Σάββατο 20 Απριλίου 2013

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ;

Κίνδυνος να κλείσουν 500 γήπεδα στην Αττική που δεν πληρούν τις προδιαγραφές αν δεν βρεθεί λύση σε 2 μήνες.

Του Γιάννη Αργυρού

To μείζον ζήτημα της ασφάλειας όλων των γηπέδων επαγγελματικών και ερασιτεχνικών στην Αττική ήρθε στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο μετά το τραγικό περιστατικό του θανάτου  ενός  8χρονου παιδιού  σε γήπεδο 5Χ5 στην Ηλιούπολη την περασμένη εβδομάδα.
Το συγκεκριμένο γήπεδο είναι μέρος του  4ου δημοτικού Αθλητικού κέντρου που αριθμεί 3  γήπεδα με πλαστικό χλοοτάπητα που παραχωρήθηκαν στις 19- 2-2013 όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα Παραπολιτικά  με διετές συμβόλαιο σε τέσσερις τοπικές ομάδες από τον Δήμο Ηλιούπολης. Πρόκειται για τον Γυμναστικό σύλλογο Ηλιούπολης, τον Χαραυγιακό, τον Α.Ο.  Φωστήρα και τον Α.Ο. Διάνα.

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ

Τους λόγους που δεν  πέφτουν οι τιμές των προϊόντων στην Ελλάδα σε συνάρτηση με τους μισθούς εντόπισε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών.
Οι τιμές των προϊόντων στην Ελλάδα δεν έχουν μειωθεί τόσο όσο περίμενε η τρόικα κι όσο αντιστοίχως έχει μειωθεί το εισόδημα της μεγάλης πλειοψηφίας των καταναλωτών, επισημαίνει το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Όπως αναφέρει στη σχετική του μελέτη της ΙΝΕΜΥ οι λόγοι στους αποδίδεται η συγκράτηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα είναι οι εξής:
  • Οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ. Στην Ελλάδα αυξήθηκαν οι συντελεστές ΦΠΑ και διαμορφώθηκαν στο επίπεδο του 13% και 23%, αρκετά υψηλότερα από την Ισπανία (οι αντίστοιχοι είναι 8% και 18%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (5% και 20%).
  • Οι ενδοομιλικές συναλλαγές πολυεθνικών (transfer pricing), οι οποίες φουσκώνουν τις τιμές αλλά και το κόστος προκειμένου να αποφεύγουν τη φορολογία στην Ελλάδα. Οι εν Ελλάδι θυγατρικές εισάγουν προϊόντα με τεχνητά υψηλό κόστος, το οποίο μετακυλύεται μέσω των υψηλών τιμών, στους καταναλωτές.

ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΠΑΤΑΧΤΣΗΔΕΣ

Του Σπύρου Δημητρέλη

Χρωστούσες στην εφορία και βρέθηκες σε οικονομική δυσκολία. Προχώρησες σε ρύθμιση του χρέους σου σε 20 δόσεις και παρέμεινες συνεπής στη ρύθμιση με πολύ μεγάλες οικονομικές θυσίες. Τώρα τιμωρείσαι για αυτό. Αν ήσουν ασυνεπής στη ρύθμιση θα μπορούσες να τη ρυθμίσεις εκ νέου και μάλιστα σε έως και 48 δόσεις!

Αυτός είναι ο παραλογισμός της νέας ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη την οποία έχει συμφωνήσει το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα. Και επειδή στις λεπτομέρειες κρύβεται πάντα ο διάβολος, οι λεπτομέρειες της ρύθμισης είναι πολύ πιο σημαντικές από την ίδια την ρύθμιση.

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ



ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Κόπηκε το 25% των κλινών, χρησιμοποιούν τα super puma για ταξί, και προσλαμβάνουν γιατρούς με…500 ευρώ και μπλοκάκι  

 ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΚΗΠΟΥΡΟΥ

Με κουβάρι δίχως τέλος μοιάζει η κατάσταση στο χώρο της υγείας καθώς όπου ευημερούν οι αριθμοί και οι θεωρίες συνήθως  δυστυχούν οι άνθρωποι. Η εφαρμοζόμενη βίαιη προσαρμογή του ΕΣΥ στα οικονομικά δεδομένα του μνημονίου φέρνει οβιδιακές αλλαγές τόσο στα νοσοκομεία όσο και την καθημερινότητα των ασθενών.    
Πάνω από 11.000 νοσοκομειακές κλίνες προβλέπεται να κλείσουν άμεσα -με τις καθορισμένες, από τον εφαρμοστικό  νόμο του μνημονίου-, συγχωνεύσεις κλινικών και πενήντα διασυνδεόμενων νοσοκομείων. Την ίδια στιγμή, προκαλεί αίσθηση η αποκάλυψη πως το κράτος ξοδεύει δεκάδες χιλιάδες ευρώ καθημερινά  σε αερο-διακομιδές ασθενών που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν δεν υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα, και μεγάλα κενά  σε τεχνολογικό εξοπλισμό και γιατρούς. Τρύπες  που όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό, προσπαθούν να "μπαλωθούν" με προσλήψεις επικουρικών γιατρών με... μπλοκάκι. Και την ίδια ώρα οι αιώνιες καθυστερήσεις στην πληρωμή των εφημεριών αναγκάζουν 50άρηδες και 60άρηδες γιατρούς  να πραγματοποιούν 24ωρες βάρδιες, οκτώ και δέκα φορές το μήνα για να λειτουργήσουν υποτυπωδώς οι νοσοκομειακές  κλινικές.

ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΠΕΣΕΙ Η ΑΕΚ

Μικροί και μεγάλοι βουβάθηκαν, από τα στόματα δεν έβγαιναν λέξεις, μονάχα θλίψη και μπόλικα δάκρυα. Αλλά και αρκετές κατάρες για τους μεγαλόσχημους ΑΕΚτζήδες που παράτησαν την ομάδα και επί της ουσίας καθόρισαν μ' αυτό τον επαίσχυντο τρόπο τη μοίρα της.
Η ΑΕΚ υποβιβάστηκε, όχι επειδή μπούκαραν 100-200 ανεγκέφαλοι στο τέλος και έβγαλαν όλη τους την αλητεία, όλο το καφριλίκι, χτυπώντας και κλοτσώντας ποδοσφαιριστές της ομάδας. Η ΑΕΚ υποβιβάστηκε πολύ απλά επειδή ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ να τη σώσουν. Και αν ρωτάτε για ονοματεπώνυμα, αφήστε απ' έξω τους παίκτες, είναι οι τελευταίοι που φταίνε. Ποιοι ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ να τη σώσουν; Οι διοικούντες. Και οι αμέτοχοι-μέτοχοι που εδώ και μια διετία, έχουν κάνει delete από το μυαλό τους τη λέξη ΑΕΚ και οτιδήποτε αφορά τη χρηματοδότησή της. Εάν ΗΘΕΛΑΝ να γλιτώσει η ομάδα, θα έβρισκαν τον τρόπο να το κάνουν.

  Δεν υπάρχει κάποιος να παραιτηθεί...
Η ΑΕΚ υποβιβάστηκε και ακόμα δεν έχουμε ακούσει τίποτα περί παραίτησης των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Με πρώτο και καλύτερο τον Ανδρέα Δημητρέλο, τον έμμισθο πρόεδρο της ΑΕΚ, που από το στρες και τη στενοχώρια του για την ομάδα, αποφάσισε τη νύχτα της Παρασκευής να το ρίξει λίγο έξω και να χαλάσει στην Άντζελα και στον Μελά, ένα μέρος από το τριχίλιαρο που εισπράττει κάθε μήνα για να τρέχει σαν κλητήρας στις εφορίες. Καμία παραίτηση από ΑΕΚάρχες σαν τον Δημητρέλο και τον Μπρουσιανό που το έβαλαν στα πόδια πριν ακόμα τελειώσει το ματς, διαισθανόμενοι προφανώς αυτό που θα ακολουθούσε. Παράγοντες πολύ μικροί και λίγοι για το μέγεθος της ΑΕΚ, που καθ όλη τη διάρκεια της σεζόν, αλώνιζαν με ψεύτικες υποσχέσεις, χάρη στη στήριξη την οποία απλόχερα τους πρόσφεραν οπαδικά μέσα ενημέρωσης. Έβηχε ο Δημητρέλος, πρώτη μούρη ο πρόεδρος. Φταρνιζόταν ο Μπρουσιανός, πρώτη είδηση ο αντιπρόεδρος. Αν για τους παίκτες της ΑΕΚ ισχύει αυτό που γράφεται και επαναλαμβάνεται συνεχώς, ότι δηλαδή προ 20ετίας ούτε απ' έξω από το γήπεδο θα περνούσαν, τότε στους Δημητρέλο και Μπρουσιανό, τους παράγοντες που ΕΡΙΞΑΝ την ομάδα στη Β' Εθνική, θα πρέπει να απαγορευθεί δια βίου η ενασχόληση τους με την ΑΕΚ.
Την ώρα που ο Μητρόπουλος και ο Πετρόπουλος έτρωγαν ξύλο στον αγωνιστικό χώρο, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος το είχαν ήδη βάλει στα πόδια. Αντί να τρέξουν οι διοικούντες να υπερασπιστούν τους παίκτες, πήδηξε στον αγωνιστικό χώρο και γλίτωσε τον Μητρόπουλο απ' τα χειρότερα ο Ηλιόπουλος. Ναι, αυτόν που "έδωσε" στους παίκτες ο Δημητρέλος επειδή δεν συμφωνούσε να πάρει η ΑΕΚ δάνειο από φάντασμα - επενδυτή.

  Τους ξέρουμε όλοι...
Πονάει πολύ η επόμενη μέρα στην ΑΕΚ. Όλο το ανάθεμα πέφτει στους ανθρώπους που διοίκησαν και έφτασαν τον σύλλογο σ' αυτό το έσχατο σημείο. Τους γνωρίζουμε όλοι ποιοι είναι οι υπόλογοι απέναντι στην ιστορία και το μέγεθος που κουβαλά η ΑΕΚ. Είναι 4 πρόεδροι - διαχειριστές που εσχάτως πέρασαν από ΓΑΔΑ και εισαγγελέα. Και είναι επίσης άλλοι τόσοι μέτοχοι - αμέτοχοι. Οι οποίοι με τις καταστροφικές επιλογές τους οδήγησαν την ΑΕΚ στο γκρεμό και δεν έτειναν χείρα βοηθείας όσο ακόμα το πράγμα σωζόταν. Είναι ξεκάθαρο πως ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ. Σαν να τους βόλευε αυτή η εξέλιξη. Διότι αν η ΑΕΚ πετύχαινε τη σωτηρία της αγωνιστικά, θα συνέχιζε να φυτοζωεί, να κολυμπάει στα χρέη και ο κόσμος δεν θα σταματούσε να έχει απαιτήσεις από τους μετόχους.

  Δεν ήθελαν να γλυτώσει η ομάδα...
Μέσα από τούτες τις εφιαλτικές στιγμές, θα πρέπει όλοι όσοι αγαπούν πραγματικά την ομάδα να πάρουν τις σωστές αποφάσεις. Ήδη κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα το σενάριο, που ενισχύει την άποψη πως ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ να γλιτώσει η ομάδα. Το σενάριο που λέει ότι μεθοδεύεται η λύση της χρεωκοπίας - πτώχευσης της ΠΑΕ. Του υποβιβασμού στη Γ' Εθνική, η οποία από την επόμενη σεζόν θα είναι ερασιτεχνική κατηγορία. Με τη συμμετοχή μιας ΑΕΚ που θα παίξει εκεί με το ΑΦΜ της ερασιτεχνικής, μια και θα έχει διαλυθεί η ΠΑΕ, με τα χρέη να διαγράφονται εξ ολοκλήρου και την ομάδα να κάνει restart. Το zero που λένε και διατυμπανίζουν οι γαμπροί οι οποίοι θα τρέξουν για την προίκα.
Εδώ που κατάφεραν να οδηγήσουν τα πράγματα, είναι σαφές πως δεν έχει κανένα νόημα να παίξει η ΑΕΚ στη Β' Εθνική. Και στην ανυποληψία οδηγείται και τα χρέη παραμένουν ως έχουν. Κατά συνέπεια, όλες οι ενδείξεις πείθουν πως θα χάσει δυο κατηγορίες - δυο χρονιές. Σ' αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να περιμένουμε την απάντηση σε δυο ερωτήματα:
*Πρώτον, ποιος ή ποιοι θα αναλάβουν να τρέξουν αυτό το πρότζεκτ; Μια ΑΕΚ από τη Γ' Εθνική χωρίς χρέη. Με προφανή σκοπό, την αναγέννηση μέσα από τις στάχτες. Εάν αποφασίσουν να παίξουν ρόλο, άνθρωποι που συνέδεσαν το όνομα τους με την προδοσία και τον εφιάλτη του υποβιβασμού, τότε είναι σαφές πως θα υπάρξουν αντιδράσεις.
*Δεύτερον, αυτοί που θα αναλάβουν να κινήσουν τα νήματα, θα μεταχειριστούν μαϊμουδένιες λύσεις, όπως είναι η εξαγορά ΑΦΜ ομάδας Β' Εθνικής, προκειμένου να "πηδήξουν" μια κατηγορία και επί της ουσίας η ΑΕΚ να χάσει μόνο μια σεζόν και να επιστρέψει καθαρή από χρέη στα μεγάλα σαλόνια;
Ξημερώνει αλλιώτικη μέρα. Καινούριος κόσμος, διαφορετική αίσθηση. Η πίκρα και η θλίψη δεν περιγράφονται και ο πόνος θα 'ναι ακόμα πιο έντονος τις επόμενες μέρες. Όταν θα έχει περάσει το αρχικό σοκ. Ο Θεός να τους φωτίσει να πάρουν - ειλικρινά δεν ξέρω ποιοι, σίγουρα όμως, όχι οι αδαμιδοβιντιαδοδημητρελομπρουσιανοί - τις σωστές αποφάσεις. Για να αναγεννηθεί η ΑΕΚ μέσα από τις στάχτες της...
ΑΠΟ ΤΟ CONTRA.GR