Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Υπουργείο Υγείας: Καταστάσεις τραγελαφικές για μικροπράγματα!




Του Δημήτρη Μάρδα*
Καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ

Ένας όμιλος κοινωνικού προβληματισμού, που φέρει την ονομασία «Παρέμβαση», αποφάσισε να οργανώσει συνέδριο, στις 29 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη,  με θέμα: «Υγεία στην Ελλάδα: Σήμερα, αύριο, μύθοι και αλήθειες».
Η οργανωτική επιτροπή είχε την φαεινή –αλλά όπως αποδείχθηκε ατυχή– ιδέα να ζητήσει την ένταξη του εν λόγω συνεδρίου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας. Προς θεού βέβαια, μη θεωρηθεί ότι η όλη προσπάθεια συνδεόταν με κάποιο αίτημα για επιχορήγηση! Απλά, το «Υπό την Αιγίδα» θα προσέλκυε, σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή, το ενδιαφέρον του ιατρικού κόσμου της πόλης, με συνέπεια να προσδοκάται μεγαλύτερη συμμετοχή συνέδρων. H είσοδος ήταν ελεύθερη.

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Ελαφρύνσεις για τους φορολογούμενους με ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή του ενιαίου φόρου ακινήτων το 2014. Αντίθετα από τις 150.000 ευρώ και μέχρι τις 400.000 ευρώ προκύπτουν μεγάλες επιβαρύνσεις σε σχέση με το ισχύον καθεστώς.
Δηλαδή ιδιοκτήτης ενός ακινήτου αντικειμενικής αξίας:
• μέχρι 150.000 ευρώ θα πληρώσει λιγότερους φόρους σε σχέση με το ειδικό τέλος ακινήτων. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το 75% των ιδιοκτητών ακινήτων έχουν μόνο ένα ακίνητο η αξία του οποίου δεν ξεπερνά τα 100.000 ευρώ.
• Από 150.000 ευρώ έως 400.000 οι φόροι θα αυξηθούν σημαντικά και θα ξεπεράσουν ακόμα και το ειδικό τέλος ακινήτων που καταβάλλεται σήμερα.
• Από 400.000 ευρώ και πάνω προκύπτουν μειώσεις. Συγκεκριμένα,  ιδιοκτήτης ακινήτου αντικειμενικής αξίας 500.000 ευρώ θα πληρώσει μικρότερο φόρο κατά 300 ευρώ σε σχέση με τον ειδικό φόρο που πληρώνεται σήμερα και τον ΦΑΠ.

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

O ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ


Σκηνικό αντίστοιχο του περασμένου Μαρτίου στήνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όταν η κωλυσιεργία στη διαμόρφωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων του 2013 οδήγησε, σαν λύση ανάγκης, να εισπράττεται  για ένα ακόμα χρόνο το χαράτσι ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.

Ενώ τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα ξεκίνησαν χθες τους ελέγχους τους στην Τράπεζα της Ελλάδος και συνεχίζουν από σήμερα τις επισκέψεις τους στο Γενικό Λογιστήριο και άλλα υπουργεία, το υπουργείο Οικονομικών επί μία εβδομάδα δεν παρουσιάζει στα μέλη της διακομματικής επιτροπής τα πιθανά σενάρια για τον ενιαίο φόρο του 2014.

18 ΕΚΑΤ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ



Κίνδυνος  να χαθούν ζωές τουριστών από τα μεγάλα κενά στα κέντρα υγείας των νησιών
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Μπορεί  οι εμπλεκόμενοι στο χώρο του τουρισμού να πανηγυρίζουν για την επερχόμενη άφιξη-ρεκόρ  18 εκατομμυρίων τουριστών στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες, που δημιουργεί μια ανάσα αισιοδοξίας στην οικονομία, ωστόσο  την ίδια ώρα προκαλεί «απογοήτευση» και έντονη ανησυχία στο Υπουργείο Υγείας καθώς πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση στην ανοικτή πληγή των δεκάδων κέντρων υγείας.
 Στις περισσότερες τουριστικές περιοχές και ειδικότερα στα απομακρυσμένα νησιά τα κέντρα υγείας πλέον υπολειτουργούν  καθώς έχουν αποψιλωθεί από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό  και η καθημερινή λειτουργία τους εξαρτάται ουσιαστικά από έναν-δύο γιατρούς . Συχνά –πυκνά οι γιατροί αυτοί πρέπει να δώσουν βοήθεια και στο κοντινό νοσοκομείο  στις εφημερίες δημιουργώντας ένα απίστευτο αδιέξοδο για τις επόμενες εβδομάδες. Χρονικό διάστημα  όπου αναμένεται σε πολλές περιπτώσεις να πενταπλασιαστεί ο πληθυσμός της περιοχής και θα κληθεί το προσωπικό να σηκώσει το βαρύ φορτίο βάζοντας -λόγω συνθηκών- ακόμη και σε κίνδυνο ανυποψίαστους ασθενείς . Στο αρμόδιο υπουργείο έχει σημάνει συναγερμός καθώς η κατάσταση δεν είναι άγνωστη ενώ ποντάρουν στις επικείμενες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργείου σύντομα θα ενισχυθούν με 160 μόνιμους γιατρούς και 800 επικουρικούς Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία κυρίως στα νησιά του Αιγαίου. Η καθυστέρηση αποδίδεται στην χρονοβόρα διαδικασία έγκρισης από το Υπουργείο Οικονομικών.  Ωστόσο ακόμη και με αυτό το τρόπο ουδείς  μπορεί  να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια πότε και πως θα καλυφθούν τα μεγάλα κενά του προσωπικού ώστε τα κέντρα υγείας να επιτελέσουν το ρόλο τους και να μην είναι απλά διακομιστές ασθενών στις μεγαλύτερες υγειονομικές μονάδες.

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Συμπληρωματικό νόμισμα:  Η λύση για τη ρευστότητα
Αλέξανδρος Κάντζης
Μηχανολόγος, Επιχειρηματίας

Δημήτρης Μάρδας
Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΑΠΘ

Ένα σύνολο δεσμεύσεων που απορρέουν τόσο από τους υφιστάμενους κανόνες λειτουργίας του προϋπολογισμού της ΕΕ όσο και από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (1993), σε συνδυασμό με ένα άλλο σύνολο ιδεοληψιών, με πρωτοστάτες Γερμανούς πολιτικούς, εμποδίζουν την ανάπτυξη νέων μέτρων, ικανών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ρευστότητας που απειλεί αυτό το ίδιο το ευρώ. 
Έτσι εναλλακτικές λύσεις, σχετικές με τον ελλειμματικό προϋπολογισμό της ΕΕ, τα ευρω-ομόλογα, την  έκδοση χρήματος από την ΕΚΤ, παραμένουν στις καλένδες ενώ οι φωνές για τη δημιουργία ενός Συμπληρωματικού Νομίσματος  (Complementary Currency), διαρκώς αυξάνονται.