύ προσεκτικό
τρόπο άφησε ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο λέγοντας πως δεν το έχει σκεφθεί γιατί δεν του έχει τεθεί ρητά από τον πρωθυπουργό.
Σιωπηλός παραμένει και ο επίσης βουλευτής στην Α΄ Αθηνών και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Αττικής
Βασίλης Κικίλιας που ορισμένοι θεωρούν ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει τον Δήμο. Ο ίδιος πάντως δεν έχει εκφράσει ούτε δημοσίως αλλά ούτε σε κατ ιδίαν συζητήσεις αυτή την επιθυμία.
Σχεδόν σίγουρη η Ρένα
Σε ό,τι αφορά την Κουμουνδούρου, η Ρένα Δούρου είναι το απόλυτο φαβορί για το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ, μια και ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί πως στους Δήμους και τις περιφέρειες-κλειδιά, πρέπει να επιστρατευθούν όσο το δυνατόν πιο προβεβλημένα στελέχη. «Αν δεν έχουν γίνει εθνικές εκλογές ως το 2014, τα αποτελέσματα των τοπικών, θα δείξουν με ακρίβεια προς τα πού πάει το πράγμα. Κι αν όλα πάνε καλά, τότε δεν θα είναι δυνατόν το ποτάμι να γυρίσει πίσω», σημειώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα.

Την ίδια στιγμή, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου υποψήφιος Δήμαρχος της Χρυσής Αυγής θα είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης. Πέραν των κρυφών γκάλοπ που τον δείχνουν ψηλά, στο κόμμα του Νίκου Μοχαλολιάκου πιστεύουν πως είναι ο κατάλληλός άνθρωπος για να φέρει το παιχνίδι στο γήπεδο του κόμματος, με σκληρή γλώσσα για το μεταναστευτικό και έμφαση στα ζητήματα ασφάλειας.

Ο παράγων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Πάντως, η Ιπποκράτους κάθε άλλο παρά «κομπάρσος» θα ήθελε να είναι σ' αυτή την μάχη, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει κοινής αποδοχής υποψηφίους που δυνητικά θα μπορούσαν να στηριχθούν από το σύνολο των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Τα ονόματα που μπορεί να παίξουν είναι ο Γιάννης Σγουρός και η Φώφη Γεννηματά , ενώ ισχυρό παραμένει το «χαρτί» του Γιώργου Καμίνη, ειδικά από την ώρα που ο Φώτης Κουβέλης δείχνει διατεθειμένος να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του προς τον νυν δήμαρχο.



ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ
 Οι ραγδαίες εξελίξεις και η μεγάλη φθορά του πολιτικού συστήματος ευνοεί σημαντικά εναλλακτικές υποψηφιότητες που έχουν δοκιμαστεί στο επιχειρηματικό και κοινωνικό στίβο.  Ακριβώς αυτήν την τάση ανάδειξης Δημάρχων από τις κοινωνίες πολιτών διαβλέπει και η Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας (ΚΙΠΟΚΑ), ένας κινηματικός – αστικής κατεύθυνσης σχηματισμός που οργανώθηκε στον απόηχο των μεγάλων καταστροφών στην πρωτεύουσα το 2008. Πρόκειται για έναν φορέα ενεργών πολιτών οι οποίοι κινούνται στον μεταρρυθμιστικό κυρίως χώρο μεταξύ δηλαδή κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς και οι οποίοι κατά βάση είναι επιχειρηματίες ή ελεύθεροι επαγγελματίες. Κάπως έτσι, δεν είναι τυχαία η ανάδειξη πριν από λίγες ημέρες της γνωστής businesswoman αλλά και παλιότερα πολιτικής ακτιβίστριας κας. Βαρβάρας Βερνίκου Διευθύνουσα Σύμβουλος των Πολυκαταστημάτων Notos Galleries στη θέση της προέδρου της ΚΙΠΟΚΑ. Μια ανάδειξη η οποία ενδέχεται να λειτουργήσει ως πρόκριμα πολιτικών εξελίξεων για τη θέση του Δημάρχου Αθηναίων. Στην Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας συμμετέχουν και άλλες γνωστές προσωπικότητες που φέρονται δυσαρεστημένες με την ατολμία που επιδεικνύει ο νυν Δήμαρχος κ. Γιώργος Καμίνης. Χαρακτηριστική είναι για παράδειγμα η παρουσία του γνωστού ξενοδόχου κ. Αλέξανδρου Βασιλικού, του μάνατζερ  Στέφανου Γαβριηλίδη, της εκδότριας Μαρίας Θεοφανοπούλου, του διακεκριμένου δικηγόρου Παναγιώτη Μπερντίτσα, του ιδιοκτήτη της αλυσίδας Γρηγόρης Μικρογεύματα Βλάσση Γεωργάτου ή του επικοινωνιολόγου Ντίνου  Αδριανόπουλου  ο οποίος είναι Αναπληρωτής Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Civitas. Σε επίπεδο πολιτικής υποστήριξης, οι άνθρωποι που μιλούν δειλά-δειλά για υποψηφιότητα της κας. Βερνίκου κάνουν λόγο για μια «ανεξάρτητη αστική υποψηφιότητα» μακριά από κόμματα.
Όμως η περίπτωση της Αθήνας δεν είναι η μόνη. Ήδη και στην πόλη του Πειραιά οι εξελίξεις τρέχουν. Πριν από λίγες ημέρες ο ανεξάρτητος βουλευτής  Μίμης Ανδρουλάκης προσκλήθηκε από ομάδα 15 γνωστών τοπικών παραγόντων σε γεύμα με θέμα συζήτησης ενδεχόμενη υποψηφιότητα του για την πόλη. Ο Πειραιώτης πολιτικός και διανοούμενος δεν δεσμεύτηκε ούτε όμως απέρριψε την πρόταση, η οποία υποστηρίχτηκε από ευρύ κύκλο παραγόντων  που θέλουν ο Δήμος να φύγει από τα χέρια της Κεντροδεξιάς. Την ομάδα που εισηγείται πάντως την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη στο μεγάλο λιμάνι στελεχώνουν στελέχη της ΔΗΜΑΡ και ιδιαίτερα ο Γιάννης Κακουλίδης, πρώην μέλη του ΠΑΣΟΚ αλλά και δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ όχι όμως το σύνολο του τοπικού κορμού του κόμματος. Στις σκέψεις του κ. Ανδρουλάκη πάντως είναι εάν συναινέσει σε ένα τέτοιο εγχείρημα να υπάρχει πλήρης αποδοχή των προοδευτικών δυνάμεων σε ένα ευρύ μπλοκ κατά του κ. Μιχαλολιάκου. Ένα ακόμη ερώτημα είναι το κατά πόσο θα υπάρξει στήριξη από τον κ. Γιάννη Μίχα – έναν ισχυρό πόλο στην πόλη – αλλά και πως θα αντιδράσει το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ από το οποίο ο βουλευτής αποχώρησε. Επίσης καταλυτικό ρόλο στην εκλογική μάχη αναμένεται να παίξει  το πρόσωπο που θα στηρίξει η Χρυσή Αυγή.    


Ο Μπουτάρης αρχηγός κόμματος;
Την ίδια ώρα που τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης φαίνεται να είναι …ανήσυχος. Όχι φυσικά για το μέλλον του στον Δήμο το οποίο ούτως ή άλλως για την διετία είναι εξασφαλισμένο αλλά για το ευρύτερο πολιτικό του μέλλον. Κι αυτό διότι ήδη στις ζυμώσεις του επονομαζόμενου μεταρρυθμιστικού – νέου κέντρου που έχουν ξεκινήσει με πρωτοβουλία του κόμματος της Δράσης, η πρόταση για ανάληψη προεδρίας ενός συμμαχικού σχήματος στο νέο κέντρο από τον βορειοελλαδίτη επιχειρηματία είναι υπαρκτή. Μια τέτοια όμως προοπτική ανοίγει τον διάλογο για το ποια θα είναι η υποψηφιότητα του προοδευτικού χώρου στο Δήμο της Θεσσαλονίκης
Αντίπαλοι για τη δημαρχία πάντως θα είναι ο Κώστας Γκιουλέκας ή ενδιαφερόμενος σημερινός αντιπεριφεριεάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. Στον ΣΥΡΙΖΑ, η υποψηφιότητα του πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλου έχασε έδαφος μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου