Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

Η συμφωνία τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες μπορεί να είχε ως στόχο τη διάσωση της Κύπρου εντός της Ευρωζώνης, μόνο που η Κύπρος έχασε το ευρώ… και σηματοδότησε τη πρακτική διάσπαση της Ευρωζώνης.
Με την επιβολή κουρέματος στις καταθέσεις αλλά και τον έλεγχο στη διακίνηση κεφαλαίων πλέον το ευρώ σε κάθε χώρα ξεχωριστά αποκτά μία διαφορετική αξία… φυσικά πολύ μεγαλύτερη στη Βόρεια Ευρώπη και τη Γερμανία και πολύ χαμηλότερη στο νότο.
Σήμερα τα ευρώ που βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Κύπρο έχουν πολύ μικρότερη αξία απ’ τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, όπου δεν υπάρχει έλεγχος και απαγορεύσεις στη διακίνηση κεφαλαίων.
Τα ευρώ για παράδειγμα στη Γαλλία μπορούν σήμερα να αγοράσουν προϊόντα και υπηρεσίες απ’ τη Γερμανία, αλλά κάτι τέτοιο τα κυπριακά ευρώ σήμερα δεν μπορούν να το κάνουν. Και απ’ ότι φαίνεται δεν θα μπορούν για μεγάλο διάστημα ακόμα.
Κάτι βέβαια που σημαίνει ότι η αξία του νομίσματος που έχουν στα χέρια τους οι Γάλλοι (σύμφωνα με το παραπάνω παράδειγμα) είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ το αντίστοιχο των Κυπρίων, άσχετα εάν έχουν το ίδιο όνομα!

Επομένως αυτό σημαίνει ότι το νόμισμα των δύο ταχυτήτων είναι πραγματικότητα.
Χαρακτηριστικά σημειώνει ο αναλυτής του think tank των Βρυξελλών, Bruegel, Guntrum B. Wolff:
«Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό σε μία νομισματική ένωση είναι η ικανότητα να διακινείς τα κεφάλαια σου χωρίς περιορισμούς απ’ τη μία τράπεζα στην άλλη εντός του συνόλου της επικράτειας της νομισματικής ένωσης. Εάν αυτό απαγορευτεί, τότε η αξία του ευρώ σε μία κυπριακή τράπεζα αποδυναμώνεται σημαντικά έναντι της αξίας του ευρώ σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα της Ευρωζώνης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το κυπριακό ευρώ, δεν είναι πλέον ευρώ. Συμφωνώντας σ’ αυτό το μέτρο η ΕΚΤ de facto εισήγαγε νέο νόμισμα στην Κύπρο»
Και η ιστοσελίδα seeking Alpha σήμερα αναρωτιέται:
«Έτσι τελειώνει το μεγάλο πείραμα στην Ευρωζώνη; Χωρίς μία επίσημη ‘έξοδο’, αλλά με περιορισμό στα εθνικά σύνορα και με έλεγχο των κεφαλαίων; Πλέον κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτό είναι ένα κοινό νόμισμα. Περισσότερο είναι δεκάδες διαφορετικά νομίσματα που απλά έχουν το ίδιο όνομα και διαφορετική αξία»!
Και η αλήθεια είναι ότι όταν υπάρξει μία νέα τραπεζική κρίση στην Ευρώπη, οι καταθέτες θα γνωρίζουν μέχρι που μπορεί να φθάσουν τα ευρωπαϊκά όργανα και όπως σχολιάζει σήμερα η Citi σε έκθεση της, οι καταθέτες θα αρχίσουν να αποσύρουν μαζικά τις καταθέσεις τους επιταχύνοντας την κρίση.
Στέλιος Μορφίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου