Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Για άλλη μία φορά ο έλληνας πολίτης έρχεται αντιμέτωπος με το παιχνίδι διαρροών μεταξύ Βρυξελλών, Ουάσινγκτον και κυβέρνησης με μοναδικό σκοπό το "σερβίρισμα" νεών μέτρων με τον πιο ήπιο τρόπο.

Αυτή τη φορά το παιχνίδι ξεκίνησε ευρωπαίος αξιωματούχος του Eurogroup στις Βρυξέλλες ο οποίος δήλωσε πως απαιτείται μεταρρύθμιση του δημοσίου και μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, κάτι που αποτελεί σαφή παραδοχή πως οι Βρυξέλλες ζητούν απολύσεις από το δημόσιο μέσα στο 2013.


Μάλιστα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης χαρακτήρισε «υπερτροφικό» τον ελληνικό δημόσιο τομέα και τόνισε ότι θεωρεί αδιανόητο να προταθούν άλλα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. «Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν μόνο κατά των όσων ορίζει το Μνημόνιο, αλλά και μια εντελώς ανεύθυνη πράξη. Όποιος είναι στα λογικά του δεν μπορεί να λέει ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα για να διατηρηθεί το μέγεθος του δημοσίου. Αυτό θα το θεωρούσα πέρα ως πέρα απαράδεκτο», είπε.

Ο αξιωματούχος υπενθύμισε ότι το Μνημόνιο προβλέπει ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να καταρτίσουν οργανογράμματα ανά υπουργείο εντός του πρώτου τριμήνου του 2013, δηλαδή να τεθούν οι στόχοι για τις αποχωρήσεις από το δημόσιο τομέα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απολύσεων 25 χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι η προσαρμογή του επιπέδου της απασχόλησης εξαρτάται από την προσπάθεια των ελληνικών αρχών για να γίνει καλύτερη δουλειά στην είσπραξη των φόρων και ότι ακόμη δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Αυτή ακριβώς η δήλωση αφήνει όλα τα παράθυρα ανοιχτά για απολύσεις στο δημόσιο και μάλιστα εντός του 2013.

Ο κ. Μάρεϊ σημείωσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδιο για το απαιτούμενο προσωπικό σε κάθε δημόσια υπηρεσία και ότι οι κρίσιμες θέσεις δεν θα επηρεαστούν και πως μπορεί να υπάρξουν προσαρμογές. Επίσης, υποστήριξε ότι δεν έχουν συζητήσει αριθμούς για απολύσεις, επαναλαμβάνοντας ότι το "τελικό αποτέλεσμα" θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος.

Ο κ. Μάρεϊ επισήμανε ότι αν υπάρξει περισσότερη πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και κυρίως στην αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων, τότε η κυβέρνηση μπορεί να αποφύγει περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, όπως είπε, τονίζοντας ότι «είναι σπουδαίο να βελτιωθεί το φορολογικό σύστημα», ενώ απέφυγε να απαντήσει για τη σχετική έκθεση του ΔΝΤ και της ΕΕ που αφορά το φορολογικό.

Για τον Πολ Τόμσεν επισήμανε ότι θα βρίσκεται στην Ελλάδα αρχές της επόμενης εβδομάδας και ότι ήδη βρίσκεται στη χώρα μας τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ, το οποίο σε συνεργασία με την ΕΕ και την ΕΚΤ αξιολογεί την πρόοδο του προγράμματος και ότι η αποστολή της τρόικας θα ολοκληρωθεί στα μέσα Μαρτίου, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ ερευνά το θέμα της επιμήκυνσης και την αξιολόγηση του προγράμματος για την Ελλάδα με βάση το άρθρο IV του καταστατικού του ΔΝΤ, για το οποίο θα ετοιμαστεί έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου