Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

ΤΙ ΖΗΤΑ ΤΩΡΑ Η ΤΡΟΙΚΑ;

Της Δήμητρας Καδδά

Βροχή ερωτήσεων και επιφυλακτική έως… σκληρή θέση στα «ορόσημα» που ζητούσε όταν έφυγε προ 3 εβδομάδων από την Αθήνα, φέρεται  ότι επιφύλαξε χθες η τρόικα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Η χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα άλλωστε ότι τα πράγματα «είναι πολύ δύσκολα» λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης τρίωρης συνάντησης, θεωρείται από αρμόδια στελέχη ενδεικτική του κλίματος.

Πολιτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι «η τρόικα δείχνει τα δόντια της με το βλέμμα στον Ιούνιο». Εξηγούν ότι οι δανειστές θα κάνουν τη διαπραγμάτευση πολύ δύσκολη, εμποδίζοντας να κλείσουν θέματα, αν δεν κλείσουν τα… πάντα. Οι διαπραγματεύσεις θα είναι καθημερινές, αλλά και σκληρές, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.


«Η τρόικα βάζει τους  αστερίσκους της στο μνημόνιο» εξηγούν, με στόχο όπως λένε να καταστεί σαφές (και γραπτά) ότι στην επόμενη αξιολόγηση -του Ιουνίου- θα υπάρχει υποχρέωση λήψης νέων μέτρων, αν η Ελλάδα δεν «τρέξει». Αφήνουν κάποιες πηγές και ένα –μικρό προς το παρόν– ενδεχόμενο το κλίμα να χειροτερεύσει, με «σύρσιμο» των αποφάσεων, ευελπιστώντας ωστόσο ότι ακόμη και αν δεν επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για συμφωνία έως τις 15 Απριλίου, αυτή να καταστεί εφικτή έστω και με μικρή καθυστέρηση, έστω και με «αστερίσκους».

Οι δανειστές σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο ζητούν  να κλείσουν ταυτόχρονα τουλάχιστο 4 μέτωπα: το ζήτημα αυξήσεις κεφαλαίου σε Εθνική -  Eurobank, δημοσιονομικό κενό 2,7 δισ. ευρώ, υποχρεωτικές αποχωρήσεις αλλά και  απόδοση της γενικής γραμματείας εσόδων.

1. Ανοικτό παραμένει το ζήτημα συγχώνευσης  Εθνικής -  Eurobank με το αίτημα για ξεχωριστές αυξήσεις κεφαλαίου να παραμένει, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, στο τραπέζι. Η ελληνική πλευρά φέρεται να εξέφρασε την κατηγορηματική της θέση και να εξήγησε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν. Ωστόσο το «δόγμα» για συνολικό κλείσιμο της αναθεώρησης του μνημονίου προκαλεί και νέο «σύρσιμο» στη λήψη της απόφασης.

2. Δημοσιονομικό κενό. Σημείο κλειδί είναι ο νέος ΕΕΤΗΔΕ. Η τρόικα φέρεται να ήρθε στην Αθήνα με «παλαιούς» υπολογισμούς για μείωση του συντελεστή κατά 30%  που προκαλούσαν «τρύπα» 750 εκατ. ευρώ. Χθες η κυβέρνηση δέχτηκε βροχή ερωτήσεων από την τρόικα η οποία θα «σκανάρει» τις επόμενες ημέρες την απόδοση του μέτρου. Από αυτό το «σκανάρισμα» θα κριθεί πιο μέρος από τα 2,7 δισ. ευρώ «καλύπτεται».

Σημειώνεται ότι 1 δισ. ευρώ από την συνολική «τρύπα» προκύπτει από την επιμονή της τρόικας για την κατάργηση της εισφοράς επί των προνομιούχων μετοχών. Το υπόλοιπο ποσό (περίπου 950 εκατ. ευρώ χωρίς το ΕΕΤΗΔΕ και το φόρο επί των προνομιούχων) αποτελείται από «τρύπες» κυρίως στα ασφαλιστικά ταμεία (750 εκατ. ευρώ) αλλά και από τη χαμηλή απόδοση του μέτρου της διαθεσιμότητας (100 εκατ. ευρώ) και από το φόρο στους εφοπλιστές (100 εκατ. ευρώ)  που δρομολογείται. Ωστόσο, η «τρύπα» μπορεί να μειωθεί αν η κυβέρνηση «πείσει» για την απόδοση του τελικού σχεδίου ΕΕΤΗΔΕ, αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

3. Πρόβλημα φέρεται ότι ανακύπτει και με τη γενική γραμματεία Εσόδων για την οποία η τρόικα εξέφρασε ενστάσεις ζητώντας μεγαλύτερες εξουσίες αλλά και εξάλειψη των καθυστερήσεων στους ελέγχους.

4. Η «κινητικότητα» των εργαζομένων,  αποτελεί το άλλο αγκάθι. Η τρόικα φέρεται να κρίνει ασαφές και ανεπαρκές το κυβερνητικό σχέδιο ζητώντας ολοκλήρωση ελέγχου  του συνόλου του δημοσίου και ορισμό των 25.000 υποχρεωτικών αποχωρήσεων…



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου