Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Εξακολουθούν να ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ για ανακαινίσεις γραφείων στον ΟΑΕΠ



Κομματικό φέουδο ο ΟΑΕΠ


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Μια απίστευτη πρόκληση προς την  κοινωνία η οποία δοκιμάζεται σκληρά από την οικονομική κρίση και την ανεργία αποτελεί η απίστευτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον ΟΑΕΠ ( Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων). Σαν να μην έχει συμβεί τίποτε,  τέσσερα χρόνια μετά την  εφαρμογή του μνημονίου παραμένει ένας από τους  χιλιάδες οργανισμούς του Δημοσίου  που εξακολουθούν   να πορεύονται με τις «παραδοσιακές» πρακτικές των  κομματικών διορισμών ημετέρων αλλά και σπατάλης χιλιάδων ευρώ για την ανακαίνιση γραφείων.
Πρακτικές που οδήγησαν πρόσφατα  το Ελληνικό κράτος στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά στο βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων οι κυβερνώντες « φόρτωσαν» το Δ.Σ.  του οργανισμού –που έχει κομβικό ρόλο στην αύξηση των εξαγωγών- με δικηγόρους, οικονομολόγους, και συνταξιούχους του δημοσίου «ξεχνώντας» με προκλητικό τρόπο να συμπεριλάβουν έστω και ένα μέλος από τους εξαγωγείς  που αφενός γνωρίζουν καλύτερα πρόσωπα και καταστάσεις  αφετέρου είναι οι κατεξοχήν ενδιαφερόμενοι για την βελτίωση των εξαγωγών ,καθοριστικού παράγοντα για την ανάταξη της δοκιμαζόμενης Ελληνικής οικονομίας.

 Το εντυπωσιακό της όλης  υπόθεσης είναι πως σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του οργανισμού η εμπειρία στις εξαγωγές θεωρείται προυπόθεση για τον διορισμό στο διοικητικό συμβούλιο για όλα τα μέλη.   
Διορισμοί και κριτήρια
Η επιλογή των προσώπων που στελέχωσαν το Δ.Σ. του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων έγινε από την τρικομματική κυβέρνηση (πριν την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ τον περασμένο Ιούνιο) με κριτήρια που μάλλον χρήζουν αναλυτικής εξήγησης. Εξέχοντα μέλη των εξαγωγέων εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επιλογές που έγιναν και τονίζουν ότι οι γνώσεις σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα είναι απολύτως απαραίτητες.    
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Θεμιστοκλής Καλπακτσόγλου ήταν πρόταση της ΔΗΜΑΡ που αποδέχτηκε το υπουργείο Ανάπτυξης παρά το γεγονός ότι δεν είχε καμία εμπειρία με τις εξαγωγές. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε στέλεχος της Εμπορικής Χρηματιστηριακής και υποδιοικητής στο Λαικό νοσοκομείο. Ωστόσο οι κακές γλώσσες στο χώρο της Οικονομίας λένε πως έγινε ευρύτερα γνωστός ως διαιτητής και καθηγητής διαιτησίας στο  βόλει. Ιστορικές έχουν μείνει επίσης οι κόντρες του ως ειδικού Γραμματέα ΕΟΠΕ ( Ελληνική ομοσπονδία Πετοσφαίρισης) με τους κ. Προσαλίκα, Μαυρομάτη και Μελισσουργό.        
 Ο γενικός διευθυντής του οργανισμού  Άγγελος Κωτσιόπουλος  δικηγόρος, ήταν πρόταση της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο της αξιοποίησης των πολιτευτών καθώς στις εκλογές  τερμάτισε προτελευταίος ( με 4500 σταυρούς) στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στην Μεσσηνία. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι εξίσου τυχερές στάθηκαν και οι δύο του κόρες  που βρήκαν εργασία η πρώτη στον ΟΠΑΠ, και η άλλη ως μετακλητή υπάλληλος στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή (ΦΕΚ 377).
Ο τρίτος της παρέας είναι ο δικηγόρος Αγις Τάτσης  στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, νομικός σύμβουλος του ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου  οποίος πρόσφατα μήνυσε τον Θεόδωρο Πάγκαλο για τις δηλώσεις σχετικά με τις παρακολουθήσεις των Αμερικανών από την ΕΥΠ. Ο κ. Τάτσης ήταν πρόταση του ΠΑΣΟΚ και στο παρελθόν υπήρξε σημαίνον στέλεχος της πράσινης νεολαίας, επί Τόνιας Αντωνίου με την οποία είναι και κουμπάροι και η οποία απετέλεσε το σύνδεσμο με τον πρόεδρο του κόμματος. Ο κ. Τάτσης διετέλεσε στο παρελθόν γραμματέας της ΠΑΣΠ Οικονομικού ενώ στη συνέχεια ανελίχθηκε στη Νεολαία και αναδείχθηκε στη θέση του Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων. Επαγγελματικά εκτός της δικηγορίας εργάσθηκε σε θυγατρική εταιρεία της πρώην Αγροτικής τράπεζας. Αντίστοιχα με το πρόεδρο κ. Καλπατσόγλου και οι κ. Κωτσιόπουλος και Τάτσης δεν είχαν εμπειρία στις εξαγωγές.   
Το Δ.Σ. του ΟΑΕΠ συμπληρώνουν επίσης δύο συνταξιούχοι του δημοσίου, ένας αντιδήμαρχος, μια τραπεζικός, δύο οικονομολόγοι και ένα μέλος με σπουδές διοίκησης επιχειρήσεων.
ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός πως τα μέλη του Δ.Σ. του ΟΑΕΠ από τις πρώτες ενέργειες που έκαναν -όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα Παραπολιτικά-  ήταν η ανακαίνιση των γραφείων τους σκορπώντας σε περίοδο αιματηρών περικοπών και απολύσεων υπαλλήλων στο δημόσιο τριάντα χιλιάδες ευρώ.
Τους τελευταίους μήνες με σταθερό ρυθμό αγοράσθηκαν καινούργια έπιπλα γραφείου, συσκευές κλιματισμού, κομπιούτερ, ενώ αναβαθμίστηκαν και τα κουφώματα των παραθύρων.
Σύμφωνα με απόφαση του γενικού διευθυντή Αγγελου Κωτσιόπουλου στις 2 Οκτωβρίου του 2013 ενεκρίθη η καταβολή ποσού 20.172 ευρώ προς εταιρεία για την αντικατάσταση των κουφωμάτων αλουμινίου των παραθύρων του οργανισμού.
Επίσης τους προηγούμενους μήνες -πάντα με αποφάσεις της νυν διοίκησης- είχε εγκριθεί για την αγορά 4 ηλεκτρονικών υπολογιστών το ποσό των 2.878,2 ευρώ.
Στις 30 Αυγούστου εγκρίθηκε ποσό 861 ευρώ για παροχή υπηρεσιών εγκατάστασης. Πίστωση που βαρύνει φυσικά τον προυπολογισμό του ΟΑΕΠ. Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί η αγορά άλλων δύο φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών αξίας 1756 ευρώ προς την ίδια εταιρεία
Τον Ιούλιο είχε προηγηθεί η προμήθεια των επίπλων γραφείου από γνωστές εταιρείες με ποσά όπως 1027 ευρώ,1005.75 ευρώ, αλλά και μικρότερα με 258,49 ευρώ αλλά και 299,46 που διατέθηκαν για την αγορά συρταριέρας τροχήλατης.
Το Ιούλιο επίσης για την απόκτηση δύο κλιματιστικών μηχανημάτων είχαν πληρώσει 528,9 ευρώ και 153,75 ευρώ αντίστοιχα για την εγκατάσταση τους.                         
Μάλιστα επειδή η αισθητική παίζει κομβικό ρόλο σε ένα καλαίσθητο γραφείο δεν μπορούσε να λείψει από τα έξοδα και η προμήθεια μια κορνίζας έναντι  του ποσού των 25 ευρώ!  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου