Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΕ ΔΟΥΚΑ,ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ,ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Δυο 24ωρα μετά την βαριά «καμπάνα» - κάθειρξη 8 ετών - σε βάρος του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου επειδή δεν είχε συμπεριλάβει στη δήλωση πόθεν έσχες του 2010 το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου καθώς και άλλα περιουσιακά του στοιχεία, η εισαγγελία Εφετών της Αθήνας προχώρησε στην άσκηση ποινικών διώξεων για το αδίκημα υποβολής ανακριβών δηλώσεων πόθεν έσχες σε βάρος των πρώην υπουργών Πέτρου Δούκα, Γιάννου Παπαντωνίου και Γιώργου Βουλγαράκη.

Ειδικότερα, η δίωξη σε βάρος του Πέτρου Δούκα ασκήθηκε από την εισαγγελέα Εφετών Ελένη Ράικου και είναι σε βαθμό κακουργήματος. Η δίωξη αφορά την αίτηση περιουσιακής κατάστασης του πρώην υπουργού για το έτος 2011 και είναι σε κακουργηματική μορφή διότι, κατά πληροφορίες, το ποσό της αποκρύβει είναι άνω  των 300.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το 2010 ο νόμος για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από πολιτικά πρόσωπα άλλαξε και οι σχετικές διατάξεις αυστηροποιήθηκαν κατά πολύ.

Η ποινή για το συγκεκριμένο αδίκημα εφόσον η υπόθεση φτάσει σε ακροατήριο και «σταθεί» η κακουργηματική κατηγορία σε βάρος του κ. Δούκα κυμαίνεται από 5 έως δέκα έτη. Το αδίκημα είναι σε βαθμό κακουργήματος, όπως συνέβη και με την περίπτωση του Ά. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος καταδικάστηκε σε 8ετή κάθειρξη επειδή δεν δήλωσε το ακίνητο επί της Δ. Αρεοπαγίτου.

Η ποινική δίωξη σε βάρος του Γιάννου Παπαντωνίου ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Εφετών Ι. Μωραϊτάκη, αφορά ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του 2008 και είναι επίσης σε βαθμό πλημμελήματος. Σε βαθμό πλημμελήματος είναι και η δίωξη που ασκήθηκε στον Γ. Βουλγαράκη από τον εισαγγελέα Εφετών Γ. Αγγελή. Το αδίκημα και στην περίπτωση του Γ. Βουλγαράκη είναι υποβολή ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες για το έτος 2008. Οι ποινές που μπορεί να επιβάλλει ένα δικαστήριο για αυτού του είδους την πλημμεληματική κατηγορία φτάνουν έως τα 5 έτη.

Υπενθυμίζεται ότι τις εκθέσεις για τις περιπτώσεις των τριών πρώην υπουργών είχε στείλει στην εισαγγελία Εφετών της Αθήνας η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, πριν από περίπου δυο μήνες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου