Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Αποκαίδια παραμένουν 9 ιστορικά κτίρια ένα χρόνο μετά τις μολότωφ !



Της Μάρας Μπέκα
  Στην τύχη τους έχει εγκαταλείψει η πολιτεία  τα 47 κτίρια ( 12 από αυτά διατηρητέα) και τα δεκάδες καταστήματα πού καταστράφηκαν το βράδυ της ψηφοφορίας για το δεύτερο μνημόνιο  από ένοπλους κουκουλοφόρους. Παρά τις υποσχέσεις των τότε υπουργών για σύντομη αποκατάσταση, ένα χρόνο μετά, τα κτίρια παραμένουν καμένα και κλεισμένα πρόχειρα με τσίγκους -χωρίς να έχουν ξεκινήσει ουσιαστικά  οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών- ελλείψει οικονομικών πόρων.  Χωρίς αποζημίωση οι 245  επιχειρήσεις  μαραζώνουν καθημερινά  επιτείνοντας την δραματική κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας προκαλώντας νέο κύμα δυσαρέσκειας από τους επιχειρηματίες που βλέπουν να καταστρέφονται για δεύτερη φορά από τις «κουκούλες» της γραφειοκρατίας   

Ήταν Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2012, όταν κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την νέα δανειακή σύμβαση της χώρας στη Βουλή, μετά από μια μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας εμφανίστηκαν ομάδες οργανωμένων κουκουλοφόρων με στρατιωτική οργάνωση και σχέδιο να κάψουν την  Αθήνα στο πρότυπο των διαδηλώσεων του Λονδίνου λίγους μήνες νωρίτερα. Μέσα σε λίγα λεπτά οι φλόγες τύλιξαν  εκατοντάδες επιχειρήσεις και ιστορικά κτίρια ενώ λεηλατήθηκαν περιουσίες και το κέντρο της Αθήνας έμοιαζε  με βομβαρδισμένο τοπίο.

Ιστορίες για γέλια και για κλάματα
Διώροφο διατηρητέο κτίριο στην οδό Σταδίου 19-25. Το αρχικό κτίσμα οικοδομήθηκε την περίοδο 1870-1881 σε σχέδια του γνωστού αρχιτέκτονα Ernest Ziller  σε νεοκλασικό ρυθμό. Την περίοδο 1914-1920 πραγματοποιήθηκε σημαντική επέμβαση σε ρυθμό Νεομπαρόκ, που στέγασε τον κινηματογράφο «ΑΤΤΙΚΟΝ», σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη . Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 απέκτησε δεύτερη κινηματογραφική αίθουσα «Απόλλων» στο υπόγειο του κτιρίου. Σε αυτό το κτίριο στεγαζόταν και το κατάστημα «Kosta Boda». Η διευθύνουσα Σύμβουλος, Καρολίνα Αγγελονίδη  καταγγέλει στα «Παραπολιτικά» την στάση της πολιτείας .«Η αξία της ζημιάς που έγινε είναι πολύ μεγάλη και από τις ασφαλιστικές εταιρίες δεν θα πάρουμε τίποτα γιατί θεωρούν ότι οι καταστροφές  προήλθαν από πολιτικές αναταραχές, άρα δεν αποζημιώνουν.» Σύμφωνα με την κ. Αγγελονίδη τίποτε δεν έχει γίνει έως σήμερα για κτίριο και επιχείρηση «όσον αφορά  το κράτος του κάναμε μήνυση,  μετά την απόφασή  να μας δώσουν σαν αποζημίωση μόνο 10.000 ευρώ και να μείνουμε εκεί χωρίς να διεκδικήσουμε τίποτα άλλο. Δεν είμαστε ίδια περίπτωση με μια μικρή επιχείρηση, πρόκειται για ένα σημαντικό κτίριο που καταστράφηκε ολοσχερώς , δεν πρέπει να μας αντιμετωπίζουν έτσι».
Στις φλόγες τυλίχθηκε τότε στην οδό Κοραή 4 ο ιστορικός κινηματογράφος «Άστυ» που μετρά 85 χρόνια ιστορίας. Το κτίριο κατασκευάστηκε την περίοδο 1934-1938 με μελέτες του ΕΜΠ. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ένα μέρος του έγινε φυλακή για τους Ελληνες αγωνιστές, ενώ ο κινηματογράφος πρόβαλλε ταινίες και επίκαιρα για τους Γερμανούς στρατιώτες. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ανακαίνισης το 2008, οι ιθύνοντες επέμειναν  στην διατήρηση της παραδοσιακής μορφής του κινηματογράφου. Σήμερα ο ιδιοκτήτης Γιώργος Στεριάκης, δηλώνει: «Την ημέρα εκείνη κάηκε ευτυχώς μόνο η είσοδος και τα δάπεδα. Η ζημιά είναι αξίας 12.000 ευρώ.  Τα φτιάξαμε όλα μόνοι  μας γιατί άμα περιμένουμε  από την πολιτεία να μας βοηθήσει καήκαμε...μάλιστα μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα».
Μεγάλες ήταν οι ζημιές και στο  Μέγαρο Νικολούδη,  για τα βιβλιοπωλεία Ιανός στη Σταδίου και του  Ελευθερουδάκη  στην Πανεπιστημίου 41. Ένα βιβλιοπωλείο που έχει ρίζες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, όταν το πρώτο  βιβλιοπωλείο με την ονομασία «Ελευθερουδάκης» έπαιρνε θέση στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας η Σοφίκα Ελευθερουδάκη, η ιδιοκτήτρια του κατεστραμμένου βιβλιοπωλείου, αποκαλύπτει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ:
«Περιμένουμε από την πολιτεία να βγάλει την απόφαση της αποζημίωσης, ωστόσο  μέχρι στιγμής δεν έχουμε κανένα αποτέλεσμα. Έγινε μια διαδικασία όπως μας είχε ζητηθεί και από εκεί και πέρα είμαστε στην αναμονή.
Η μεγάλη ζημιά έγινε στην Πανεπιστημίου 41 το μαγαζί κάηκε σε πολλά σημεία ενώ στο κεντρικό μας που βρίσκεται Πανεπιστημίου 11 καταστράφηκε μόνο ένα τζάμι το οποίο αποκατάστησαν οι ασφαλιστικές».
Συνολικά εκτός των κτιρίων που αναφέρθηκαν καταστράφηκαν τότε τα εξής διατηρητέα  το ισόγειο στο Μέγαρο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στην οδό Πανεπιστημίου 37  

Πενταώροφο κτίριο στο οδό Πανεπιστημίου 45 και Πεσμαζόγλου  με δύο υπόγεια, που οικοδομήθηκε το 1927, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά που θεωρείται αντιπροσωπευτικός εκπρόσωπος της υστεροκλασικής περιόδου.

Ακόμη τριώροφο διατηρητέο κτίριο με κεραμοσκεπή, νεοκλασικής ρυθμολογίας στον οδό Αθηνάς 13-15 και Κακουργιοδικείου και διώροφο διατηρητέο κτίριο εκλεκτικιστικής μορφολογίας, που οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στην οδό Αθηνάς και Βορέως . Στα περισσότερα στεγάζονταν τράπεζες  
Επίσης μεγάλης ιστορικής αξίας  κτίρια στην  Ερμού 66  και στη Σταδίου 6-8
 Από τη μανία των κουκουλοφόρων δεν γλίτωσαν ούτε οι επιχειρήσεις που στεγάζονταν σε κεντρικά κτίρια της πρωτεύουσας όπως  το οπλοπωλείο «Ελλάς» στην πλατεία Ομονοίας.  Οι ένοπλοι διαδηλωτές  κυκλοφορούσαν με αεροβόλα όπλα και μαχαίρια και ο Γιώργος Σταματόπουλος,  ιδιοκτήτης  της  επιχείρησης  ανησυχεί για την άπιαστη αποζημίωση:
«Το ύψος της ζημιάς φτάνει τις 120.000 ευρώ.. μαζί με το εμπόρευμα που καταστράφηκε.  Ο κ. Βενιζέλος μας είχε υποσχεθεί να βοηθήσει άμεσα, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει ούτε ένα ευρώ. Προσωπικά δεν βλέπω να γίνεται τίποτα και αυτό με ανησυχεί… το μαγαζί είναι ιδιόκτητο από το 1963. Ωστόσο η οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην  χώρα δεν επιτρέπει πιστεύω μια τόσο υψηλού ρίσκου αποζημίωση όπως η δική μας».
ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αθηνών (ΕΣΕΕ)κ. Βασίλης Κορκίδης  με αφορμή την καθυστέρηση της πολιτείας στις αποζημιώσεις, δηλώνει στα «Παραπολιτικά» .
« Δεν μου φαίνεται καθόλου περίεργη η καθυστέρηση αυτή της πολιτείας. Είναι άλλη μια περίπτωση όπως είναι οι σεισμοπαθείς και οι πυρόπληκτοι της Ηλείας. Όταν έγιναν οι καταστροφές είχαμε ξεκινήσει εμείς την καταγραφή και το χειρισμό πρακτικών θεμάτων. Όμως η αρμοδιότητα έφυγε από τα χέρια του εμπορικού συλλόγου και τώρα ανήκει στον Δήμο Αθηναίων.
Από την πλευρά του  το μέλος του Δ.Σ της επιτροπής του  Δήμου Αθηναίων  για τις αποζημιώσεις κ. Κάρολος Κωστόπουλος άφησε μια μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας « Τελείωσε αυτή την βδομάδα η αποτίμηση των ζημιών από τον δήμο Αθηναίων. Στο λογιστήριο του κράτους υπάρχει δεσμευμένο ποσό για την κάλυψη των αποζημιώσεων των πληγέντων επιχειρηματιών».
Ωστόσο οι αποζημιώσεις  αφορούν μόνο τις 220 μικρές επιχειρήσεις και όχι τις μεγαλύτερες  που έχουν υποστεί ζημιές. Η αποζημίωση που θα πάρουν οι επιχειρηματίες  θα φτάσει μέχρι τις 15.000 ευρώ και σε τρεις δόσεις. Αρχικά το 1/3 των χρημάτων και στην συνέχεια τα υπόλοιπα σε δύο ισόποσες δόσεις . Οι 25 μεγάλες επιχειρήσεις , θα αποζημιωθούν από την Νομαρχία όταν υπάρξει απόφαση  και θα πρέπει να υποβάλλουν τα χαρτιά τους σαν να χτίζουν νέα επιχείρηση».
ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου