Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Φτιάχνουν το Ελληνικό FBI



Στόχος η πρόληψη παράνομων ενεργειών σε εποχή που η εγκληματικότητα χτυπά κόκκινο.
Του Παναγιώτη Βλαχουτσάκου
Eνα ελληνικό «F.B.I.», οραματίζεται να δημιουργήσει η ηγεσία του υπουργείου προστασίας του πολίτη. Μια καινούργια υπηρεσία  της αστυνομίας   που θα συντονίζει τις μέχρι τώρα υπηρεσίες Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, Αντιμετώπισης Τρομοκρατίας, Οικονομικής Αστυνομίας και Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών με στόχο την δυναμική απάντηση των αρχών στο φλέγον  μέτωπο της εγκληματικότητας.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., μιλώντας στα «Παραπολιτικά»,  δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους  και παραδέχονται πως μετά από την γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση που  στήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες για τον εντοπισμό και την σύλληψη των Αλβανών κακοποιών,οι οποίοι δραπέτευσαν από τις φυλακές Τρικάλων, κρίνουν την δημιουργία της νέας υπηρεσίας ως επιβεβλημένης, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να "είχε προλάβει τα χειρότερα" σε μια περίοδο που και ο ίδιος ο υπουργός παραδέχεται πως η κατάσταση στην εγκληματικότητα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

«Η δημιουργία του γραφείου είναι απαραίτητη. Αν λειτουργούσε η υπηρεσία, θα ήταν αυτή που θα αναλάμβανε την έρευνα για τους δραπέτες των Τρικάλων. Το μείζον θέμα είναι η απόδραση και η πρόληψη της. Τα γραφεία που θα ήταν επιφορτισμένα με αυτά τα καθήκοντα μέσα από τις δράσεις τους θα μπορούν να προλαμβάνουν πολλά πράγματα. Αν οι έρευνες είχαν εστιαστεί σωστά στην ομάδα των σκληρών κακοποιών και υπήρχαν στοιχεία, θα μπορούσε να είχε εντοπιστεί η ομάδα πριν εκδηλώσει την ενέργεια. Πρόληψη και εξιχνίαση» σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Και εγένετο το Υ.Δ.Ο.Ε.Α.Τ.
Η καινούργια υπερυπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ θα έχει τα αρχικά Υ.Δ.Ο.Ε.Α.Τ. και, μετά από αμέτρητες  παλιότερες εξαγγελίες περί αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ., βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στη δημιουργία της.
Όπως προκύπτει από το σχετικό σχέδιο Νόμου, η Υπηρεσία Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και Αντιμετώπισης Τρομοκρατίας, θα λειτουργεί σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης και θα υπάγεται στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και θα συγκροτηθεί από τη Διεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας.

Αποστολή της θα είναι η πρόληψη και καταστολή εξαιρετικά σοβαρών ποινικών αδικημάτων και ιδίως αδικημάτων, τα οποία έχουν τα χαρακτηριστικά οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και την αντιμετώπιση ειδικών εγκλημάτων βίας και ιδίως τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών εγκληματικών ενεργειών, «οι οποίες στρέφονται κατά της ασφάλειας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος».
Η Υ.Δ.Ο.Ε.Α.Τ. θα μπορεί να «επιλαμβάνεται της διερεύνησης εγκλημάτων της καθ' ύλην αρμοδιότητάς της σε ολόκληρη την ελληνική Επικράτεια, εκτός από τους χώρους αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής»
Η νέα υπηρεσία θα ελέγχεται από έναν έμπειρο αξιωματικό τον Γενικό Επιθεωρητή Ασφαλείας, ο οποίος, παράλληλα, θα εποπτεύει την Οικονομική Αστυνομία αλλά και την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ώστε να συγκεντρώνει υπό τις διαταγές του ένα σύγχρονο υπερόπλο για την εξιχνίαση δύσκολων υποθέσεων βαριάς παραβατικότητας.    
«Πρόκειται για μια ευέλικτη υπηρεσία με εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο θα έχει εκπαίδευση υψηλού επιπέδου και θα παρακολουθεί τις εξελίξεις διεθνώς. Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις σοβαρή εγκληματικότητα πρέπει να έχεις ανθρώπους έμπειρους που συνεργάζονται με άλλες αστυνομίες. Άλλωστε, με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν σε όλο τον κόσμο οι υπηρεσίες ασφαλείας. Το προσωπικό θα εκπαιδεύεται μαζί με τις αντίστοιχες υπηρεσίας άλλων ευρωπαϊκών ή άλλων χωρών και θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Το οργανωμένο έγκλημα εξελίσσεται, επομένως οι αστυνομικοί που ασχολούνται με αυτή τη μορφή του εγκλήματος θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι και να εκπαιδεύονται αντίστοιχα ώστε να βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά. Το έχουμε απόλυτη ανάγκη» εξηγεί στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ  ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
Η Διεύθυνση Πληροφοριών
Η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της αστυνομίας, σύμφωνα με έγκυρες  αστυνομικές πηγές  πρόκειται να δώσει μεγάλη βαρύτητα στην δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου  πληροφοριών.
Στο άρθρο 14 του σχεδίου Νόμου, περιγράφεται η λειτουργία της «Διεύθυνσης Πληροφοριών», η οποία θα υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, και θα έχει ως αποστολή τη συγκέντρωση πληροφοριών μέσω των περιφερειακών αστυνομικών υπηρεσιών, την αξιολόγηση, ταξινόμηση, ανάλυση και διάθεση των επεξεργασμένων ή μη πληροφοριών για την αντιμετώπιση κάθε μορφής εγκληματικότητας.
Η συγκεκριμένη υπηρεσία θα τηρεί και θα ενημερώνει τις «ειδικές βάσεις δεδομένων» στις οποίες θα καταχωρείται και αποθηκεύεται το πληροφοριακό υλικό.

Παράλληλα στο άρθρο 9 περιγράφεται η λειτουργία του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, το οποίο μεταξύ άλλων, θα λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ακόμη και σε περιπτώσεις «γενικευμένων κρίσεων εσωτερικής ασφάλειας σε εθνικό επίπεδο».
Στη Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, υπάγεται η Υπηρεσία Εναέριων Μέσων της ΕΛ.ΑΣ, η Υπηρεσία Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, οι συνοδοί αστυνομικών σκύλων, και η ΕΚΑΜ.

Τέλος, το άρθρο 16 αφορά στη λειτουργία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, η οποία μεταξύ άλλων έχει αρμοδιότητα την τήρηση των εθνικών αρχείων γενετικών τύπων (DNA) και δακτυλικών αποτυπωμάτων και την «εξασφάλιση ανταλλαγής δεδομένων και πληροφοριών στο πλαίσιο της διασυνοριακής συνεργασίας ιδίως όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος». 
«Πρόκειται για λίφτινγκ»
Πάντως δεν είναι λίγα τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που αναφερόμενα στο νέο σχέδιο Νόμου διαφωνούν με τον όρο αναδιάρθρωση και κάνουν λόγο για «λίφτινγκ» το οποίο ουσιαστικά δεν πρόκειται να ωφελήσει πουθενά την αστυνομία.Αξιωματικός μιλώντας στα Παραπολιτικά  αναφέρει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το υπουργείο να διατείνεται ότι θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. και να βασίζεται στο εν λόγω σχέδιο.
«Αναδιάρθρωση σημαίνει ότι εκ βάθρων φτιάχνω κάτι καινούργιο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για αναδιάρθρωση αλλά για ένα «επικοινωνιακό λίφτινγκ». Οι τομές που κάνει και οι αλλαγές δεν παραπέμπουν σε αναδιάρθρωση. Στην ουσία αυτονομεί την Ασφάλεια. Τίποτα άλλο. Οι αναδιαρθρώσεις θέλουν χρήματα και χρήματα δεν υπάρχουν. Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» σημειώνει με νόημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου