Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

«EKΛΕΙΣΕ» Ο ΕΒΡΟΣ ΑΝΟΙΞΕ Η ΠΥΛΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ



ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΚΗΠΟΥΡΟΥ

Τεράστια αναστάτωση και προβληματισμό έχει προκαλέσει στις τοπικές κοινωνίες των νησιών του ανατολικού Αιγαίου τους τελευταίους μήνες η κατακόρυφη αύξηση  της εισροής λαθρομεταναστών διά θαλάσσης. Η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο και η εντατικοποίηση των ελέγχων στις αρχές του έτους, με τη μετακίνηση χιλιάδων αστυνομικών στα χερσαία σύνορα, σε συνδυασμό με τον πόλεμο στη Συρία ώθησαν το ανεξέλεγκτο κύμα των παράνομων μεταναστών προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. 'Πρωταθλήτρια' στις αφίξεις και συλλήψεις μεταναστών, από τις αρχές του 2013 έως και τις 15 Απριλίου, αναδεικνύεται η Λέσβος, ωστόσο, σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει και το ακριτικό Αγαθονήσι όπου δεν είναι λίγες οι φορές που οι λαθρομετανάστες υπερισχύουν αριθμητικά των μόνιμων κατοίκων .

Σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Αρχηγείου Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., το ποσοστό συλλήψεων παράνομων αλλοδαπών, στην πλειοψηφία τους υπήκοοι Συρίας και Αφγανιστάν, καθώς και διακινητών που επιχείρησαν να εισέλθουν από τα ανατολικά σύνορα της χώρας, παρουσιάζει σημαντική αύξηση, τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2013, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των συλληφθέντων παράνομων μεταναστών από 01/01/2013 έως 15/04/2013 ανέρχεται συνολικά σε 1035 άτομα και των συλληφθέντων διακινητών σε 13 άτομα.


ΠΙΝΑΚΑΣ 1
ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ 1035
ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ 13


Από τα 56 περιστατικά παράνομης εισόδου που κατεγράφησαν σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα 22 σημειώθηκαν στη Λέσβο όπου συνελήφθησαν συνολικά 437 αλλοδαποί και 6 διακινητές. "Μόλις έφραξε ο Έβρος και προστέθηκε και η Συρία, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης, ξαναγεμίσαμε μετανάστες. Περιφέρονται στους δρόμους, στα πάρκα και στις γειτονιές. Όπως εξηγεί, το κέντρο κράτησης που υπήρχε στο νησί έχει κλείσει και οι λαθρομετανάστες φιλοξενούνται στις πρώην Κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται... " Ως Δήμος έχουμε ξοδέψει τεράστια ποσά για την περίθαλψή τους. Διαθέσαμε τις κατασκηνώσεις και δίνουμε καθημερινά μάχη, μαζί με δεκάδες εθελοντές, για να καλύψουμε τις ανάγκες τους σε φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης. Πρόκειται όμως για ένα χώρο που δεν είναι συνέχεια φυλασσόμενος, όποτε αναρωτιέμαι ποιός θα έχει την ευθύνη σε περίπτωση ενός ατυχήματος".
ΠΙΝΑΚΑΣ 2
ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΙΣΟΔΟΙ ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
                ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ         ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ        ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ             
ΛΕΣΒΟΣ       437                            6                          22
ΣΑΜΟΣ        220                            -                           11
ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ 125                                                          7
ΛΗΜΝΟΣ     112                                                           5
ΧΙΟΣ              101                                                           6
ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ 17
ΚΩΣ                12
ΡΟΔΟΣ           11


Μόλυβος και Συκαμιά "υποδέχονται" σχεδόν καθημερινά δεκάδες μετανάστες καθώς απέχουν μόλις 6 ναυτικά μίλια από τα τουρκικά παράλια. "Η συχνότητα των περιστατικών εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και τη συχνότητα που μετακινούνται τα κυκλώματα. Τους καλοκαιρινούς μήνες έχουμε και τους περισσότερους μετανάστες. Συνήθως φτάνουν ανά ομάδες των είκοσι ατόμων και κρατούνται στις αστυνομικές υπηρεσίες" εξηγεί ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Δ/σης Λέσβου, κ. Νίκος Βερβέρης.


Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη Σάμο όπου από τις αρχές του έτους και μέχρι και τα μέσα Απριλίου συνελήφθησαν 220 αλλοδαποί σε 11 περιστατικά παράνομης εισόδου. Αντίστοιχα, στο Αγαθονήσι συνελήφθησαν 125 άτομα σε 7 περιστατικά, στη Λήμνο 112 αλλοδαποί σε 5 περιστατικά, στη Χίο 101 αλλοδαποί σε έξι περιστατικά και ακολουθούν το Φαρμακονήσι με 17 αφίξεις παράνομων μεταναστών, η Κως με 12 και η Ρόδος με 11. Όσον αφορά την εθνολογική σύνθεση των λαθρομεταναστών κυριαρχούν με μεγάλη διαφορά οι Σύριοι και οι Αφγανοί και ακολουθούν με φθίνουσα σειρά Σομαλοί, Παλαιστίνιοι, Μαροκινοί, Αλγερινοί, Ιρακινοί, Γεωργιανοί, Σουδανοί και Ιρανοί.


"Η θάλασσα δεν φυλάσσεται, δεν μπορείς να τους περιορίσεις" λέει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο κ. Λεωνίδας Βασιλιάς που ζει 80 χρόνια στο Κλίμα, το πιο ανατολικό και κοντινό σημείο της Σάμου στην Τουρκία. "Από το 1960 και μετά περνάνε συνέχεια λαθρομετανάστες στο νησί μας. Τώρα λόγω και του Φράχτη στον Έβρο έρχονται συνεχώς. Από την περιοχή Χοντρό Βουνό έως και την Ψιλή Άμμο γίνεται ο κακός χαμός. Αφγανοί, Πακιστανοί, Ιρακινοί, άνδρες, γυναίκες, παιδιά ακόμη και νήπια. Δεν γίνεται να υπάρχουν τόσοι μετανάστες και να φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε. Έρχονται και οι τουρίστες για διακοπές και βλέπουν τα χάλια μας "εξηγεί.

Ένδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη Σάμο εξαιτίας της αύξησης των λαθρομεταναστών αλλά και του φόβου που νιώθουν οι κάτοικοι του νησιού είναι το περιστατικό που περιγράφει ο κ. Στέφανος Φραντζής. " Με τη σύζυγό μου μένουνε στο Βαθύ. Ένα βράδυ εγώ έλειπα από το σπίτι και η γυναίκα μου ήταν μόνη της. Σιδέρωνε και ξαφνικά άκουσε κάποιο θόρυβο στο μπαλκόνι. Άνοιξε την πόρτα για να δει τι γίνεται και είδε μπροστά της έναν λαθρομετανάστη. Ζητούσε να του δώσει φαγητό. Η γυναίκα μου του είπε να φύγει αλλά εκείνος επέμενε. Καταλαβαίνετε, μια γυναίκα μόνη, αργά το βράδυ με έναν άνθρωπο σε αυτή την κατάσταση".

Αντιμέτωποι με παρόμοια περιστατικά βρίσκονται σχεδόν καθημερινά και οι λιγοστοί κάτοικοι στο Αγαθονήσι. Μάλιστα, υπήρξε εποχή που οι λαθρομετανάστες ήταν περισσότεροι από τους μόνιμους κατοίκους. "Κάποια στιγμή οι παράνομοι μετανάστες ήταν 200 και εμείς οι κάτοικοι ήμασταν 120. Σπάγανε πόρτες, μπαίνανε στα σπίτια, στους φούρνους και γενικά κάνανε πάρα πολλές ζημιές. Φέτος οι περισσότεροι έρχονται από τη Συρία. Στην πλειοψηφία είναι οικογένειες με μικρά παιδιά. Ανησυχούμε γιατί είναι ένα μεγάλο πρόβλημα τόσο για την κοινωνία όσο και για τους τουρίστες" λέει ο δήμαρχος του νησιού, Βαγγέλης Κοττόρος.

Φοβισμένη και αγανακτισμένη, λόγω της κατάστασης που δημιουργούν οι παράνομοι μετανάστες στο Αγαθονήσι, είναι και η 37χρονη κ. Ειρήνη Κατσιουλέρη. Μητέρα ενός μικρού αγοριού, διατηρεί καφετέρια στον Άγιο Γεώργιο και όπως εξηγεί στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ τόσο η ίδια όσο και οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού έχουν βιώσει δύσκολες στιγμές και φάσεις εξαιτίας της συνεχούς παρουσίας των λαθρομεταναστών στο νησί. " Η συμπεριφορά τους είναι χάλια, έχουν 'ανοίξει' σπίτια, μαγαζιά και αποθήκες. Μόνο στο δικό μου μαγαζί έχουν μπει δύο φορές. Κάνουν την 'ανάγκη' τους στο δρόμο, όπου βρούνε. Τα βράδια μας ακολουθούν και  ζητάνε φαγητό και να μείνουν κάπου. Έχουμε παιδιά και φυσικό είναι να φοβόμαστε". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου