Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟI ΜΠΑΤΑΧΤΣΗΔΕΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ




 
Οπαδοί του «δεν πληρώνω» για ΔΕΗ, δάνεια και ασφαλιστικές εισφορές

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ

Πρακτικές  στρατηγικών  μπαταχτσήδων εφαρμόζουν  πλέον τα κόμματα χωρίς όμως  τις επώδυνες επιπτώσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά  χιλιάδες πολίτες που καθυστερούν έστω και για λίγες ημέρες να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ ή την εφορία. Ο “πονοκέφαλος” της διακοπής ρεύματος ή της κατάσχεσης αφορά αποκλειστικά τους πολίτες.
  Τα κόμματα αντίθετα έχουν υιοθετήσει μια ιδιότυπη πρακτική στάσης πληρωμών προς ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες πληρώνοντας επιλεκτικά και όποτε τους βολεύει, ανάλογα και με την επικοινωνιακή πίεση που υφίστανται.
Την ώρα που χιλιάδες οικογένειες ξεπαγιάζουν από το κρύο αδυνατώντας να αποπληρώσουν λογαριασμούς ρεύματος για λίγα ευρώ και περιμένουν με τις ώρες στις ουρές  για να πληρώσουν με δόσεις, τα κόμματα σωρεύουν απλήρωτους λογαριασμούς εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ γράφοντας στα παλιά τους παπούτσια τόσο τους δημόσιους οργανισμούς όσο και τις όποιες ρυθμίσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κόμμα της ΝΔ που οφείλει το ποσό των 566.516 ευρώ στη ΔΕΗ. Η συγκεκριμένη οφειλή,  περιλαμβάνει και τις δόσεις του έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Α.) τα δύο τελευταία χρόνια και  αφορά τα γραφεία στη λεωφόρο Συγγρού. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές έχουν γίνει ήδη  δύο ρυθμίσεις. Η πρώτη  24 δόσεων για το ποσό των 275.772 ευρώ και η δεύτερη 40 δόσεων για ποσό 365.412 ευρώ, οι οποίες ποτέ δεν τηρήθηκαν.

 Τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ απευθύνθηκαν στην διοίκηση της ΔΕΗ για την εξέλιξη της υπόθεσης. Ο διευθυντής επικοινωνίας του οργανισμού Κίμων Στεργιώτης δεν θέλησε να απαντήσει επί της ουσίας, « Ο οργανισμός δεν δίνει και δεν μπορεί να δώσει στοιχεία οφειλών για κανένα από τους πελάτες του». Βέβαια ο κ. Στεργιώτης είχε ξεχάσει ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή το θλιβερό περιστατικό στην  Θεσσαλονίκη και τον θάνατο της 13χρονης σε κομματικό σημείωμα υπήρχε  φάκελος με τις οφειλές της οικογένειας. Αναπάντητο παραμένει επίσης το εύλογο ερώτημα γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουν δραστηριοποιηθεί οι υπηρεσίες της ΔΕΗ για την διακοπή της παροχής όπως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ακόμη και ανθρώπων με σημαντικά  προβλήματα υγείας.
Στο ΠΑΣΟΚ τον  Οκτώβριο ρύθμισαν χρέος προς τη ΔΕΗ ύψους 32.000 ευρώ κληρονομιά από την εποχή της Ιπποκράτους σε 24 δόσεις με την υποχρέωση όμως να πληρώνονται κανονικά οι νέοι λογαριασμοί.
ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΠΡΟΣΕΧΩΣ
Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χρωστούν όμως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στα ασφαλιστικά ταμεία για τις εισφορές των υπαλλήλων τους. Και εδώ τα υψηλά χρέη  οδήγησαν στην αξιοποίηση της πρακτικής των διαδοχικών ρυθμίσεων. Ο σχετικός νόμος  που ψηφίστηκε το 2012 για να βοηθήσει χιλιάδες επιχειρήσεις  που είχαν αφήσει απλήρωτες εισφορές ήταν  φωτογραφικός για τα κόμματα καθώς εάν δεν ρύθμιζαν τις οφειλές τους
δεν θα είχαν δυνατότητα να εισπράξουν κρατική επιχορήγηση.
 Σύμφωνα με το ΙΚΑ για τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2013 η ΝΔ όφειλε το ποσό των 256.061,49 ευρώ το οποίο και ρύθμισε ενώ με την πρώτη δόση της κρατικής επιχορήγησης τον Μάιο του 2013 εξόφλησε   καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές ύψους 506.246,82 ευρώ που αντιστοιχούσαν  στις υποχρεώσεις  των  μηνών Δεκεμβρίου 2012, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2013, καθώς και το Δώρο Χριστουγέννων 2012. Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση πως ο νυν διοικητής του ΙΚΑ είναι ο πρώην γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος ενώ όποιος του ζητά ενημέρωση απαντά όπως και ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ «το ακριβές ύψος των οφειλών δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί, γιατί αυτά είναι προσωπικά δεδομένα».  
Στο ΠΑΣΟΚ οι ελεγκτές του ΙΚΑ  ανακάλυψαν ότι  το κόμμα όφειλε από εισφορές το ποσό των 109.415,40 ευρώ. Αντίστοιχα οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές  ανήλθαν στο ύψος των 310.774,55 ευρώ που εξοφλήθηκαν επίσης από την δόση της κρατικής επιχορήγησης τον περασμένο Μάιο.
 Η όλη κατάσταση αντιμετωπίζεται με κυνισμό που εντυπωσιάζει από τα στελέχη που καλούνται να διαχειριστούν την  κατάσταση χρεοκοπίας στην οποία έχουν περιέλθει τα κόμματα « υπάρχει επιχείρηση που δεν χρωστάει σήμερα;» τονίζει με έμφαση έμπειρο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη στα Παραπολιτικά.
Έλεγχος όμως πραγματοποιήθηκε και στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι δεν είχαν πληρωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές του τελευταίου διμήνου του 2011 ύψους 60.000 ευρώ. Το ΙΚΑ υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά και διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας. Τελικά πριν η υπόθεση φτάσει στη βουλή για την  άρση της ασυλίας του κ. Τσίπρα ως υπευθύνου του κόμματος τα στελέχη της Κουμουνδούρου πλήρωσαν τις εισφορές και η υπόθεση αρχειοθετήθηκε.
  
ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΔΑΝΕΙΑ

Η πορεία της εξυπηρέτησης των υπέρογκων δανείων που έχουν συνάψει τα κόμματα αποτελεί ένα επτασφράγιστο μυστικό με πρωτοβουλία της τράπεζας της Ελλάδος επικαλούμενη τα στοιχεία περί απορρήτου. Ελάχιστα στοιχεία έχουν γίνει γνωστά από τους κομματικούς ισολογισμούς. Η αδιαφάνεια όσο και η προνομιακή συμπεριφορά των τραπεζών έναντι των κομμάτων σε αντίθεση με τους απλούς δανειολήπτες προκάλεσε το ενδιαφέρον της πρόεδρου της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της κ. Σάρον Μπόουλς η οποία με ερώτηση προς την ΕΕ,  ζητείται να ελεγχθεί κατά πόσο τα δύο κυβερνητικά κόμματα , πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους για τα δάνεια που έχουν λάβει από ελληνικές τράπεζες.
Τα τελευταία στοιχεία εμφανίζουν τη ΝΔ να οφείλει δάνεια ύψους 146.200.000 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των δανείων  έχει δοθεί από την  Αγροτική τράπεζα (112.500.000 ευρώ) ενώ τα υπόλοιπα από τις Πειραιώς, Εθνική,  Eurobank και  Αττικής.

Το ΠΑΣΟΚ  οφείλει σε δάνεια και χρεολύσια ποσό που προσεγγίζει τα 131.300.000 ευρώ.100 εκατ ευρώ είναι οφειλές προς την Αγροτική ενώ τα υπόλοιπα μοιράζονται στις τράπεζες Πειραιώς, Εθνική, Eurobank,Αττικής και Marfin.

Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συνάψει δάνεια ύψους 8.300.000 ευρώ κυρίως από την Εθνική τράπεζα ενώ μικρή συμμετοχή έχουν και οι τράπεζες Πειραιώς και Αττικής.
Στην Κουμουνδούρου πάντως αισιοδοξούν ότι το ύψος της κρατικής ενίσχυσης θα καλύψει άνετα σημαντικό τμήμα των υποχρεώσεων.
Επίσης  το ΚΚΕ έχει συνάψει τρία δάνεια συνολικής αξίας 12.000.000 ευρώ από την Εθνική τράπεζα, την τράπεζα Πειραιώς και την Αττικής.
Τα υψηλά επιτόκια των δανείων έχουν προκαλέσει οικονομικό έμφραγμα στα κόμματα καθώς η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί και μετά τις τελευταίες ρυθμίσεις ουσιαστικά μόλις και καλύπτει το 60% των τόκων.  
Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σαλαγιάννης, μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ τονίζει πως «το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης παρακρατείται για την αποπληρωμή των δανείων και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει λάβει άλλο δάνειο. Κάνουμε μια γιγαντιαία προσπάθεια ρίχνοντας το κόστος λειτουργίας των γραφείων στις 7500 ευρώ από τις 100.000 ευρώ    και πλέον ούτε ένα ευρώ δεν διατίθεται χωρίς απόδειξη».

Κορυφαία στελέχη σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που γνωρίζουν άριστα την κατάσταση εκτιμούν ότι με τα σημερινά δεδομένα είναι αδύνατη η αποπληρωμή των δανείων ενώ σύντομα θα καταστεί προβληματική ακόμη και η πληρωμή ενός αξιόλογου ποσοστού των τόκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου