Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

ΠΟΣΟ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ;

Η απόφαση που αναγκάζει τους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών να συνεισφέρουν στη διάσωση της χώρας μπορεί να οδηγήσει την οικονομία της χώρας σε συρρίκνωση κατά 15% τα επόμενα δύο χρόνια, αναφέρει η Nomura.

«Η κυπριακή οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί περίπου 15% τα επόμενα δύο έτη αν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα», τονίζει η Nomura σε σημείωμά της, δίνοντας μια ζοφερή εικόνα για την οικονομία της χώρας.


Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ανέφερε πως σύμφωνα με το πρόγραμμα, το χρέος της Κύπρου θα μειωθεί στο 100% του ΑΕΠ έως το 2020. Ωστόσο, η Nomura, διευκρινίζει πως δεν είναι ξεκάθαρο σε τι βαθμό η φορολογία αυτή θα επηρεάσει τη συμπεριφορά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και ενδεχομένως οι εκτιμήσεις του Dijsselbloem να μεταβληθούν.

«Παρά το γεγονός πως η εισφορά αυτή θα αντικατασταθεί με μετοχές και ενδεχομένως με ομόλογα συνδεδεμένα με τα μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο, η συμπεριφορά των καταθετών θα επηρεαστεί σίγουρα».

Επιπλέον, η Κύπρος συμφώνησε στην αύξηση του επιχειρηματικού φόρου κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 12,5%, κίνηση που σύμφωνα με τη Nomura θα μεταβάλει τους στόχους και τη συμπεριφορά των επιχειρήσεων.

Οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας το 2013-2014 θα πρέπει να αναθεωρηθούν, όπως υποστηρίζει η Nomura. «Η εκτίμησή μας (με τη μερική πληροφόρηση που έχουμε έως τώρα) είναι ότι ένα μέγεθος κοντά στο -15 είναι πιο ρεαλιστικό για τα έτη 2013-2014».

Η ταχεία συρρίκνωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου είναι ακόμη πιο σημαντική, σημειώνει η Nomura, καθώς θα έχει πιο μακροπρόθεσμη επιρροή στις αναπτυξιακές προοπτικές. «Με μια ύφεση 15% το 2013-2014 και μηδενική ανάπτυξη το 2015, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ πρόκειται να φτάσει στο 128% από το 145%».

«Ωστόσο, το αποτέλεσμα για το 2020 είναι αρκετά αβέβαιο, δεδομένου μάλιστα ότι το 2018 θα υπάρξουν και οι επιδράσεις των επενδύσεων του φυσικού αερίου. Αν η οικονομία σταθεροποιηθεί έως το 2015-2016, το χρέος στο 105-110% του ΑΕΠ είναι εφικτό το 2020 ακόμα και με σημαντικά χαμηλότερη προοπτική ανάπτυξης».


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου