Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

H ANΤΙΔΡΑΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΕΥΣΗ

Του Παναγιώτη Στάθη

Είχε πάντα τον κοσμοπολίτικο αέρα του πολιτικού με λαϊκό έρεισμα και βέβαια μεγάλη πέραση στις γυναίκες. Τα χρόνια πέρασαν, οι συνθήκες άλλαξαν, από ισχυρός υπουργός και παρ΄ ολίγον πρωθυπουργός, είναι πλέον ένας υπόδικος για «μίζες» και κατάδικος (από χθες)  για ανακριβές πόθεν έσχες. Τι κι αν άλλαξαν όλα αυτά,  τον αέρα ο Ακης Τσοχατζόπουλος συνεχίζει να τον  έχει. Κι αν κάποιος τον έβλεπε να σηκώνεται ενώπιον των δικαστών να απολογηθεί  θα νόμιζε πώς βλέπει το κανάλι της Βουλής (ή πριν αυτό την ΕΡΤ), σε αλήστου μνήμης συνεδριάσεις με τον τότε υπερ-υπουργό και άλτερ έγκο του Ανδρέα Παπαναδρέου να αγορεύει με το χέρι στην τσέπη κατά των πολιτικών του αντιπάλων. 


Αν άλλαξε κάτι είναι αφενός πώς οι «εχθροί» πλέον είναι οι πρώην σύντροφοι, τους οποίους κατήγγειλε για ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον του και αφετέρου η διάθεση των δικαστών απέναντί του. Αυτή τη φορά, το χέρι στην τσέπη, ήταν μια κίνηση που θεωρήθηκε ανάρμοστη από τον εισαγγελέα που του έκανε παρατήρηση. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που έδειξε μεγάλη ενόχληση. «Λυπάμαι αυτό είναι έλλειψη σεβασμού. Με ενοχλεί αυτή η παρέμβασή σας. Δεν καταλαβαίνω το λόγο», ήταν η απάντησή του στον εισαγγελέα.

Η δεύτερη ήταν ώρα αργότερα, όταν ο πρόεδρος ανακοίνωνε την απόφαση: «8 χρόνια κάθειρξη» ο πρόεδρος, ανέκφραστος ο κ.Τσοχατζόπουλος. «520.000 ευρώ πρόστιμο» συνέχισε ο πρόεδρος, σχεδόν ανέκφραστος ο Άκης. «Δήμευση του ακινήτου στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου» ολοκλήρωσε ο πρόεδρος, έξαλλος ο πρώην υπουργός: «Αν είναι δυνατόν», αναφώνησε κοιτώντας πίσω με δριμύ ύφος.

Τι σημαίνει αυτό

Πρακτικά πάντως η δήμευση του ακινήτου μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, και με το υπάρχον νομικό καθεστώς λίγη αξία έχει. Το διαμέρισμα θα περάσει άμεσα στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου αλλά μέχρι η υπόθεση να φτάσει στον Άρειο Πάγο, δεν μπορεί ούτε να το ρευστοποιήσει, ούτε να το νοικιάσει ή να το εκμεταλλευθεί με κάποιο τρόπο. Αν (λέμε αν) μάλιστα αποφυλακιστεί εκείνος ή η σύζυγός του, τότε μέχρι το Εφετείο δικαιούται να μένει εκεί, ενώ τα κινητά  μέρη της περιουσίας (έπιπλα, τσάντες , κοσμήματα κλπ)  για να δημευθούν απαιτείται ξεχωριστή δικαστική πράξη. Εν ολίγοις οι τσάντες της Βίκυς Τσοχατζοπούλου παραμένουν άθικτες!!! Όλα αυτά βέβαια μπορεί να αλλάξουν σύντομα, όταν θα ψηφιστεί νομοθέτημα που δίδει το δικαίωμα στις αρχές, σε όλα τα στάδια της ποινικής διαδικασίας (και βέβαια πριν τελεσιδικήσει) να παίρνουν ως ενέχυρο την περιουσία του κατηγορουμένου, ακόμα και να την ρευστοποιούν ή να την εκμεταλλεύονται (π.χ. ενοικίαση) και σε περίπτωση αθώωσης να επιστρέφεται. Αν μάλιστα ο νόμος έχει αναδρομική ισχύ και για τις εκκρεμείς υποθέσεις, πιθανόν σύντομα ο ένοικος της Αρεοπαγίτου να είναι κάποιος άλλος.    

Η απόθεωση

Μπορεί λοιπόν τα πράγματα να είναι εντελώς διαφορετικά  πια, αλλά οι παλαιοί εκπρόσωποι- ψηφοφόροι -του ΠΑΣΟΚ, ήταν και πάλι εκεί να συμπαρασταθούν, να αγγίξουν, να φιλήσουν, να αποθεώσουν τον Ακη. Ήταν εκεί, όπως τον παλιό καλό καιρό, να χειροκροτήσουν τις δηλώσεις του «αρχηγού». Εκτός από έναν -μετανοημένο ή μη ΠΑΣΟΚ- που του απηύθυνε ένα ερώτημα: «Θα αποκαλύψετε ποτέ τους συνδαιτυμόνες σας με τους οποίους καταστρέψατε τη χώρα;». Ήταν ο μόνος που δεν «εισέπραξε» έστω ένα χαμόγελο. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος έμεινε σιωπηλός, γύρισε την πλάτη και πήρε το δρόμο για τις φυλακές Κορυδαλλού.   



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου