Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

EΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΔΗΜΑΡ





        Παράλληλα η  ΔΗΜΑΡ θα καταθέσει επίσης πρόταση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, για όλες τις ομάδες του πληθυσμού που βρίσκονται στα όρια του κοινωνικού αποκλεισμού, κάτι που όπως τονίζουν από την Αγίου Κωνσταντίνου εφαρμόζεται ήδη στην Ε.Ε.  ενώ αναμένεται να εφαρμοστεί  και σε δύο περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με την πρώτη επεξεργασία που έχει γίνει από μια εργασία του καθηγητή πανεπιστημίου Μάνου Ματσαγγάνη  αναζητούνται   η εκτίμηση του κόστους του προγράμματος η ποσότητα των δικαιούχων αλλά  και πόσο θα συνέβαλε στη μείωση των δεικτών φτώχειας.
Τα δύο σενάρια έχουν ως εξής: Το «βασικό» σενάριο συνδέει το εγγυημένο ποσό με το τακτικό επίδομα ανεργίας (360 ευρώ το μήνα για ένα άτομο που ζει μόνο, 972 ευρώ το μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά), ενώ το «εναλλακτικό» σενάριο με το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας (200 ευρώ το μήνα για ένα άτομο, 540 ευρώ το μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά).

 Και τα δύο σενάρια προβλέπουν προσαύξηση του εγγυημένου ποσού για όσα νοικοκυριά βαρύνονται με έξοδα ενοικίου ή στεγαστικού δανείου (κατά τα ποσά του επιδόματος ενοικίου ΟΕΚ: 125 ευρώ το μήνα για ένα άτομο συν 25 ευρώ το μήνα για κάθε πρόσθετο μέλος νοικοκυριού). Το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης που θα  καταβάλλεται στους δικαιούχους σύμφωνα με την υπό επεξεργασία πρόταση προκύπτει από τη διαφορά ανάμεσα στο εισόδημα αναφοράς που διαθέτουν και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό στο οποίο ανήκουν.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μια γενικευμένη εφαρμογή  του μέτρου όπως είναι το βασικό σενάριο αφενός θα εξάλειφε σχεδόν ολοκληρωτικά την ακραία φτώχεια, αφετέρου θα ανέβαζε σημαντικά το κόστος  ίσως και πάνω από 1% του ΑΕΠ. Σε μια πιο οικονομική εκδοχή όπως είναι το "εναλλακτικό" σενάριο, θα κόστιζε 0,35% του ΑΕΠ με  ασθενέστερη βέβαια επίδραση στους δείκτες φτώχειας. Στην πρόταση θα προβλέπονται και «φίλτρα» για όσους φοροδιαφεύγουν ή έχουν μαύρα εισοδήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου