Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

ΤΙ ΓΊΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟΝ ΑΓ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ;



ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΛΑΧΟΥΤΣΑΚΟΥ
Στις δημοτικές εκλογές του 2010, ο -προφυλακισμένος πλέον- αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος απέσπασε στον Δήμο Αθηναίων 5,3%, ενώ οι περιοχές που έχουν κατακλυσθεί από λαθρομετανάστες του έδωσαν ποσοστά μέχρι και 20%.
Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, τα στελέχη του μορφώματος της ΧΑ πέρασαν για πρώτη φορά την πόρτα του ελληνικού κοινοβουλίου έχοντας ως «συμπαραστάτες» περίπου το 7% των Ελλήνων πολιτών. Τα ποσοστά -ρεκόρ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, αλλά αντίθετα τα αποτελέσματα  έλλειψης μιάς αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής.
Στην πρώτη θέση της λίστας των περιοχών που επέλεξαν να στηρίξουν και να εκπροσωπηθούν από το μόρφωμα του Νίκου Μιχαλολιάκου φιγουράρει ο Άγιος Παντελεήμονας. Η περιοχή που, οι περισσότεροι, θεωρούν ως αυτή με τους περισσότερους παράνομους μετανάστες.

Η γειτονιά, από το 2008 και μετά, άρχισε να αλλάζει και μέσα σε λίγα χρόνια μετατράπηκε σε «κέντρο υποδοχής μεταναστών» καθώς έφταναν κατά κύματα από τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής.
Η άλλοτε αστική συνοικία της Αθήνας άρχισε να «φιλοξενεί» ανθρώπους που κοιμόντουσαν στα παγκάκια, αναζητούσαν ένα μεροκάματο και -στην καλύτερη περίπτωση- νοίκιαζαν μαζί με άλλους 20 μετανάστες  ένα διαμέρισμα 50 τετραγωνικών και διαβιούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες.
Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει. Το φαινόμενο, το οποίο διογκώνονταν μέρα με τη μέρα δεν άργησε να προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κατοίκων και να αποτελέσει το εφαλτήριο εισαγωγής της Χρυσής Αυγής στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Σήμερα, μετά το μπαράζ συλλήψεων βουλευτών και μελών της ακροδεξίας παράταξης, με τον γενικό γραμματέα του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο να βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα των φυλακών Κορυδαλλού κατηγορούμενος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, τα «Παραπολιτικά» επέστρεψαν στο «κάστρο» της Χρυσής Αυγής και, σε μια προσπάθεια να «χαρτογραφήσουν» τις αντιδράσεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, μίλησαν με κατοίκους και ιδιοκτήτες καταστημάτων.
 «Δεν μας νοιάζει η Χρυσή Αυγή»
Το πρώτο ραντεβού δόθηκε στην καφετέρια που βρίσκεται δίπλα από το τοπικό τμήμα ασφαλείας, όπου συνήθως συχνάζουν οι πολίτες που συγκροτούν την επιτροπή κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονα.
Εκεί βρισκόταν η Θωμαΐς, ο Χριστόφορος και ο Σπύρος, οι οποίοι, από την αρχή της συζήτησης ξεκαθάρισαν ότι δεν εκπροσωπούν κανέναν κομματικό σχηματισμό, τονίζοντας ότι το μόνο που τους απασχολεί είναι λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.
Όταν η κουβέντα άρχισε να περιστρέφεται γύρω από το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου, πρώτη πήρε τον λόγο η Θωμαΐς. «Άλλο πράγμα οι κάτοικοι και άλλο τα κόμματα. Αν ο Άγιος Παντελεήμονας είναι το «άντρο» της Χρυσής Αυγής όπως λένε, τότε να μας εξηγήσει κάποιος γιατί το κόμμα δεν έχει στην περιοχή ούτε μια τοπική οργάνωση. Απλά η Χρυσή Αυγή χρησιμοποίησε την περιοχή ως σκαλοπάτι για να μπει στον Δήμο και μετά προσπάθησε να μπει στη Βουλή με σημείο αναφοράς τον Άγιο Παντελεήμονα. Για το γεγονός ότι εδώ βρήκαν πρόσφορο έδαφος δεν ευθύνονται οι κάτοικοι αλλά το κράτος το οποίο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει στους κατοίκους ασφάλεια. Να σταματούσαν το κόμμα του Μιχαλολιάκου αυτοί που έπρεπε. Δεν μας απασχολεί τι κάνουν οι βουλευτές και τα μέλη της Χ, Α. Κόμμα είναι και ήθελε ψήφους. Το μόνο που μας απασχολεί είναι η περιοχή. Απλά οι επιτροπές κατοίκων τους χάλασαν την σούπα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο διαμερισματικό συμβούλιο μας βρίζουν τα μέλη της Χρυσής Αυγής και στο δημοτικό συμβούλιο μας βρίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ».
Όπως τονίζει μάλιστα η Θωμαΐς, ο λόγος που η επιτροπή κατοίκων αποφάσισε τον Γενάρη του 2011 να μην ξανακάνει συγκέντρωση είναι ότι στην τελευταία που πραγματοποίησε συμμετείχαν μέλη της Χ. Α. με αποτέλεσμα η διαμαρτυρία να αποκτήσει κομματική χροιά.
«Μας έχουν κολλήσει ταμπέλες»
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, αντιθέτως με τα όσα γράφονται και ακούγονται, τα μέλη της επιτροπής υποστηρίζουν ότι δεν έχουν πρόβλημα με τους μετανάστες που έχουν εγκατασταθεί νόμιμα στην περιοχή και έχουν ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία αλλά με τους λαθρομετανάστες που κατέκλυσαν την πλατεία.
Όπως εξηγεί ο Σπύρος « Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μας κόλλησαν την ταμπέλα του φασίστα και του ρατσιστή και φτάσαμε στο σημείο να απολογούμαστε για το χάλι της περιοχής. Δεν έχουμε πρόβλημα με τους νόμιμους μετανάστες, αλλά με τους παράνομους. Το 2008 ξαφνικά άλλαξαν όλα. Ξυπνήσαμε μια μέρα και είδαμε την πλατεία να έχει κατακλυστεί από 400 ανθρώπους οι οποίοι έτρωγαν, πλένονταν και ουρούσαν εκεί. Η περιοχή είχε αλωθεί. Στείλαμε επιστολές, κάναμε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αλλά δεν μας άκουσε κανείς, ούτε ο Δήμος, ούτε κανένα κόμμα. Αυτοί έδωσαν την δυνατότητα στη Χρυσή Αυγή να δράσει. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είμαστε χρυσαυγίτες. Είμαστε κατά της βίας και δεν έχουμε καμία σχέση με το συγκεκριμένο κόμμα».
«Δεν θέλουμε την παιδική χαρά»
Επόμενη στάση κατά την περιήγηση των «Παραπολιτικών» στα στενά του Αγίου Παντελεήμονα ήταν η δημοφιλής πλατεία της περιοχής.
Έξω από την παιδική χαρά, η οποία, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων αναμένεται να ξανανοίξει, στεκόταν η Λουκία κρατώντας ένα καροτσάκι στο οποίο αναπαυόταν το νέο μέλος της οικογενείας της.
Στην αρχή ήταν επιφυλακτική. «Έγινα γιαγιά πριν από περίπου ένα χρόνο. Η περιοχή δεν είναι κατάλληλη ώστε να μεγαλώσει μια οικογένεια τα παιδιά της. Τα περισσότερα ζευγάρια έχουν φύγει. Ενδεικτικό είναι ότι στα σχολεία της περιοχής, κατά 95% φιλοξενούνται παιδιά αλλοδαπών. Στην αρχή δεν μπορούσαμε ούτε καν να διασχίσουμε την πλατεία της γειτονιάς μας. Ήταν κατακλυσμένη από λαθρομετανάστες. Τα τελευταία 2,5 χρόνια όμως η κατάσταση έχει κάπως αλλάξει. Τα πράγματα έχουν γίνει καλύτερα, πιο ήρεμα. Αυτό δεν οφείλεται στην Χρυσή Αυγή, αλλά στην μάχη που έδωσαν οι κάτοικοι».
Στην ερώτηση αν είναι υπέρ του ανοίγματος της παιδικής χαράς, η Λουκία απαντά όχι, μεταφράζοντας την προθυμία του δημάρχου ως πολιτικό παιχνίδι.
«Ο Δήμος θέλει να δείξει ότι τώρα που φυλακίστηκαν μέλη της Χρυσής Αυγής όλα λύθηκαν και η παιδική χαρά ξανανοίγει. Πρόκειται για πολιτικό παιχνίδι. Η παιδική χαρά έκλεισε λόγω των ναρκωτικών. Βασικά δεν ήταν παιδική χαρά αλλά σημείο ανταλλαγής ναρκωτικών ουσιών. Τώρα τι να την κάνουμε. Αφού στην περιοχή δεν υπάρχουν παιδιά. Ο δήμαρχος, σε μια εκδήλωση που είχε κάνει ένα αθλητικό σωματείο της περιοχής, είχε δεσμευτεί ότι στο σημείο που βρίσκεται η παιδική χαρά θα έφτιαχνε γήπεδο. Δεν το έκανε. Εμείς θέλουμε να γκρεμιστεί η παιδική χαρά και να γίνει ανάπλαση της περιοχής. Να δημιουργηθεί ένα πάρκο και να μπει πράσινο» εξηγεί στην εφημερίδα.
Το ζευγάρι
Λίγο πιο κάτω, καθισμένο σε ένα παγκάκι, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη συζήτηση. Η γλώσσα του σώματος τους δηλώνει ότι θέλουν να συμμετέχουν στην κουβέντα. Είναι ο κύριος Γιάννης και η κυρία Κατερίνα, οι οποίοι ζουν στην περιοχή πάνω από 20 χρόνια.
Ο κύριος Γιάννης, από την πρώτη στιγμή που τον προσεγγίσαμε ξεκαθάρισε ότι είναι κατά της βίας, προσθέτοντας ότι δεν θέλει να αναφερθεί στις συλλήψεις των βουλευτών και των μελών του ακροδεξιού κόμματος. «Αυτό που θέλαμε ήταν να φύγουν από εδώ οι λαθρομετανάστες. Η βία δεν είναι λύση, δεν λύνει τα προβλήματα. Κανείς δεν πρέπει και δεν μπορεί να βιαιοπραγεί εναντίον άλλων».
Απ' την άλλη, η σύζυγος του, έχει τελείως διαφορετική άποψη. «Οι ξένοι έπρεπε να φύγουν με όποιον τρόπο να' ναι. Τώρα τα πράγματα είναι καλύτερα. Επιτέλους μπορούμε να κάτσουμε σαν άνθρωποι στην πλατεία της γειτονιάς μας. Όποτε περνάγαμε ήταν γεμάτο μετανάστες. Δεν υπήρχε χώρος ούτε να κάτσεις. Αφού ήρθαν αυτά τα παλικάρια της Χρυσής Αυγής καθάρισε ο τόπος» υποστηρίζει.
Ο καταστηματάρχης
Το «οδοιπορικό» των «Παραπολιτικών» τελειώνει έξω από το κατάστημα χαλιών του Μ.
Αν και αλλοδαπός, ο Μ. δηλώνει ότι νιώθει Έλληνας, γιατί όπως λέει βρίσκεται πολλά χρόνια στην Ελλάδα και έχει ενσωματωθεί πλήρως στην μικρή κοινωνία του Αγίου Παντελεήμονα.
Αναφερόμενος στην περιοχή παραδέχεται ότι η εγκληματικότητα τα τελευταία χρόνια είχε αυξηθεί επικίνδυνα, τονίζει ωστόσο ότι δεν θα έπρεπε να αποτελούν λύση του προβλήματος οι μπουνιές και οι κλωτσιές.
«Υπήρχε μεγάλη εγκληματικότητα στην περιοχή. Μπορεί η Χρυσή Αυγή να βοήθησε στο να καθαρίσει η πλατεία, το έκανε όμως με μπουνιές και κλοτσιές. Δεν χρειάζεται να σκοτώσεις τον άλλο. Υπάρχουν νόμοι και η αστυνομία θα έπρεπε να τους εφαρμόζει. Τα πράγματα όπως είναι τώρα είναι καλά αλλά για να παραμείνουν έτσι θα πρέπει να βοηθήσει η αστυνομία. Όχι η Χρυσή Αυγή. Δυστυχώς λόγω των επεισοδίων έχει πέσει πολύ η δουλειά, καθώς δεν έρχεται πια κόσμος στην πλατεία. Οικογένειες που έμεναν εδώ γύρω έφυγαν. Αν κάνετε μία βόλτα θα δείτε ότι πάρα πολλά σπίτια νοικιάζονται» σημειώνει.
«Έχουν μειωθεί τα επεισόδια ρατσιστικής βίας»
Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τους τελευταίους δύο μήνες τα επεισόδια ρατσιστικής βίας φαίνεται να έχουν μειωθεί.
Στέλεχος του ελληνικού τμήματος του κινήματος, μιλώντας στα «Παραπολιτικά», ανέφερε ότι παρ' όλο που δεν έχει στην διάθεσή του επίσημα στατιστικά στοιχεία, από τις πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί και από άλλες ομοειδής οργανώσεις προκύπτει ότι τα ρατσιστικά περιστατικά το τελευταίο διάστημα παρουσιάζουν μείωση. «Κάτι φαίνεται να αλλάζει» λέει με νόημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου