Τρίτη 7 Μαΐου 2013

ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΜΕ ΑΚΡΙΒΑ ΓΟΥΣΤΑ



Ρεπορτάζ: Γ. Μανουσακάκης
Εστίες και μαγαζιά παρανομίας αποκαλύπτονται πλέον καθημερινά στο δημόσιο καθώς «άνοιξε» το απόστημα των επίορκων δημόσιων υπαλλήλων. Τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ αποκαλύπτουν σήμερα πως είχαν στήσει εφοριακοί από το 1994 μια άκρως εντυπωσιακή επιχείρηση όπου κατάφερναν με το αζημίωτο για τους ιδίους να επιστρέφουν μεγάλα  χρηματικά ποσά σε εταιρεία ζημιώνοντας παράλληλα το δημόσιο. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι παρά την αδυναμία να αντικρούσουν με πειστικές εξηγήσεις την κατάσταση που δημιούργησαν εξακολουθούν να πληρώνονται τα τελευταία εννιά χρόνια παρά το άκρως επιβαρυντικό υπηρεσιακό πόρισμα.

ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ                
Σε τσάντες και σε μετρητά φαίνεται πως έβρισκαν την χρυσή τομή πέντε εφοριακοί της Θεσσαλονίκης προκειμένου να κάνουν τα στραβά μάτια για την επιστροφή του ΦΠΑ σε μεγάλη εταιρία εισαγωγής πολυτελών αξεσουάρ μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και επώνυμες πολυτελείς τσάντες.
Οι πέντε εφοριακοί – ένας άνδρας και τέσσερις γυναίκες- ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο με 1.146.559 ευρώ από την διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ καθώς οι έλεγχοι που έκαναν ήταν μάλλον πλασματικοί ενώ η εταιρία εισέπραττε επιστροφές φόρου την στιγμή που δεν δικαιούταν.
Το στοιχείο όμως που κάνει αυτή την υπόθεση να ξεχωρίζει, εκτός των 9 ετών που έκανε να διεκπεραιωθεί,  είναι ότι ανάμεσα στους πέντε εφοριακούς είναι μια συνάδελφος τους το όνομα της οποίας περιλαμβάνεται στην λίστα Λαγκάρντ. Ειδικότερα η εφοριακός αυτή που εμπλέκεται και άλλες υποθέσεις διαφθοράς, σύμφωνα με την λίστα Λαγκάρντ, φέρεται να έχει καταθέσει ύψους 2,2 εκατ. ευρώ, ενώ είναι συνδικαιούχος και σε άλλο λογαριασμό ύψους 2 εκατ. ευρώ, πάντα στην ίδια λίστα.
Το αποκαλυπτικό πόρισμα
Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας οι πέντε εφοριακοί στην ουσία «εθελοτυφλούσαν» απέναντι στην εταιρία εισαγωγής πολυτελών αξεσουάρ αφού αποδεχόντουσαν να δηλώνει αποθηκευτικό χώρο και εργαστήριο ένα διαμέρισμα 25 τμ. στην συμπρωτεύουσα όταν στην πραγματικότητα η εταιρία αυτή διοχέτευε στην αγορά τόνους εμπορευμάτων. Ειδικότερα το πόρισμα αποκαλύπτει: «Ο υπάλληλος παράβλεψε και δεν αξιολόγησε το γεγονός της υποτιθέμενης παράδοσης τοποθέτησης και λειτουργίας πολύ μεγάλου αριθμού μηχανημάτων παραγωγής η οποία ωστόσο ήταν ένα διαμέρισμα 4ου ορόφου 25τμ και εκ των πραγμάτων αδύνατος ή διακίνηση – μετακίνηση, τοποθέτηση και λειτουργία στο χώρο αυτό, των αναγραφόμενων στα δελτία αποστολής και τιμολόγια πώλησης ογκωδέστατων παγίων αγαθών.
Ο υπάλληλος παράβλεψε και δεν αξιολόγησε το γεγονός ότι όλες οι επιστροφές και της πρώτης περιλαμβανόμενης βασίζονται σε αγορές παγίου εξοπλισμού κατά συνέπεια όφειλε να το εντοπίσει και να υποδείξει σε κάθε περίπτωση έλεγχο – αυτοψία, τόσο του χώρου εγκατάστασης όσο και της επιστροφής , σε περιοδικές της εκκαθαρίσεις (δηλώσεις), δεν εμφάνιζε καθόλου λειτουργικά και πάγια έξοδα – δαπάνες ενώ εμφάνιζε αντίστοιχα μεγάλου ύψους φορολογητέες αγορές με εκπιπτόμενο το ποσό του φόρου.»
Και το πόρισμα καταλήγει «Περαιτέρω διενήργησε πλημμελώς τον έλεγχο των δικαιολογητικών που υπέβαλε η επιχείρηση μαζί με τις αιτήσεις επιστροφής. Ειδικότερα έκανε δεκτές ελλιπέστατες υπεύθυνες δηλώσεις αφού δεν αναγράφεται το σύνολο των εισροών – εκροών, ο ΦΠΑ των εισροών – εκροών- ο τόπος εγκατάστασης των επενδυτικών αγαθών καθώς και η δέσμευση της επιχείρησης ότι τα πάγια που αγόρασε και ζητά την επιστροφή ΦΠΑ θα τεθούν σε διαρκή εκμετάλλευση και δεν θα γίνει μεταπώληση τους. »
Στις απολογίες τους οι πέντε εφοριακοί δεν αποδέχθηκαν τα …λάθη τους αλλά ωστόσο δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν το σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ευρώ που έχασε το κράτος. Απολογήθηκαν κυρίως με υπομνήματα χωρίς να δέχονται τις ευθύνες που τους αναλογούν.
ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑ
Την υπόθεση τους, η οποία πρέπει να σημειωθεί εκκρεμεί από το 1994 που ξεκίνησε η έρευνα, παρακολουθεί στενά ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής ο οποίος περιμένει την οριστική τους απόλυση από το Δημόσιο. Να σημειωθεί ότι οι εφοριακοί εδώ και εννέα χρόνια πληρώνονται από το κράτος παρά το γεγονός ότι η περίπτωση τους ήταν «καραμπινάτη».
«Τέτοιες υποθέσεις διαφθοράς πρέπει αμέσως να διώκονται και οι επίορκοι υπάλληλοι να απολύονται και να αντιμετωπίζουν και τη δικαιοσύνη» αναφέρει στα «Παραπολιτικά» ο κ. Ρακιντζής και καταλήγει: « Μέσα από την υπόθεση αυτή δεν φαίνεται μόνο η διαφθορά κάποιων υπαλλήλων αλλά και η κακοδιοίκηση που επικρατεί στο τομέα των πειθαρχικών συμβουλίων. Φαίνεται ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός κάνει καλά την δουλειά του αλλά ο μηχανισμός απόδοσης δικαιοσύνης και ευθυνών δεν λειτουργεί στους ρυθμούς που απαιτείται.»
Σε ότι αφορά το μέλλον των εφοριακών αυτό είναι σίγουρα δυσοίωνο. Βάσει της κείμενης νομοθεσίας οι πέντε εφοριακοί θα απολυθούν. Επιπλέον τους έγινε καταλογισμός του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για την ζημιά που υπέστη το Δημόσιο, ενώ θα κινηθεί και η ποινική διαδικασία εις βάρος τους.
Παράλληλα επειδή υπάρχει μεγάλη οικονομική ζημία για το κράτος, άνω των 70.000 ευρώ βάσει νόμου, όλοι οι εφοριακοί θα ελεγχθούν και για το Πόθεν Έσχες. Ειδικότερα θα ελεγχθούν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, οι τραπεζικές τους καταθέσεις καθώς υφίστανται στην διαδικασίας άρσης του τραπεζικού απορρήτου. Ο ίδιος έλεγχος θα γίνει και στα μέλη της οικογένειας τους καθώς πολλές φορές κάποιοι μεταφέρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε παρένθετα πρόσωπα. Από την στιγμή που δεν βρεθούν τα χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς ώστε να δεσμευθούν, τότε το Ελεγκτικό Συνέδριο θα κινήσει τις διαδικασίες για την υποχρεωτική κατάσχεση των περιουσιών των εφοριακών στο ύψος του καταλογισμού.
Τέλος επιπτώσεις θα έχει και η εταιρία η οποία θα της επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα βάσει της φορολογικής νομοθεσίας.

1 σχόλιο:

  1. αρπαχτικά με όλη τη σημασία της λέξης... σύντομα θα μάθετε και άλλα κατορθώματα απο τη Θεσσαλόνίκη...ετοιμάζεται πλήρες ρεπορτάζ
    Η αθλιότητά τους δεν έχει τελειωμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή