Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ Η ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ


Σημαντικές πολιτικές ανατροπές  αλλά και διαφωτιστικές απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας δίνει η δημοσκόπηση της εταιρείας Μέτρησης για τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ. Η έρευνα εκτός από την πρόθεση ψήφου, την παράσταση νίκης και την καταλληλότητα πρωθυπουργού    καταγράφει ακόμη τις διαθέσεις της κοινής γνώμης για τον ανασχηματισμό, το ενδεχόμενο πολιτικής συγκατοίκησης Καραμανλή –Τσίπρα, αλλά και τη βαθμολογία των υπουργών της τρικομματικής κυβέρνησης. 
Όπως κάθε δημοσκόπηση έτσι και αυτή θα πρέπει να αναγνωσθεί ως μια αποτύπωση του πολιτικού τοπίου τη δεδομένη χρονική στιγμή πραγματοποίησης της. Και τη δεδομένη χρονική στιγμή βρισκόταν σε φάση διαπραγμάτευσης η νέα δανειακή δόση με ότι αυτό συνεπάγεται στην επιδείνωση του ήδη υπάρχοντος κλίματος αβεβαιότητας και ανασφάλειας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ

 
 
AΠΟ ΤΟ EURO2DAY.GR
 
 
Αρκετά βήματα πίσω στη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» αναγκάζεται να κάνει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιρρήσεις της τρόικας και να προχωρήσει, έστω και «κουρεμένη», σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, η ρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των αλλεπάλληλων συναντήσεων που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες αποφασίστηκε μεν να διατηρηθούν οι βασικές αρχές της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά να υπάρξουν αρκετές ουσιαστικές αλλαγές που φέρνουν τα πάνω κάτω σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δανειοληπτών που εν τέλει θα καταφέρουν να ενταχθούν στη ρύθμιση, και όχι μόνο.

Ο αρχικός σχεδιασμός για υπαγωγή 120.000 δανειοληπτών επί του συνόλου του 1,2 εκατ. προβληματικών δανείων όπως όλα δείχνουν θα περιοριστεί δραματικά. Αν εν τέλει συμπεριληφθεί και η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι βάσει της οποίας στη ρύθμιση θα υπαχθούν μόνο οι δανειολήπτες εκείνοι που το σύνολο των δανείων τους δεν ξεπερνά κατά πέντε φορές το εισόδημά τους, τότε μιλάμε για πολύ μικρό αριθμό.

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ...ΣΟΡΟΣ

Την υλοποίηση προγράμματος παροχής θέρμανσης στην Ελλάδα, διάρκειας ενός έτους, με στόχο τη βελτίωση των δυσμενέστατων συνεπειών της επιδεινούμενης κρίσης ανακοίνωσε σήμερα το Open Society Foundations, ιδρυτής του οποίου είναι ο Τζώρτζ Σόρος.

Ειδικότερα, το Open Society Foundations προσφέρει 700.000 ευρώ (1 εκατ. δολάρια) στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης σε ιδιώτες και ιδρύματα καθ’ όλη της διάρκεια της χειμερινής περιόδου των ετών 2013 και 2014.

Το πρόγραμμα παροχής θέρμανσης θα ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη μέσω συνεργασίας με τον δήμο, προκειμένου να μπορέσουν να παραλάβουν πετρέλαιο θέρμανσης ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και ορφανοτροφείων. Το πρόγραμμα στοχεύει να επεκταθεί και στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και το Πέραμα σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να εντοπίσει εκείνους που χρήζουν άμεσης στήριξης και βοήθειας. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν οι ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου (ΓτΚ) και η ΑΡΣΙΣ.

362.783.175 EΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ



Με το συνολικό ποσό των 362.783.175 ευρώ, πρόκειται να επιχορηγήσει του υπουργείο Εσωτερικών 99 δήμους της χώρας για την εξόφληση χρεών προς τους ιδιώτες (ληξιπρόθεσμα). Για το λόγο αυτό, ήδη, έχει σταλεί το με αριθμό 8238/28-2-2013 υπηρεσιακό ενημερωτικό έγγραφο προς τους δήμους, που έχει το χαρακτηρισμό «επείγον»
Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο δημοσιεύει η aftodioikisi.gr, οι δήμοι έως σήμερα Τρίτη 5 Μαρτίου θα πρέπει να έχουν αποστείλει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το Μηνιαίο Πλάνο Απορρόφησης.
Το Μηνιαίο Πλάνο Απορρόφησης αφορά «στην εκτίμηση του δήμου για το συνολικό ανά μήνα ποσό των “Εντολών Πληρωμών” που δύναται να αποστείλλει στο υπουργείο μας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο επείγον υπηρεσιακό έγγραφο.

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

6,4% Η ΥΦΕΣΗ ΤΟ 2012

Στο 6,4% οριστικοποιήθηκε το ποσοστό της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας το 2012, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Το ποσοστό αυτό προέκυψε έπειτα και από την μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 5,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2012. Το ΑΕΠ της χώρας κατρακύλησε στα επίπεδα του 2005, αφού σε τρέχουσες τιμές, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε σε 47,267 δισ. ευρώ και βρέθηκε στο επίπεδο του β΄ τριμήνου 2005 (47,452 δισ. ευρώ).

ΠΡΟΣ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ



ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Γρίφο για δυνατούς λύτες θα αποτελέσει τις επόμενες εβδομάδες η τελική πρόταση της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος. Τα τρία κόμματα τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία και βρίσκονται το κάθε ένα, λίγο πριν την οριστικοποίηση της τελικής εισήγησης. Από τα πρώτα στοιχεία διαφαίνονται σημαντικές αποκλίσεις και συγκλίσεις τόσο στις απόψεις των κομμάτων όσο  και στις επιδιώξεις τους.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγουν επισήμως να ανοίξουν το ζήτημα καθώς δεν έχει δοθεί οριστική απάντηση στο δίλλημα εάν ο στόχος θα είναι μονοκομματικές κυβερνήσεις ή ενίσχυση των  κυβερνήσεων συνεργασίας. Ωστόσο θεωρείται κομβικό το  επιχείρημα  πως πουθενά στην Ευρώπη δεν έχει θεσπιστεί σύστημα απλής αναλογικής πλην της Ολλανδίας καθώς προκαλεί σημαντικά ζητήματα στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Συνεπώς μια δικαιότερη πριμοδότηση των μεγάλων κομμάτων θεωρείται απαραίτητη υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων του εκλογικού σώματος. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει σε συνεργάτες του πως «η όποια αλλαγή εκλογικού νόμου δεν θα οδηγεί πάντως σε χάος και ακυβερνησία».