Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

«EKΛΕΙΣΕ» Ο ΕΒΡΟΣ ΑΝΟΙΞΕ Η ΠΥΛΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ



ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΚΗΠΟΥΡΟΥ

Τεράστια αναστάτωση και προβληματισμό έχει προκαλέσει στις τοπικές κοινωνίες των νησιών του ανατολικού Αιγαίου τους τελευταίους μήνες η κατακόρυφη αύξηση  της εισροής λαθρομεταναστών διά θαλάσσης. Η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο και η εντατικοποίηση των ελέγχων στις αρχές του έτους, με τη μετακίνηση χιλιάδων αστυνομικών στα χερσαία σύνορα, σε συνδυασμό με τον πόλεμο στη Συρία ώθησαν το ανεξέλεγκτο κύμα των παράνομων μεταναστών προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. 'Πρωταθλήτρια' στις αφίξεις και συλλήψεις μεταναστών, από τις αρχές του 2013 έως και τις 15 Απριλίου, αναδεικνύεται η Λέσβος, ωστόσο, σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει και το ακριτικό Αγαθονήσι όπου δεν είναι λίγες οι φορές που οι λαθρομετανάστες υπερισχύουν αριθμητικά των μόνιμων κατοίκων .

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ: KOΠΗΚΑΝ ΠΟΛΥ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ

Ως «υπερβολική» χαρακτηρίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους (ΓΠΚ) στη Βουλή την έμφαση που δόθηκε στη μείωση του κόστους εργασίας μέσω της μείωσης των μισθών. Στην τριμηνιαία έκθεσή του για την πορεία του προϋπολογισμού, το ΓΠΚ αναφέρει ότι στο μέλλον ο κύριος δρόμος για την δημοσιονομική εξυγίανση θα είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και επιταχύνουν την ανάπτυξη και προσθέτει ότι μόνο με αυτό τον τρόπο «θα αποφευχθούν περαιτέρω μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Στο ζήτημα αυτό έχει διαμορφωθεί ευρεία συναίνεση». Ωστόσο, σε ότι έχει να κάνει με το τι έχει ήδη συμβεί, αναφέρει πως «η έμφαση που δόθηκε στη μείωση του κόστους εργασίας και στις θεσμικές μεταβλητές ήταν υπερβολική και, πιθανόν, αντιπαραγωγική». Επί της ουσίας, το ΓΠΚ σημειώνει ότι «υπερτονίσθηκε ένας παράγοντας, δεν ελήφθησαν υπόψη η ύφεση (πράγμα που εξηγεί γιατί βραχυχρόνια δεν μειώθηκε η ανεργία ενώ οι μισθοί υποχωρούσαν), ούτε η ανατροφοδότηση της ύφεσης από τη μείωση των μισθών, ούτε ο θετικός ρόλος πολλών θεσμών εργασίας σε ένα κόσμο ατελειών (που χαρακτηρίζεται π.χ. από ολιγοπωλιακές ή/και μονοπωλιακές καταστάσεις)». Μάλιστα, παραθέτοντας σειρά στοιχείων καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ο μισθός έχει λιγότερη σημασία για την ανταγωνιστικότητα από άλλους παράγοντες!» και ουσιαστικά καλεί την κυβέρνηση να δώσε έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από εδώ και στο εξής.

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Η πρόταση να μειωθούν οι έλληνες βουλευτές από 300 σε διακόσιους βρισκόταν στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας πριν από τις εκλογές και ένας "γαλάζιος" βουλευτής θέλησε να φέρει στην επιφάνεια αυτή την υπόσχεση του κυβερνώντος κόμματος.

Ο λόγος για τον βουλευτή Καρδίτσας, Παύλο Σιούφα από τη Νέα Δημοκρατία, ο οποίος κατάθεσε πρόταση νόμου για τη μείωση των αριθμών των βουλευτών από 300 σε 200, στην οποία προβλέπεται και ασυμβίβαστο της βουλευτικής με την υπουργική ιδιότητα.

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ;

Μια βαθιά πολιτική αναμόρφωση είναι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα για να μην έχει άσχημη κατάληξη η προσπάθεια που γίνεται την τελευταία 3ετία, σύμφωνα με την σημερινή ανάλυση των Financial Times, η οποία τιτλοφορείται ως "το ελληνικό δράμα δεν θα έχει ευτυχή κατάληξη" (Greek drama lacks a happy ending).
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η ελληνική πολιτική τάξη προστάτεψε από την πρώτη στιγμή τους προνομιούχους και τους διαπλεκόμενους, γι' αυτό και η κατάσταση είναι πολύ επώδυνη από ότι θα έπρεπε. Μάλιστα, όπως αναφέρει, δεν ευθύνονται μόνο οι υπερβολικά μεγάλες περικοπές για τα δεινά των αθώων Ελλήνων, αλλά και η επιλογή να προστατευτούν οι προνομιούχοι και να μεταφερθεί το βάρος στους πιο αδύναμους ώμους.

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΜΕ ΑΚΡΙΒΑ ΓΟΥΣΤΑ



Ρεπορτάζ: Γ. Μανουσακάκης
Εστίες και μαγαζιά παρανομίας αποκαλύπτονται πλέον καθημερινά στο δημόσιο καθώς «άνοιξε» το απόστημα των επίορκων δημόσιων υπαλλήλων. Τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ αποκαλύπτουν σήμερα πως είχαν στήσει εφοριακοί από το 1994 μια άκρως εντυπωσιακή επιχείρηση όπου κατάφερναν με το αζημίωτο για τους ιδίους να επιστρέφουν μεγάλα  χρηματικά ποσά σε εταιρεία ζημιώνοντας παράλληλα το δημόσιο. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι παρά την αδυναμία να αντικρούσουν με πειστικές εξηγήσεις την κατάσταση που δημιούργησαν εξακολουθούν να πληρώνονται τα τελευταία εννιά χρόνια παρά το άκρως επιβαρυντικό υπηρεσιακό πόρισμα.