Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Ενδεικτική για το τι θα ακολουθήσει τους επόμενους δύο μήνες ήταν η χθεσινή ημέρα για την κυβέρνηση συνασπισμού της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Κατά την ψήφιση χθες της τροπολογίας στη Βουλή σχετικά με την ένταξη στη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών με μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο σπουδών, η οποία ήταν το τελευταίο προαπαιτούμενο προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 4 δις ευρώ, οι βουλευτές της ΝΔ., Δ.Κυριαζίδης και Ν.Κακλαμάνης ψήφισαν «παρών».
Η στάση των δύο βουλευτών προκάλεσε την άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος προειδοποίησε με διαγραφές όσους βουλευτές διαφοροποιηθούν από την γραμμή της κυβέρνησης σε κρίσιμη μελλοντική ψηφοφορία που θα αφορά νομοσχέδιο ή άρθρα που θεωρούνται προαπαιτούμενα για την είσπραξη δόσεων.
Η ρευστή όμως κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 155 βουλευτών δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του.
Άλλωστε ήταν χαρακτηριστική η πρόσφατη τοποθέτηση του Τ.Μπαλτάκου, γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, ο οποίος είχε διαμηνύσει πως όποιος βουλευτής καταψηφίσει νομοσχέδιο, θα φέρει την ευθύνη για την πτώση της κυβέρνησης και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.
Η πίεση όμως που ασκείται στους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν έχει τέλος, αντίθετα τα μηνύματα από το εξωτερικό προοιωνίζουν έναν εξαιρετικά «καυτό» και κρίσιμο Σεπτέμβρη.
Χθες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πέρα από τις όποιες συστάσεις για περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας και για δημοσιονομικά μέτρα, διεμήνυσε πως δεδομένου ότι τους τελευταίους μήνες δεν έχει υπάρξει κάποια ιδιαίτερη πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση, όλες οι τελικές αποφάσεις για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα θα ληφθούν το Σεπτέμβριο.
«Προειδοποίηση» που αν μη τι άλλο εκτιμάται ότι θα επιφέρει περαιτέρω πίεση και περαιτέρω δύσκολες αποφάσεις για τον ελληνικό λαό, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν από τους βουλευτές και να υλοποιηθούν από την κυβέρνηση.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση προσπαθεί να οργανωθεί και να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα προκειμένου να αντιμετωπίσει κατ’αρχάς το μείζον ζήτημα της κινητικότητας στο δημόσιο τομέα.
Είναι φανερό πως οριζόντιες περικοπές, όπως συνέβη με τους δημοτικούς αστυνόμους και τους σχολικούς φύλακες δεν μπορούν να ξανατεθούν στο τραπέζι.
Για αυτό το λόγο κατά την χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, εστάλη το μήνυμα πως στο νέο κύμα κινητικότητας θα συμμετάσχουν όλα τα υπουργεία και ότι σε αυτό θα συμμετάσχουν υπάλληλοι βάσει αξιοκρατικών στοιχείων.
«Δέσμευση» που αποτελεί μια ακόμα πρόκληση και «στοίχημα» αξιοπιστίας για την κυβέρνηση και τους υπουργούς της.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου