Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΠΑΤΑΧΤΣΗΔΕΣ

Του Σπύρου Δημητρέλη

Χρωστούσες στην εφορία και βρέθηκες σε οικονομική δυσκολία. Προχώρησες σε ρύθμιση του χρέους σου σε 20 δόσεις και παρέμεινες συνεπής στη ρύθμιση με πολύ μεγάλες οικονομικές θυσίες. Τώρα τιμωρείσαι για αυτό. Αν ήσουν ασυνεπής στη ρύθμιση θα μπορούσες να τη ρυθμίσεις εκ νέου και μάλιστα σε έως και 48 δόσεις!

Αυτός είναι ο παραλογισμός της νέας ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη την οποία έχει συμφωνήσει το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα. Και επειδή στις λεπτομέρειες κρύβεται πάντα ο διάβολος, οι λεπτομέρειες της ρύθμισης είναι πολύ πιο σημαντικές από την ίδια την ρύθμιση.


Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ έχει υποβάλει αίτημα στην τρόικα να μπορούν να υπαχθούν στη νέα έκτακτη ρύθμιση των 48 δόσεων ακόμη και οι φορολογούμενοι οι οποίοι είχαν ρυθμίσει το χρέος τους στο παρελθόν και άφησαν απλήρωτες δόσεις ακόμη και έως τις 31 Μαρτίου 2013. Η τρόικα έχει δεχτεί να συμβαίνει αυτό για όσους «έχασαν» ρύθμιση έως και το τέλος του 2012 αλλά δεν έχουν ακόμη δεχτεί να επεκταθεί το σχετικό χρονικό όριο έως και το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013. Μάλιστα, έχουν εκφραστεί από μέλη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας φόβοι ότι η σχετική επέκταση μπορεί και να δημιουργήσει νέο δημοσιονομικό κενό καθώς είναι πολλοί όσοι άφησαν απλήρωτες δόσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους στην προσδοκία της νέας ρύθμισης. Πάντως στελέχη του ΥΠΟΙΚ εκφράζουν την αισιοδοξία ότι το σχετικό αίτημα τελικά θα περάσει. Σε κάθε περίπτωση, όμως, για άλλη μια φορά επιβραβεύονται όσοι είναι ασυνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Αυτός που δεν πλήρωσε την εφορία το 2012 έχει πλέον τη δυνατότητα να εξοφλήσει, έστω και με προσαυξήσεις, το φόρο του σε έως 48 δόσεις ή και περισσότερες ενώ αυτός που ήταν συνεπής την εξόφλησε το πολύ σε έως επτά δόσεις. Μάλιστα, ακόμη πιο ωφελημένος είναι αυτός που ρύθμισε το χρέος του το 2011 ή το 2012 και στη συνέχεια περιφρόνησε την εφορία καθώς σταμάτησε να πληρώσει τις δόσεις που συμφώνησε. Αυτός μπορεί τώρα να ρυθμίσει εκ νέου την οφειλή του και να την εξοφλήσει σε πολλές δόσεις. Αντίθετα αυτός που ήταν συνεπής θα παραμείνει εγκλωβισμένος σε ρύθμιση με λιγότερες δόσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που για καθαρά εισπρακτικούς λόγους το ΥΠΟΙΚ επιβραβεύει ασυνεπής φορολογούμενους. Στατιστικά κάθε δεύτερο έτος έρχεται μια ρύθμιση περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Τι σημαίνει αυτό ότι όσοι παραβίαζαν συστηματικά τη φορολογική νομοθεσία δηλώνοντας φουσκωμένες δαπάνες και λιγότερα έσοδα από τα πραγματικά πλήρωναν έναν κατ’ αποκοπή φόρο που συνήθως ήταν πολύ χαμηλότερος από αυτόν που θα πλήρωναν αν τηρούσαν τη φορολογική νομοθεσία (όπως έκαναν τα ‘κορόιδα’ ή αν ελέγχονταν φορολογικά). Η τρόικα επιμένει ότι αυτή η ρύθμιση είναι και πράγματι η τελευταία. Ίδωμεν…


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου