Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ



ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΛΑΧΟΥΤΣΑΚΟΥ
 
Σίγουρα ένα από τα «θανάσιμα αμαρτήματα» του παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή οικονομική κατάσταση είναι σύμφωνα με τους οικονομολόγους η εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Η διάλυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών έφερε στη δημοσιότητα τραγελαφικές καταστάσεις και απίστευτα περιστατικά. Τέτοιες ιστορίες φτάνουν καθημερινά στα γραφεία ενός διαφορετικού σωματείου της  «Ένωσης Ελλήνων Φορολογουμένων» που έχει μπει δυναμικά στη άνιση μάχη κατά της φοροδιαφυγής .
«Ακόμα και το Πρωτοδικείο φοροδιαφεύγει»

 Στα γραφεία της πρωτότυπης αυτής οργάνωσης ο πρόεδρος Γιάννης Σιάτρας  συλλέγει καθημερινά στοιχεία άκρως ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά. Ο ίδιος μάλιστα καταγγέλλει ότι ακόμα και το Πρωτοδικείο Αθηνών. φοροδιαφεύγει. «Πολλά λένε και λίγα κάνουν για την φοροδιαφυγή. Ο σύλλογος μας ιδρύθηκε στις 11 Μαρτίου του 2008. Την πρώτη μέρα που πήγαμε στη γραμματεία του Πρωτοδικείου μας ζήτησαν ένα φάκελο με έγγραφα και φωτοτυπίες. Πήγαμε στο κατάστημα που στεγάζεται εντός του πρωτοδικείου, αγοράσαμε τα απαραίτητα και δεν μας έδωσαν απόδειξη. Το καταγγείλαμε τόσο στον κ. Καπελέρη όσο και στον κ. Παπακωνσταντίνου. Πέρασαν δύο χρόνια και δεν έγινε τίποτα. Διαπιστώσαμε ότι ακόμα και σήμερα δεν δίνουν αποδείξεις».

Τρώγλη 11 στρεμμάτων
Η συζήτηση διακόπτεται από το χαρακτηριστικό «μπιπ» του υπολογιστή που υποδηλώνει ότι παραλήφθηκε ένα νέο e-mail. Πρόκειται για μια ακόμα καταγγελία που αφορά υπόθεση φοροδιαφυγής. Ο πολίτης, κάνει λόγο για έναν ιδιώτη, ο οποίος έχει στην κατοχή του μια βίλα 11 στρεμμάτων και στην εφορία την έχει δηλώσει ως γιαπί. Η περιγραφή του είναι χαρακτηριστική: «Στο 'x' χιλιόμετρο Αθηνών - Σουνίου βρίσκεται μια βίλα 11 στρεμμάτων με την ονομασία 'x'. Ο ιδιοκτήτης πάμπλουτος είναι μάλλον καλά δικτυωμένος στη Πολεοδομία και την Εφορία των Καλυβίων γιατί όποιος έχει ξαναπροσπαθήσει να κάνει το οτιδήποτε έχει αποτύχει. Σύμφωνα με το καταγγέλλοντα ο «υποψήφιος φοροφυγάς»   «Έχει την μεγαλύτερη πισίνα στην Αττική και την έχει δηλωμένη σαν γούρνα  αλλά και ένα «παλάτι» 400 τ.μ δηλωμένο σαν γιαπί. Φυσικά στην εφορία δηλώνει μόνο 3000 ευρώ ενώ τα έσοδά του από τοκογλυφίες και ξέπλυμα υπερβαίνουν τις 300.000 ετησίως. Εκτός των άλλων ενοικιάζει την βίλα για δεξιώσεις χωρίς να κόβει δελτίο παροχής υπηρεσιών. Κλέβει ετησίως από την εφορία το ποσό της τάξης του ενός εκατομμυρίου τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ». Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες στις οικονομικές υπηρεσίες   συχνά οι καταγγέλλοντες είναι συγγενείς , πρώην σύζυγοι ή πρώην συνεργάτες  που αποκαλύπτουν  την στημένη κομπίνα με αξιόπιστα στοιχεία όταν ψυχρανθούν οι σχέσεις τους  και πλέον δεν έχουν κανένα όφελος. 

«Είπαμε φακελάκι όχι φιλοδώρημα»
 Και οι ιστορίες για γέλια και για κλάματα δεν έχουν τέλος. Δεν περνάνε παρά μόλις λίγα λεπτά, μέχρι ο χαρακτηριστικός ήχος του υπολογιστή να ακουστεί ξανά. Το μήνυμα αφορά έναν χειρουργό, ο οποίος, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, χειρουργεί με το… αζημίωτο.
«Θέλω να καταγγείλω έναν από τους "τιμητές" του όρκου του Ιπποκράτη που έτυχε να χειρουργήσει τον πατέρα μου σε Δημόσιο Νοσοκομείο. Σας το γράφω για την τιμή των όπλων, για το παράπονο που με πιάνει και μόνο.... Αυτό το υποκείμενο πέταξε στα μούτρα του συνταξιούχου πατέρα μου ,-που σε όλη του την ζωή εργάτης δεν επέτρεψε σε κανέναν να του θίξει την αξιοπρέπεια - 500 ευρώ που με κόπο μαζέψαμε για να του δώσουμε ως αμοιβή  χειρουργικής επέμβασης.
 Με στόμφο είπε πως "δεν είμαι ράφτης, και άλλη είναι η αμοιβή μου" . Τον χειρούργησε στην μέση και ζήτησε 2000-3000 ευρώ επειδή είναι διευθυντής. Ρώτησα και μου είπαν πως αυτή είναι η αμοιβή του....τόσα λεφτά δεν μπορούσαμε να μαζέψουμε....Αρνήθηκε να ξαναδεί τον πατέρα μου, ούτε τα ράμματα δεν του έκοψε .... Να τους χαίρεται το υπουργείο Υγείας όλους αυτούς που έχει διορίσει διευθυντές στα Νοσοκομεία για να γδέρνουν τον κόσμο...... Το όνομα αυτού Σ. Η. , διευθυντής νευροχειρουργός σε (Δημόσιο Νοσοκομείο) , ένας από τους "έμπορους" της υγείας μας ,της ζωής μας, της ψυχής μας».
Εύλογο λοιπόν είναι το ερώτημα τι γίνονται αυτές οι καταγγελίες. Σύμφωνα με τον κ. Σιάτρα «η καταγγελία θα προωθηθεί στο ΣΔΟΕ, με την ελπίδα, όπως λέει, να ξεκινήσει έρευνα, ότι καταγγελία μας έρχεται την στέλνουμε στους αρμόδιους φορείς, ωστόσο φαίνεται ότι αδιαφορούν. Δεν μας ενημερώνουν ποτέ για τίποτα» σημειώνει προβληματισμένος και προσθέτει  «Η κατάσταση  με τη φοροδιαφυγή πλέον είναι ανεξέλεγκτη». 
Πως όμως δημιουργήθηκε αυτός ο σύλλογος; Η ένωση «Έλληνες φορολογούμενοι» ιδρύθηκε το 2008 με κύριο σκοπό να συμβάλλει στην ενημέρωση  των πολιτών, γύρω από οικονομικά, φορολογικά και ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα, να δώσει ένα «βήμα» έκφρασης και κατάθεσης απόψεων στους πολίτες - φορολογούμενους αλλά και να γίνει ένα μέσο καταχώρησης και προβολής καταγγελιών σε θέματα που αφορούν στη δημόσια διοίκηση. Εμπνευστής και πρόεδρος της οργάνωσης είναι ο οικονομολόγος Γιάννης Σιάτρας, ο οποίος, όπως λέει στα «Παραπολιτικά», το σημαντικότερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η Ελλάδα είναι αυτό της φοροδιαφυγής. « Είναι το βασικότερο και σημαντικότερο πρόβλημα.  Θέλαμε να φτιάξουμε κάτι το οποίο θα έδινε μία διέξοδο στον πολίτη ο όποιος θέλει να αντιδράσει και δεν ξέρει πως. Προσωπικά έχω δοκιμάσει παρά πολλές φορές να καταγγείλω περιπτώσεις φοροδιαφυγής και δεν είναι εύκολο. Δεν ακούει το κράτος και αυτό δημιουργεί την υποψία ότι δεν θέλει να ακούσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου