Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ

Από το πουθενά έχει αρχίσει ξανά η κουβέντα περί δραχμής. Καθημερινά πλέον, όλοι μου λένε ότι οδεύουμε προς την δραχμή, θέλουμε δεν θέλουμε.

Υπάρχουν δυο κατηγορίες Ελλήνων πολιτών που θέλουν την δραχμή. Η πρώτη κατηγορία αποτελείται από πολίτες και τις πολιτικές ηγεσίες που είναι παντελώς άσχετοι με τις επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης και, η δεύτερη κατηγορία, είναι αυτών που ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει και το επιδιώκουν διότι τους συμφέρει.

Η πρώτη κατηγορία που θέλει την δραχμή είναι ορατή. Είναι για παράδειγμα ορισμένοι σαν τον κ. Λαφαζάνη, τον κ. Αλαβάνο (που ετοιμάζει κόμμα της δραχμής) και είναι επίσης σαν τον κ. Κατσανέβα, που επίσης ετοιμάζει κόμμα δραχμής (τι διδάσκει αυτός ο άνθρωπος στους μαθητές του θα ήθελα να ξέρω. Πληρώνω όσα-όσα για να είμαι στα έδρανα στην τάξη του για μια και μόνο μέρα, για να παρακολουθήσω κάποιο μάθημα του κ. Κατσανέβα). Είναι όλοι αυτοί που λένε ότι η δραχμή δεν είναι φετίχ και όλοι αυτοί που στην απελπισία τους, πιστεύουν τον οποιονδήποτε άσχετο που λέει ότι η δραχμή θα τους σώσει.

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

Όλες οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι απολύτως προστατευμένες, σύμφωνα με το Μνημόνιο», ξεκαθάρισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, κατά την αρχική του τοποθέτηση στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων τη Βουλής επιχειρώντας να καθησυχάσει όσους κατέχουν λογαριασμούς άνω των 100 χιλιάδων ευρώ ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο «κουρέματος» των αποταμιεύσεών τους.

Ο κ. Προβόπουλος επιβεβαίωσε ότι με το ναυάγιο στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank οι δύο τράπεζες οδεύουν προς κρατικοποίηση αφού -όπως είπε ο κ. Προβόπουλος- «ΕΤΕ και Eurobank γνωστοποίησαν ότι δεν είναι πιθανό να αντλήσουν από ιδιώτες επενδυτές το 10% των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Κατόπιν αυτού, προκειμένου να τηρηθούν τα τεθέντα χρονοδιαγράμματα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει – σε όποιο βαθμό απαιτηθεί – τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου».

Στη συνέχεια, κατά τον κ. Προβόπουλο «το ΤΧΣ, ως ο νέος κύριος μέτοχος των δύο τραπεζών, θα αποφασίσει, στη βάση του δημοσίου συμφέροντος, για την πορεία της συγχώνευσης των δύο τραπεζών».

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΕΗ

Συνάντηση με εκπροσώπους της τρόικας για ενεργειακά θέματα είχε σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκης Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις σε σχέση με την αντιμετώπιση του ελλείμματος του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, το νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές, την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας στην αγορά και την επιλογή του μοντέλου αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ ΧΩΡΙΣ ΕΛΠΙΔΑ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος πρότεινε ένα δεκαετές πρόγραμμα εξόδου της Ελλάδας από την κρίση με τρεις θεσμικές παρεμβάσεις και οκτώ συγκεκριμένα μέτρα.
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέλυσε το πρόγραμμα σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, στο γεύμα της δεύτερης ημέρας του διεθνούς επιχειρηματικού συνεδρίου με τίτλο: «Leadership Against Crisis: Public-Private Cooperation for Growth», που διοργανώνει το Επιχειρηματικό Συμβούλιο για τη ΝΑ Ευρώπη (Business Advisory Council for Southeastern Europe – BAC SEE).
Όπως υποστήριξε ο πρώην υπουργός «η χώρα πορεύεται τυφλά, χωρίς σχέδιο δικό της, χωρίς στόχους, χωρίς ρυθμό. Κυριαρχεί μία προκλητική αδιαφορία για τις αιτίες που η Ελλάδα κατηφορίζει στο περιθώριο των ευρωπαϊκών χωρών με έντονα σημάδια παρακμής και έλλειψης δυναμισμού. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι μια πραγματικότητα αλλάζει και ανατρέπεται μόνο όταν έχει γίνει πλήρως αντιληπτή. Όταν την συνειδητοποιήσεις και την κατανοήσεις. Τα «ζωτικά ψεύδη» απλά την διαιωνίζουν. Όταν το πρόβλημα τίθεται, η λύση του δεν είναι μακριά».

Κ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: ΛΙΓΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ



Mαθαίνω ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα είναι έτοιμη η μελέτη για τις επιπτώσεις και τις προοπτικές μιας ενδεχόμενης εξόδου της Κύπρου από το Ευρώ. Την προετοιμάζουν ο οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας και ο Γερμανός Χ Φλάσμπεκ οποίος μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν υπεύθυνος της επιτροπής ανάπτυξης και εμπορίου των Ηνωμένων εθνών. Προηγήθηκαν επαφές με εκπροσώπους από όλο το πολιτικό φάσμα της Μεγαλονήσου. Σύμφωνα με τον κ.Λαπαβίτσα η φυγή από το Ευρώ είναι η μοναδική πιθανότητα να αναπτυχθεί, εκ νέου οικονομικά το νησί μετά την καταστροφή των τραπεζών καθώς τα περί νησιού –καζίνο που διατυπώνουν κάποιοι εκτιμά πως είναι ασόβαρες θεωρίες.