Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΚΟΛΠΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ



Κυκλώματα στήνουν επιχειρήσεις- μαιμού στην παραλία 
Ρεπορτάζ: Γ. Μανουσακάκης

Εξόρμηση στα τουριστικά νησιά ξεκίνησε το ΣΔΟΕ με στόχο να γίνουν έλεγχοι στα νοικιαζόμενα δωμάτια, στις σχολές θαλάσσιων σπορ και στα σκάφη που κάνουν ημερήσιες κρουαζιέρες και μεταφορές τουριστών σε παραλίες.
Ήδη κλιμάκια του φοροελεγκτικού μηχανισμού έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους σε επιχειρήσεις νοικιαζόμενων δωματίων αλλά όπως εκτιμούν βάσει των περυσινών ευρημάτων εκτεταμένο πρόβλημα με την φοροδιαφυγή γίνεται στις επιχειρήσεις - σχολές θαλάσσιων σπορ όπου ο ετήσιος τζίρος τους ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα όπως  αναφέρουν στα «Παραπολιτικά» υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΔΟΕ εδώ και έναν χρόνο έχει παρατηρηθεί μια ιδιόμορφη παρανομία σε επιχειρήσεις με θαλάσσια σπορ για την οποία ευθύνονται ξένα τουριστικά πρακτορεία που πωλούν πακέτα διακοπών μέσα στα οποία περιλαμβάνονται θαλάσσια σπορ.  Οι τουριστικές αυτές επιχειρήσεις, που διακινούν εκατομμύρια τουρίστες από την Ευρώπη και όχι μόνο, φροντίζουν να δημιουργούν τις δικιές τους σχολές θαλασσίων σπορ στις περιοχές που στέλνουν τους τουρίστες τους. Η διαφορά με τις υπόλοιπες σχολές είναι ότι αυτές είναι παράνομες και χωρίς άδειες. Τις λειτουργούν αλλοδαποί υπάλληλοι των τουριστικών γραφείων που έχουν σταλεί στην ελλάδα για αυτόν τον σκοπό και δεν πληρούν κανένα κανόνα ασφαλείας. Οι περισσότερες δε προκειμένου να φαίνονται νόμιμες λειτουργούν μέσα σε παραλιακές εκτάσεις ξενοδοχείων που δέχονται τουρίστες on exclusive. Αποτέλεσμα είναι το κράτος να χάνει εκατομμύρια ευρώ αφού τα τουριστικά πακέτα και φόροι που τους αναλογούν έχουν πληρωθεί στην αλλοδαπή, ενώ οι επιχειρήσεις αυτές δεν κόβουν αποδείξεις καθώς δεν έχει γίνει έναρξη επαγγέλματος στην εφορία.
Επιπροσθέτως οι πειρατικές αυτές επιχειρήσεις δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης στους νόμιμους έλληνες επιχειρηματίες που ασχολούνται με τα θαλάσσια σπορ. Και αυτοί γιατί οι «πειρατές» όπως τους χαρακτηρίζουν, έχουν τιμές εξευτελιστικές γεγονός που δεν μπορούν να τους ανταγωνιστούν οι Έλληνες επιχειρηματίες αφού οι ξένοι δεν πληρώνουν κανέναν φόρο και δεν κόβουν καμία απόδειξη. Να σημειωθεί ότι επειδή οι παραλίες είναι ελεύθερες ο οποιοσδήποτε τουρίστας μπορεί να επισκεφθεί αυτές τις σχολές και να κάνει κάποιο θαλάσσιο σπορ. Μάλιστα ειδικά για αυτό το θέμα ο Σύλλογος των επιχειρηματιών θαλασσίων σπορ έχει κάνει ειδική καταγγελία στο ΣΔΟΕ και ζητά την προστασία του επαγγέλματος τους από το κράτος απέναντι στα ξένα συμφέροντα.
Η όλη κομπίνα είναι απίστευτα μεθοδευμένη από τα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού καθώς έχουν συμβουλέψει τους τουρίστες τους στο ενδεχόμενο ελέγχου να δηλώνουν στους ελεγκτές ότι οι αλλοδαποί που λειτουργούν τις σχολές θαλασσίων σπορ είναι φίλοι τους από την χώρα προέλευσης τους και τους μαθαίνουν σκι ή σερφ, για παράδειγμα, οπότε δεν τίθεται θέμα πληρωμής και πόσο μάλλον θέμα λειτουργίας κάποιας επιχείρησης. Πέρυσι το ΣΔΟΕ που είχε κάνει ελέγχους με την συνδρομή του Λιμενικού είχαν αντιμετωπίσει τέτοιες περιπτώσεις στο Πρασονήσι και στον Αγιο Νικόλαο με αποτέλεσμα να γίνουν και συλλήψεις αλλοδαπών εργαζόμενων με την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής. Σε ότι αφορά τα φορολογικά πρόστιμα αυτά ανήλθαν σε 30.000 ευρώ σε κάθε φυσικό πρόσωπο που λειτουργούσε τέτοιες παράνομες σχολές αλλά ήταν όλοι αλλοδαποί. Κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτά τα ποσά να πληρωθούν στην Δανία ή την Νορβηγία, για παράδειγμα, από τους παρανομούντες.
Πάντως φέτος όλοι οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ θα γίνουν με την συνδρομή του Λιμενικού με στόχο να κλείσουν όλες οι παράνομες που θα εντοπιστούν. Σε πρώτη φάση οι έλεγχοι θα γίνουν στην Ρόδο, στο Πρασονήσι, στην Λευκάδα με έμφαση στην περιοχή Βασιλική, στον Άγιο Νικόλαο, στην Σκύρο με έμφαση στην περιοχή Καλαμίτσα, στην Κω και στην Πάρο με έμφαση στην περιοχή της Χρυσής Ακτής του Δρυού.
Στο μεταξύ έλεγχοι θα γίνουν και στα σκάφη που εκτελούν ημερήσιες κρουαζιέρες ή μεταφοράς τουριστών σε διάφορες νησιωτικές παραλίες. Και αυτό γιατί έχει παρατηρηθεί εκτεταμένη φοροδιαφυγή από τους ιδιοκτήτες αυτών των επαγγελματικών σκαφών  οι οποίοι δεν κόβουν εισιτήρια. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις στο Νυδρί όπου εντοπίστηκε τουριστικό σκάφος ημερόπλοιο το οποίο μετέφερε 150 τουρίστες και κανένας δεν είχε εισιτήριο. Σχεδόν παρόμοια περίπτωση εντοπίστηκε και στην Ρόδο όπου σκάφος μετέφερε 72 τουρίστες και είχε κόψει μόνο 8 εισιτήρια.
Οι έλεγχοι στα ημερόπλοια γίνονται συνήθως βράδυ στο κεντρικό λιμάνι κάθε νησιού όπου είναι και ο τελικός προορισμός του κάθε σκάφους. Και αυτό γιατί την ημέρα τα σκάφη αυτά παραλαμβάνουν τουρίστες από διαφορετικά σημεία και δεν είναι εύκολος ο έλεγχος. Μάλιστα η καταμέτρηση των επιβατών γίνεται με ηλεκτρονικό καταμετρητή χειρός που διαθέτουν οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ στην σκάλα αποβίβασης κάθε σκάφους. Επιπλέον οι περισσότεροι έλεγχοι στα ημερόπλοια θα γίνουν και με την συνδρομή του Λιμενικού καθώς  θα ελεγχθούν και οι άδειες ναυσιπλοΐας τους και τα μέσα ασφάλειας που διαθέτουν για το επιβατικό κοινό. Αυτό θα γίνει επειδή έχει παρατηρηθεί κάποια ημερόπλοια να μεταφέρουν περισσότερους τουρίστες από ότι προβλέπει η άδεια του σκάφους με αποτέλεσμα να ελλοχεύουν κίνδυνοι για την ασφάλεια των επιβατών σε πιθανό ατύχημα
Τέλος όπως υπογραμμίζουν τα στελέχη του ΣΔΟΕ τα ειδικά κλιμάκια της υπηρεσίας τους θα βρίσκονται στα νησιά όλη την καλοκαιρινή περίοδο ώστε να μειωθεί η φοροδιαφυγή και οι περισσότερες παροχές προς τους τουρίστες να προσφέρονται με ασφάλεια.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου