Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

«Δημοσιογράφος: Θα μας πείτε τι συζητήσατε με τον κ. Προβόπουλο και βεβαίως τον Πρωθυπουργό;

Ι. Στουρνάρας: Συνεχίσαμε τη συνεργασία που είχαμε χθες και που θα έχουμε και το απόγευμα. Και τίποτα παραπάνω.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει ένα πρόβλημα. Υπάρχει μια μαύρη τρύπα.

Ι. Στουρνάρας: Όχι, όχι. Δεν υπάρχει καμία μαύρη τρύπα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα έσοδα.

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΤΑ ΜΙΣΟΛΟΓΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

Η Κύπρος είναι μοναδική περίπτωση, είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αλλά απέφυγε να απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις
- Δεν απάντησε στο ερώτημα αν το ΔΝΤ διαφώνησε με το κούρεμα για όλες τις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες
- Την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου στην Αθήνα η τρόικα
 

Η Κύπρος είναι μοναδική περίπτωση, υποστήριξε σήμερα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το αν τα μέτρα της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup για την Κύπρο θα εφαρμοστούν και σε άλλες χώρες.

Κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου στα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ράις επισήμανε ότι "δεν μετράει η πρώτη συμφωνία, αλλά η δεύτερη", απαντώντας σε επανειλημμένες ερωτήσεις για το ποια ήταν η θέση του Ταμείου για την πρώτη συμφωνία στο Eurogroup κι αν το ΔΝΤ διαφώνησε με το κούρεμα για όλες τις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες.

Ο κ. Ράις τόνισε ότι το ΔΝΤ προσφέρει "πλήρη υποστήριξη" στις κυπριακές αρχές και στον Κυπριακό λαό, σημειώνοντας ότι τα μέλη της τρόικας βρίσκονται στη Λευκωσία για την "ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών" της συμφωνίας και αναμένεται να αναχωρήσουν στις αρχές Απριλίου.

ΠΟΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΤΟΝΤΑΙ

Άρχισε από σήμερα η διακοπή των συντάξεων, όσων δεν διέθεταν ταυτόχρονα Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) με την καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, στους περίπου 1.200.000 συνταξιούχους τους ΙΚΑ, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για αύριο 29 Μαρτίου.

Η εφαρμογή του μέτρου για τους συνταξιούχους του Οργανισμού Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, (ΟΓΑ) θα γίνει ταυτόχρονα με την πληρωμή των συντάξεων την ερχόμενη Τετάρτη 3 Απριλίου.

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΣΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ



Στην επόμενη φάση της αστυνομικής επιχείρησης « Ξένιος Ζεύς» για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης περνά το υπουργείο προστασίας του πολίτη με εντολή του υπουργού Νίκου Δένδια επτά μήνες μετά την έναρξη της. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές οι εκατοντάδες  στοχευμένες  δράσεις των αστυνομικών κλιμακίων  που υλοποιήθηκαν κυρίως στο κέντρο των Αθηνών όσο και την Παρέβρια περιοχή  αντίστοιχα,  εξελίχθηκαν  με θετικό πρόσημο  για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Ανώτερος αξιωματικός τονίζει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ πως «Η επιχείρηση Ξένιος Ζευς  ξεκίνησε μετά από μήνες προετοιμασίας και χωρίς να διαρρεύσει το παραμικρό. Αυτό ήταν ένα από τα μυστικά της επιτυχίας της επιχείρησης. Είναι συνεχής, με αποτέλεσμα, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, το κέντρο της Αθήνας να έχει αλλάξει όψη σε πολύ μεγάλο βαθμό. Γεγονός που μας γεμίζει  με μεγάλη ικανοποίηση, καθώς και εμείς και τα παιδιά μας σε αυτή την πόλη ζούμε».

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ:ΠΟΤΕ ΙΣΧΥΕΙ Η ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΩΝ 100.000 ΕΥΡΩ

Tο κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων έθεσε, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, το ζήτημα της ασφάλειας για τα χρήματα που "παρκάρονται" στις τράπεζες.

Αποκαλύφθηκε πλέον ότι κάθε φορά που μια τράπεζα θα έχει προβλήματα και θα χρειάζεται κεφάλαια, τη ζημιά θα την πληρώνουν όσοι δεν έχουν ασφαλισμένη κατάθεση, δηλαδή κατά σειρά:

=> Οι μέτοχοι, δηλαδή όσοι έχουν μετοχές της τράπεζας.

=> Οι κάτοχοι τραπεζικών ομολόγων, δηλαδή όσοι έχουν τοποθετήσει τα χρήματά τους σε εκδόσεις ομολόγων. Τα προϊόντα αυτά πωλούνται από τα γκισέ των τραπεζών, γιαυτό και οι απλοί καταναλωτές συχνά τα συγχέουν με κατάθεση.

=> Οι καταθέτες, για τα ποσά των καταθέσεων που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ ανά πρόσωπο και ανά λογαριασμό.

Σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ισχύει η εγγύηση των καταθέσεων μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ (ανά καταθέτη και ανά τράπεζα) μέχρι το τέλος του 2015.

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

Η συμφωνία τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες μπορεί να είχε ως στόχο τη διάσωση της Κύπρου εντός της Ευρωζώνης, μόνο που η Κύπρος έχασε το ευρώ… και σηματοδότησε τη πρακτική διάσπαση της Ευρωζώνης.
Με την επιβολή κουρέματος στις καταθέσεις αλλά και τον έλεγχο στη διακίνηση κεφαλαίων πλέον το ευρώ σε κάθε χώρα ξεχωριστά αποκτά μία διαφορετική αξία… φυσικά πολύ μεγαλύτερη στη Βόρεια Ευρώπη και τη Γερμανία και πολύ χαμηλότερη στο νότο.
Σήμερα τα ευρώ που βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Κύπρο έχουν πολύ μικρότερη αξία απ’ τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, όπου δεν υπάρχει έλεγχος και απαγορεύσεις στη διακίνηση κεφαλαίων.
Τα ευρώ για παράδειγμα στη Γαλλία μπορούν σήμερα να αγοράσουν προϊόντα και υπηρεσίες απ’ τη Γερμανία, αλλά κάτι τέτοιο τα κυπριακά ευρώ σήμερα δεν μπορούν να το κάνουν. Και απ’ ότι φαίνεται δεν θα μπορούν για μεγάλο διάστημα ακόμα.
Κάτι βέβαια που σημαίνει ότι η αξία του νομίσματος που έχουν στα χέρια τους οι Γάλλοι (σύμφωνα με το παραπάνω παράδειγμα) είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ το αντίστοιχο των Κυπρίων, άσχετα εάν έχουν το ίδιο όνομα!

OΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΕΥΡΩ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ


Του Γιάννη Αγγέλη

Η αξιολόγηση της απόφασης του Eurogroup θα χρειασθεί κάποιο χρόνο για να δείξει πόσο γρήγορα θα χρειασθεί… αναθεώρηση, καθώς οι συνέπειες από το σοκ στο οποίο υποχρεώνει την κυπριακή οικονομία θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται τις επόμενες ημέρες και μήνες στην Κύπρο.

Εκείνο που δεν θα χρειασθεί καθόλου χρόνου για να αρχίσει να καταγράφεται στην Ευρωζώνη, πέραν της Κύπρου, είναι η βεβαιότητα των αγορών ότι η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων τίθεται πλέον σε αμφισβήτηση και μαζί της η «ασφάλεια» του τραπεζικού συστήματος και των καταθέσεων σε κάθε χώρα-μέλος που θα αρχίσει να εμφανίζει προβλήματα ανάλογα εκείνων της Κύπρου.