Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

ΑΓΓΛΙΚΗ «ΑΠΟΒΑΣΗ» ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ





Σε εξοχικές κατοικίες χαμηλού κόστους και γραφικά χωριά  επενδύουν συνταξιούχοι και μεσοαστοί από τη Βρετανία


TΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΚΗΠΟΥΡΟΥ
Σε νέο «Ελ Ντοράντο» για τους Άγγλους υπηκόους φαίνεται πως εξελίσσονται τα χωριά των βορείου Έβρου καθώς ολοένα και περισσότεροι Βρετανοί αναζητούν μια μόνιμη κατοικία στην ευρύτερη περιοχή. Οι μειωμένες τιμές των ακινήτων σε συνδυασμό με τη γεωστρατηγική θεση του Νομού έχουν μετατρέψει, τα «ξεχασμένα» από την ελληνική πολιτεία ακριτικά χωριά, σε πόλο έλξης για τους ξένους επενδυτές. Πρόκειται για μεσοαστούς και συνταξιούχους Άγγλους που επιθυμούν να αγοράσουν μια κατοικία σε σχετικά χαμηλή τιμή και να ζήσουν οικονομικότερα σε μια ήσυχη και ασφαλή περιοχή με εξαιρετικό κλίμα και προοπτικές. Ο πυρετός των αγορών αυξάνεται σταδιακά και για τους ανθρώπους της αγοράς ακινήτων θυμίζει έντονα την έλευση των Γερμανών στην Πελοπόννησο είτε την αντίστοιχη απόβαση των Βρετανών στην Κύπρο.   


Ένας απο αυτούς είναι και ο Patrick Brigham, ο «Englishmαn», όπως τον αποκαλούν οι κάτοικοι των Ριζίων, του χωριού που «έκλεψε» την καρδιά του 68χρονου Βρετανού όταν το επισκέφτηκε για πρώτη φορά πριν από τέσσερα χρόνια. Έκτοτε, έχει γίνει μόνιμος κάτοικος Ριζίων, έχει αγοράσει το δικό του σπίτι και έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα albionbalkanchoice.com σε συνεργασία με κτηματομεσιτικό γραφείο της Ορεστιάδας. Η πλατφόρμα, που λειτουργεί ως real estate, αποτελεί τον τρόπο επαφής των ντόπιων με τους ενδιαφερόμενους ξένους αγοραστές από τη βόρεια Ευρώπη. «Οι περισσότεροι συμπατριώτες μου ξέρουν μόνο την Μύκονο και τη Σαντορίνη. Ο Έβρος είναι ένα μυστικό μέρος που δεν το γνωρίζουν πολλοί. Εδώ είναι ήσυχα, ήρεμα και οι κάτοικοι δεν σου κάνουν τη ζωή δύσκολη. Οι άνθρωποι της δικής μου ηλικίας αυτό αναζητούν και εδώ η περιοχή σου τα προσφέρει όλα αυτά», λέει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο κ.  Brigham.

Η πλατφόρμα απευθύνεται καθαρά σε ξένους αγοραστές καθώς διατίθεται μόνο στην αγγλική γλώσσα. Ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από δύο μήνες και ήδη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον χιλιάδων υποψηφίων επενδυτών. «Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από Δυτικοευρωπαίους, κυρίως από Άγγλους,  που επιθυμούν να αγοράσουν σπίτια στα χωριά του βορείου Έβρου. Στους δύο μήνες που λειτουργούμε το site μετράμε χιλιάδες 'επισκέψεις'. Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι πολλοί από αυτούς που μπαίνουν στην ιστοσελίδα έχουν επισκεφθεί τα χωριά και έχουν δει από κοντά τα σπίτια. Στο site υπάρχουν φωτογραφίες με τα σπίτια που είναι προς πώληση, γίνεται μια περιγραφή των χαρακτηριστικών τους αλλά και του χωριού όπου βρίσκονται οι οικίες αυτές, εξηγεί ο κ. Γιάννης Καρράς, μεσίτης και ασφαλιστικός σύμβουλος.



Η πλειονότητα των ακινήτων που πωλούνται ανήκουν είτε σε Έλληνες που έχουν πληγεί από την κρίση και θέλουν να αποφύγουν τα τεκμήρια και τα χαράτσια, είτε σε Έλληνες που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό.  «Ζούσαμε χρόνια στη Γερμανία και όταν επιστρέψαμε με τη γυναίκα μου στην Ελλάδα, μείναμε στην Αλεξανδρούπολη. Η κόρη μας είναι ακόμη στη Γερμανία και απ' ό, τι φαίνεται δεν έχει σκοπό να επιστρέψει. Θέλουμε να πουλήσουμε το σπίτι μας γιατί δεν το χειαζόμαστε και γιατί δεν σκεφτόμαστε να γυρίσουμε πίσω», λέει ο κ. Βαγγέλης Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης μιας διώροφης οικίας 180 τ.μ. στο χωριό Θούριο.
Σύμφωνα με παράγοντες στην αγορά ακινήτων αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς η επενδυτική κίνηση των βρετανών σε σύντομο  χρονικό διάστημα ο Εβρος θα αποκτήσει το δικό του Αγγλικό χωριό καθώς όπως επισημαίνουν σε αυτές τις περιπτώσεις «ο ένας επενδυτής φέρνει τον άλλο» χρησιμοποιούν μάλιστα ως παράδειγμα την γειτονική Βουλγαρία που τα τελευταία χρόνια οι αγοροπωλησίες από Βρετανούς υπηκόους έχουν πολλαπλασιαστεί σε σημαντικό βαθμό.   


Με τιμές που ξεκινούν από 12.000 ευρώ για μία μονοκατοικία με κήπο και αποθήκη, μπορεί κάποιος να κάνει εύκολα το όνειρό του πραγματικότητα, αποκτώντας το δικό του ακίνητο στη χώρα που μέχρι πρότινος ερχόταν μόνο για διακοπές. Επιπλέον, η γεωγραφική θέση της περιοχής προσφέρει τη δυνανότητα για εύκολες και γρήγορες αποδράσεις στην Τουρκιά και τη Βουλγαρία. «Έχουμε σπίτια που ξεκινούν από 200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Υπάρχουν από παλιά σπίτια μέχρι πλήρως ανακαινισμένα με πέτρα, κήπους, αυλή και περίφραξη. Να επισημάνουμε βεβαίως και τις ευκαιρίες για αναψυχή που παρέχει ο βόρειος Έβρος αφού βρίσκεται σε απόσταση μιας ώρας από τη θάλασσα και μια ανάσα από τις γειτονικές μας χώρες και από τα τουριστικά θέρετρα σε Κωνσταντινούπολη και Φιλιππούπολη», τονίζει ο κ. Καρράς.



Το ενδιαφέρον των 'Αγγλων για τα ακίνητα στον Έβρο, που έχει ξεκινήσει να εκδηλώνεται από τις αρχές του έτους, επιβεβαιώνει και ο δημοσιογράφος του Radio Evros 97,1 κ. Γιάννης Βαβαλικούδης. «Αυτό που μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, μιλώντας και με τους ακροατές μας, είναι ότι βλέπουμε δειλά- δειλά Άγγλους να κυκλοφορούν στην Ορεστιάδα αλλά και στα χωριά μας. Για παράδειγμα πριν από λίγες ημέρες είδα ένα ζευγάρι Άγγλων να κάνει βόλτα στην πόλη μας με μια βέσπα. Η όλη αίσθηση που εισπράττουμε, μιλώντας και με τους μεσίτες, είναι ότι πράγματι το σκηνικό φαίνεται να αλλάζει και ότι ο τόπος μας έπαψε να είναι μόνο είσοδος λαθρομεταναστών. Αυτό βεβαίως που πρέπει να γίνει είναι να κρατηθούν τα ακίνητα σε λογικές, για την περιοχή μας, τιμές και να μην παρατηρηθούν τα φαινόμενα που παρατηρούνται σε περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Ο τόπος μας έχει ανάγκη την ανάπτυξη και όλο αυτό που συμβαίνει είναι ένα μικρό αλλά θετικό σημάδι».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου