Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ



Η «εκρηκτική»  επιλογή της Αριστεράς για το Δήμο της Αθήνας και οι παράπλευροι εκλογικοί στόχοι
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Άρωμα γυναίκας φαίνεται ότι θα έχει η κορυφαία μάχη της τοπικής αυτοδιοίκησης το 2014. Οι ηγεσίες των κομμάτων της Αριστεράς σκέφτονται πολύ σοβαρά στο αγώνα για το Δήμο της Αθήνας να «ρίξουν» κορυφαία στελέχη όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ και η Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ δημιουργώντας ένα απίστευτο  τηλεοπτικό και πολιτικό δίδυμο.
Η σκέψη που επικρατεί σε Κουμουνδούρου και Περισσό είναι πως το αποτέλεσμα αυτής της μάχης λόγω και της εμπλοκής αφενός της Χρυσής Αυγής αφετέρου  των Νίκου Δένδια, και Ανδρέα Λοβέρδου και ενδεχομένως του Γιώργου Καμίνη θα κυριαρχήσει στις επικείμενες τοπικές  εκλογές  και σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει τις πολιτικές εντυπώσεις.

Η πρώτη δημοσκόπηση για τις επικοινωνιακές «βόμβες» της Αριστεράς ήταν εξαιρετικά  ενθαρρυντική. Η Λιάνα Κανέλλη αποσπά ένα 24%  των ερωτηθέντων που ανεβαίνει στο 26% μετά τις εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή και την δολοφονία του Παύλου Φύσσα δείχνοντας ότι ένα προβεβλημένο στέλεχος της Αριστεράς θα μπορούσε να κάνει την  εκλογική ανατροπή.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου που έπεσε περίπου ως κομήτης στην εσωκομματική επετηρίδα του ΣΥΡΙΖΑ  κατάφερε να σταθεί επάξια και σε λίγους μήνες  κατοχύρωσε ένα σημαντικό ρόλο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κερδίζει στην δημοσκόπηση της pulse το 22% ποσοστό που παραμένει σταθερό και τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε όλα τα βαρόμετρα που έχουν πραγματοποιήσει οι δημοσκόποι για τον Δήμο Αθηναίων καταγράφεται παρόμοια τάση ίσως με χαμηλότερα ποσοστά αλλά σίγουρα αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί στις εσωκομματικές διαδικασίες για την παραχώρηση  του κομματικού χρίσματος.
ΚΟΝΤΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΧΡΙΣΜΑ
Βέβαια η δημοσκόπηση αυτή άλλαξε άρδην το κλίμα ανάμεσα στις δύο κυρίες. Ετσι η Λιάνα Κανέλη    που δήλωνε στην ΝΕΤ τον περασμένο Απριλίο ότι « η Ζωή Κωνσταντοπούλου μπορεί να είναι αψίκορη αλλά φασίστρια δεν είναι. Είναι ένα καλό νομικό κεφάλι» έφτασε να ζητά το λόγο επί προσωπικού στην ολομέλεια και να καταφέρεται κατά της νομικού κ. Κωνσταντοπούλου ανταλλάσοντας φαρμακερά βέλη και λέγοντας χαρακτηριστικά « Δεν μπορεί να τίθεται θέμα συνταγματικότητας.  Τις ίδιες σπουδές έχουμε. Αρνούμαι να συζητήσω ότι είμαι τουλάχιστον ηθικός αυτουργός σε πλαστογραφία !».
 Ιδιο σκηνικό έντασης είχε στηθεί και στην επιτροπή   Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης στο νομοσχέδιο για το νέο «κώδικα των δικηγόρων». Αυτή τη φορά προηγήθηκε η  Ζωή Κωνσταντοπούλου, όπου αφού περιέλαβε τον υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου με αφορμή το αίτημα του για σύντμηση των διαδικασιών, ώστε να εισαχθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια , στο Γ΄ Θερινό τμήμα της Βουλής όπου δεν μετέχουν πολλοί δικηγόροι – βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε απέναντι σε ένα απρόσμενο αντίπαλο τη Λιάνα Κανέλλη «Δηλαδή εάν στη θέση μου που είμαι νομικός ήταν ένας γιατρός βουλευτής δεν θα μπορούσε να συζητήσει το θέμα; Αυτές είναι συντεχνιακές λογικές!» είπε η βουλευτής του ΚΚΕ «καρφώνοντας» τη συνάδελφο της του ΣΥΡΙΖΑ. Και η ένταση συνεχίστηκε… Η κ. Κωνσταντοπούλου, εξαπέλυσε βολές κατά της Κυβέρνησης ότι υποκύπτει σε εκβιασμούς της Τρόικας και στην αξίωση της για αλλαγή του κώδικα των δικηγόρων. «Να σταματήσει ο εκβιασμός σε βάρος της χώρας» είπε με νόημα η κ. Κωνσταντοπούλου.«Δεν υπάρχει κανένας εκβιασμός» απάντησε ο υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου.
Οι φωνές της κ. Κωνσταντοπούλου «τράνταζαν» τα έδρανα  και η Λιάνα Κανέλλη που καθόταν στο μπροστινό από αυτό της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ την οδήγησαν στην έκρηξη. «Τώρα που θα ξεκινήσει η συζήτηση σας παρακαλώ μειώστε την ένταση των μικροφώνων γιατί τα ντεσιμπέλ της φωνής δεν ελέγχονται από τη ρίζα τους» είπε απευθυνόμενη στον Πρόεδρο της Επιτροπής.
Αργότερα, μετά  από την 35λεπτη ερώτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στους φορείς για τον δικηγορικό κώδικα, η βουλευτίνα του Κομμουνιστικού Κόμματος δεν άντεξε άλλο και παρενέβη ουρλιάζοντας:
«Δεν γίνεται να κάνουμε 35 λεπτά ερώτηση. Δεν γίνεται αυτό, είναι αδιανόητο!» φώναξε αυθορμήτως η Λιάνα Κανέλλη προκαλώντας την έκπληξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία με μια πρωτοφανή ηρεμία είπε: «Κυρία, θέλετε να πάρετε τον λόγο;».
«Όχι, δεν θέλω να πάρω τον λόγο, αλλά δεν γίνεται να ρωτάει κάποιος για 35 λεπτά. Δεν γίνεται» απάντησε εκνευρισμένη η βουλευτίνα του ΚΚΕ.

«Προφανώς, κυρία Κανέλλη, θέλετε να κάνετε ερώτηση, ώστε να αποχωρήσετε νωρίτερα» επεσήμανε η κα Κωνσταντοπούλου εξοργίζοντας ακόμα περισσότερο την κυρία Κανέλλη.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Η καλή επίδοση των συνδυασμών κυρίως όμως των επικεφαλής αποτελεί προαπαιτούμενο καθώς σε σημαντικό βαθμό θα αποτελέσουν πρόβα εθνικών εκλογών και θα φανεί η δυναμική των κομμάτων.
Μια επιτυχία του ΚΚΕ που παραδοσιακά εισπράττει μεγαλύτερα ποσοστά από ότι  στην αντίστοιχη περιφέρεια της  Α Αθήνας στις εκλογές, είναι αναγκαία κατά τους επιτελείς του Περισσού  για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις μετά την εκλογική συρρίκνωση του 2012. Σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουν το επιχείρημα ότι  το αποτέλεσμα του 2012 ήταν μια άσχημη παρένθεση που φαίνεται να ξεπερνιέται οριστικά  μετά και την μετάβαση της  ηγεσίας από την Αλέκα Παπαρήγα στον Δημήτρη Κουτσούμπα. Επίσης το επιτυχημένο αποτέλεσμα θα μπορεί να  αποτελέσει ανάχωμα στις φωνές του ΣΥΡΙΖΑ όταν στις  εθνικές εκλογές θα ενεργοποιήσουν την λογική της «χαμένης ψήφου».  Αλλωστε ισχυρή πρόταση για το πρόσωπο της Λιάνας Κανέλλη υπήρχε και στις προηγούμενες εκλογές  το 2010 όμως για εσωκομματικούς λόγους επιλέχθηκε τελικά ο Νίκος Σοφιανός. Σε κάθε περίπτωση ηγετικοί κύκλοι του Περισσού ανεξαρτήτως αποτελέσματος θεωρούν ότι η «απόσπαση» Κανέλλη στο δήμο θα έχει ούτως ή άλλως θετικό αποτέλεσμα καθώς θα έχουν «ξεμπερδέψει» με την  απείθαρχη σταρ της επικοινωνίας που έφερε η Αλέκα Παπαρήγα και έκτοτε μονιμοποιήθηκε στη βουλή.     
Παράλληλα η επιλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου  από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «νάρκη» στις ορέξεις κάποιων στελεχών να ανοίξουν την κούρσα για τη θέση του Νο 2 στο κόμμα ενώ θα αποτελεί ένα σημαντικό αντίβαρο στον όποιο υποψήφιο επιλέξει ο κυβερνητικός συνασπισμός. Οι άλλες κυρίες που διεκδικούσαν το χρίσμα όπως η Σοφία Σακοράφα ή η Ρένα  Δούρου είτε ανήκουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση είτε προτιμούν το χρίσμα για την περιφέρεια.       


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου