Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ



H επέτειος των τριών χρόνων από την έλευση του μνημονίου βρίσκει την κρατική μηχανή σε μια εξαιρετικά δύσκολη φάση. Θυμίζει έντονα  έναν εγκλωβισμένο  σε «βάλτο» από εκατοντάδες ύποπτες και δύσοσμες υποθέσεις προς διερεύνηση.  Ζητήματα  που αποδεικνύουν περίτρανα πως κάτι σάπιο υπήρχε τα τελευταία χρόνια στο βασίλειο της Ελληνικής  Δανιμαρκίας. Υποθέσεις που αφενός καθυστερούν σημαντικά το έργο των διοικήσεων ,αφετέρου φαλκιδεύουν την όποια προσπάθεια ανάταξης του κράτους στα μάτια των πολιτών. Σήμερα τα Παραπολιτικά  αποκαλύπτουν πέντε περιπτώσεις που προκαλούν αίσθηση για την κατάσταση που έχει περιέλθει η κρατική μηχανή και οι λειτουργοί της καθώς σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται κάποιοι να αντιμετωπίζουν το δημόσιο, ως προσωπικό τους φέουδο αδιαφορώντας  τόσο για την διαφύλαξη της νομιμότητας όσο και τις επιπτώσεις.

                      ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ 500 ΓΗΠΕΔΑ ΜΕ 7 ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ
             To μείζον ζήτημα της ασφάλειας όλων των γηπέδων επαγγελματικών και ερασιτεχνικών στην Αττική ήρθε στο προσκήνιο  μετά το τραγικό περιστατικό του θανάτου  ενός  8χρονου παιδιού στην Ηλιούπολη.
Το περιστατικό  προκάλεσε  έντονη ανησυχία στους εμπλεκόμενους φορείς καθώς από τα 300 γήπεδα που αθλούνται εκατοντάδες χιλιάδες παιδιών, ελάχιστα έχουν ελεγχθεί και έχουν πάρει άδειες από τις υπηρεσίες της αρμόδιας  περιφέρειας. Ουσιαστικά άδεια διαθέτουν μόνο τα μεγάλα γήπεδα της Super league και από αυτά  πολλά με επιφυλάξεις. Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός πως η αποκεντρωμένη περιφέρεια διαθέτει μόνο 7 μηχανικούς για να ελέγξει και επανελέγξει  τα εκατοντάδες  γήπεδα που διεξάγονται  οι αγώνες. Αραγε μπορούν με αυτό το δυναμικό οι αρμόδιες υπηρεσίες να ανταποκριθούν στο έργο τους χωρίς την βοήθεια της αιρετής περιφέρειας που διαθέτει 200 και πλέον μηχανικούς;  Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες η κατάσταση αυτή βαίνει αδιέξοδη. Τους επόμενους δύο μήνες   θεωρείται αδύνατο να πραγματοποιηθούν όλοι οι έλεγχοι από μηχανικό, πυροσβέστη και γιατρό ώστε να ξεκινήσουν εγκαίρως τα τοπικά και ερασιτεχνικά πρωταθλήματα όπως και τα προγράμματα εκγύμνασης των συλλόγων. Ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης περιφέρειας Δημήτρης Καλογερόπουλος δηλώνει στα Παραπολιτικά πως «θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα αθλητικό όσο και κοινωνικό, καθώς εάν δεν πραγματοποιηθούν οι προβλεπόμενοι έλεγχοι τότε σταδιακά θα σφραγισθούν όλα τα γήπεδα που δεν έχουν άδειες και δεν θα λειτουργεί κανένα χωρίς εξαίρεση».



«ΞΕΧΑΣΕ» ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ
Απίστευτες καταστάσεις  αντιμετωπίζει η διοίκηση του ΕΛΟΤ τους τελευταίους μήνες, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με τραγελαφικά περιστατικά. Μια τέτοια περίπτωση είναι του πρώην  διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Πιστοποίησης  Γιώργου Αναστασόπουλου καθηγητή Πανεπιστημίου οποίος κατά την περίοδο άσκησης των καθηκόντων του ζήτησε και έλαβε από το ταμείο του οργανισμού  ως δάνειο το ποσό των 20.000 ευρώ. Μετά από  ενοχλήσεις των υπαλλήλων, επέστρεψε τελικά 750 ευρώ μέσα στο 2011. Αργότερα αντικαταστάθηκε χωρίς όμως να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του. Αρχικά η υπόθεση ξεχάστηκε και μάλλον θα έμενε στα συρτάρια  ωστόσο επανήλθε στο προσκήνιο λίγο πριν το κλείσιμο της χρονιάς.  Παρά τις αναζητήσεις και τις επίμονες προσπάθειες των υπευθύνων δεν κατέστη δυνατό να ανευρεθεί ο κ. Αναστασόπουλος και κατά συνέπεια το ποσό των 19.250 ευρώ μαζί με τις νόμιμες προσαυξήσεις  πέρασε ως έλλειμμα και εκκρεμότητα. Η υπόθεση έφτασε τελικά μετά από 18 μήνες, και πριν από λίγες ημέρες  στο ΔΣ του ΕΛΟΤ -που είναι ο εποπτεύων οργανισμός- και αποφασίσθηκε να δοθεί εντολή στους δικηγόρους να καταθέσουν αγωγή στη δικαιοσύνη κατά του εξαφανισθέντος ώστε υποχρεωθεί στην επιστροφή του δανείου.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ
Η περιπλάνηση όμως στο μαγικό κόσμο του δημοσίου και ιδιαίτερα του ΕΛΟΤ δεν σταματά εδώ.  Τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στο παρελθόν είχαν αποκαλύψει πως η ανακατασκευή του  νέου κτιρίου που στεγάστηκαν οι υπηρεσίες του οργανισμού είχε μεταβληθεί σε ένα πάρτι διασπάθισης χρήματος καθώς  από τον αρχικό προυπολογισμό των 125.000 ευρώ τελικά η δαπάνη έφτασε τελικά το ποσό των 527.897 ευρώ.  
Σήμερα αποδεικνύεται πως οι αυθαίρετες μετατροπές κόστισαν πολύ ακριβά καθώς  η νομιμοποίηση των υπογείων του κτιρίου και η αναμενόμενη αλλαγή χρήσης  τους, συσσώρευσε στο οργανισμό κόστος 173.500 ευρώ σε έξι ισόποσες δόσεις για τη συμμετοχή στο σχετικό πρόγραμμα νομιμοποίησης  αυθαιρέτων.
Τώρα μετά τις εξαγγελίες για χαμηλότερα πρόστιμα η νέα διοίκηση του οργανισμού προτίθεται να καταθέσει εκ νέου φάκελο με στόχο να πετύχει την δραστική μείωση του τελικού κόστους. Ηδη πάντως στα υπόγεια του κτιρίου έχουν εγκατασταθεί εργαστήρια, αρχεία και άλλες υπηρεσίες των οργανισμών.
Ο νέος πρόεδρος του ΕΛΟΤ Αγγελος Τόλκας παραδέχεται την δυσμενή πραγματικότητα και τα συγκεκριμένα προβλήματα και δηλώνει: « Όλα τα περιστατικά με διαφάνεια και πλήρη σεβασμό  στα χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου τα εξετάζει το ΔΣ και σύντομα θα υπάρξουν οι κατάλληλες ενέργειες που θα διασφαλίζουν πλήρως το δημόσιο συμφέρον».  
      

Ο  ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
Στον ΕΛΟΤ ένας ακόμη βραχνάς από την προηγούμενη διοίκηση είναι η καταγραφή του «ξεχασμένου» γραφειακού εξοπλισμού στις ταράτσες και τα μπαλκόνια. Μετά από παραμονή αρκετών μηνών αντιμετωπίζοντας την βάσανο του ήλιου και της βροχής όπως ήταν φυσικό καταστράφηκαν. Με  παλιότερη απόφαση του ΔΣ έγινε καταγραφή και διαχωρισμός ώστε κάποιοι ελάχιστοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, γραφεία και καρέκλες να αξιοποιηθούν στο μέτρο του δυνατού. Ωστόσο το μεγαλύτερο κομμάτι του εξοπλισμού δεν ήταν λειτουργικό και κατά συνέπεια σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του ΔΣ -που κάνει αγώνα δρόμου για να καλύψει τις μαύρες τρύπες του παρελθόντος- θα πρέπει να απογραφεί από την αρμόδια εφορία και στη συνέχεια  είτε να καταστραφεί είτε να συγκεντρωθεί σε κάποιο χώρο ώστε να εκποιηθεί για σκραπ σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.  Σύμφωνα με εμπιστευτικό σημείωμα που στάλθηκε στη διοίκηση και αποκαλύπτουν τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στην αυτοψία που έγινε και από μέλη του ΔΣ  τονίζεται πως «εξοπλισμός ανυπολόγιστης αξίας έχει καταστραφεί εντελώς ενώ υπάρχει  και θέμα σήψης των καταστραφέντων υλικών».
ΤΟ ΝΕΡΟ…ΧΡΥΣΑΦΙ  
Στο Βόλο οι υπεύθυνοι της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης έπεσαν από τα σύννεφα όταν ανακάλυψαν πως η κατασκευαστική εταιρεία ΕΡΓΗΛ θα πρέπει να κληθεί δικαστικά  να επιστρέψει το 50% των κονδυλίων που της καταβλήθηκαν ως πληρωμή για  έργο της ύδρευσης  καθώς μετά από έρευνα  διαπιστώθηκε ότι το έργο έχει κατασκευαστεί σε ποσοστό 50%.  Σύμφωνα με το πρωτόκολλο παραλαβής,  η εταιρεία έχει λάβει 9,9 εκατομμύρια ευρώ άρα  θα απαιτηθεί από τον Δήμο η επιστροφή 4,8 εκατομμυρίων ευρώ.
Ταυτόχρονα,  η εταιρεία διεκδικεί μέσα από υπερσυμβατικές εργασίες, που υποστηρίζει ότι κατασκεύασε, ακόμη 6 εκατομμύρια ευρώ ενώ ήδη της έχει καταβληθεί, το ένα εκατομμύριο. Το πόρισμα της Επιτροπής Παραλαβής  αναμένεται να κατατεθεί στον εισαγγελέα, ενώ το οξύμωρο είναι ότι υπογράφεται και από τον επιβλέποντα του έργου, ο οποίος θα κληθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης για να εξηγήσει για ποιον ακριβώς λόγο δεν υπήρχε στην ουσία επίβλεψη από το Δήμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου