Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

EYΡΩΠΑΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Για την ελληνική κυβέρνηση οι αποφάσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ανεργίας αλλά και για την δανειοδότηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία αποτελούν βήματα προς την σωστή κατεύθυνση.

Άλλωστε στην τοποθέτησή του στην Σύνοδο Κορυφής τη νύχτα της Πέμπτης ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη σφοδρότητα το πρόβλημα της ανεργίας και κυρίως στους νέους της και απαιτούνται άμεσα και δραστικά μέτρα για την ανάσχεση του προβλήματος.

Σε αυτό το πνεύμα ήταν και η δήλωσή του: «Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε και χρειάζεται να το κάνουμε τώρα, είναι να είμαστε ανοιχτόμυαλοι και ευρηματικοί και να προσπαθούμε να βρούμε λύσεις σε προβλήματα όπως η ανεργία που θα πρέπει να περιλαμβάνουν δραστικά μέτρα που θα τεθούν αμέσως σε ισχύ».


Aλλά και στη δήλωσή του, μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου την Παρασκευή, ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση λέγοντας ότι «όλοι αναγνωρίζουν ότι ανάπτυξη και απασχόληση, μαζί με τη δημοσιονομική προσαρμογή συνδέονται δομικά και άρρηκτα και αποτελούν τον μόνο δρόμο εξόδου από την κρίση».

Όπως είπε, τα κονδύλια για την ανεργία των νέων θα εκταμιευθούν άμεσα και τα προγράμματα θα αρχίσουν να υλοποιούνται από τον Ιανουάριο του 2014. Μάλιστα, επισήμανε, πέραν των κονδυλίων που προβλέπονται στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την ανεργία των νέων, θα χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικοί πόροι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και από τα αδιάθετα υπόλοιπα των ετών 2014-17.

Η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε να διατεθούν 6 δισ. ευρώ στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και το πρόγραμμα θα τεθεί σε ισχύ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Για την ελληνική κυβέρνηση το θέμα είναι πλέον να διοχετευθούν τα ποσά άμεσα και με ευφάνταστους τρόπους.

Εξίσου σημαντική για την Ελλάδα είναι και άλλη απόφαση της Συνόδου να δανειοδοτηθούν απευθείας από τα διαρθρωτικά ταμεία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κυρίως των χωρών που διέρχονται κρίση όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ιταλία, η Σλοβενία. Η Σύνοδος διαπιστώνει ότι οι τράπεζες των χωρών που διέρχονται κρίση και αναζητούν κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή τους διστάζουν να προχωρήσουν στην χορήγηση δανείων που να τονώσει την ανάκαμψη της οικονομίας. Η διοχέτευση ρευστότητας όμως στην πραγματική οικονομία είναι απαραίτητη προκειμένου οι επιχειρήσεις να ενισχύσουν την παραγωγική τους διαδικασία και να προσλάβουν προσωπικό που θα μειώσει την ανεργία.

Στις συζητήσεις που είχε με τους κοινοτικούς αξιωματούχους στο περιθώριο της Συνόδου ο πρωθυπουργός επέμεινε να χρησιμοποιηθούν άμεσα συγκεκριμένα κονδύλια από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, τα οποία θα λειτουργήσουν ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την ΕΤΕπ, που μπορούν μάλιστα να πολλαπλασιαστούν μέσω μόχλευσης.

Φυσικά και σε αυτή τη Σύνοδο υπήρξε η γνωστή διαφωνία των χωρών του Βορρά πρωτίστως της Γερμανίας και ακολούθως της Φινλανδίας που πρόβαλαν αντιρρήσεις στην πιο γενναία χρηματοδότηση των χωρών που διέρχονται κρίση.


Κοινοτικοί πόροι 35 δισ. στην Ελλάδα με την προϋπόθεση να επιτυγχάνονται οι στόχοι του Μνημονίου
Στα 35 δισ. πρόκειται να ανέλθουν τα κονδύλια που θα λάβει από τα ευρωπαϊκά ταμεία η Ελλάδα την περίοδο 2014-2020 μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωβουλή για το νέο Πολυετή Προϋπολογισμό της Ένωσης.

Η Ελλάδα προσδοκά περίπου 17 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ και από το ειδικό ταμείο για την καταπολέμηση της ανεργίας ενώ στα 18 δισ. ανέρχονται οι άμεσες ενισχύσεις και λοιπές επιδοτήσεις προς τους αγρότες, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Η συμφωνία αυξάνει την ευελιξία στη μεταφορά πόρων από έτος σε έτος, γεγονός που ενδεχομένως να αποδειχτεί ευεργετικό για τη χώρας μας η οποία παραδοσιακά δυσκολεύεται στην απορρόφηση κονδυλίων.
Ωστόσο, αν η Ελλάδα δεν πετυχαίνει τους στόχους του Μνημονίου, τότε θα της διακρατούνται κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Σχετικά με τις αγροτικές επιδοτήσεις διαψεύδονται οι φόβοι ότι θα καταργηθούν μετά το 2013. Η μείωση των διαθέσιμων πόρων για τη χώρα μας ήταν περιορισμένη ενώ το μερίδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό παραμένει μεγάλο (περίπου το 38% ή 373 δισ.ευρώ).

Οι άμεσες επιδοτήσεις για την ελληνική γεωργία διαμορφώνονται περίπου στα 2 δισ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα επτά χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου