Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

EYΡΩΠΑΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Για την ελληνική κυβέρνηση οι αποφάσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ανεργίας αλλά και για την δανειοδότηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία αποτελούν βήματα προς την σωστή κατεύθυνση.

Άλλωστε στην τοποθέτησή του στην Σύνοδο Κορυφής τη νύχτα της Πέμπτης ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη σφοδρότητα το πρόβλημα της ανεργίας και κυρίως στους νέους της και απαιτούνται άμεσα και δραστικά μέτρα για την ανάσχεση του προβλήματος.

Σε αυτό το πνεύμα ήταν και η δήλωσή του: «Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε και χρειάζεται να το κάνουμε τώρα, είναι να είμαστε ανοιχτόμυαλοι και ευρηματικοί και να προσπαθούμε να βρούμε λύσεις σε προβλήματα όπως η ανεργία που θα πρέπει να περιλαμβάνουν δραστικά μέτρα που θα τεθούν αμέσως σε ισχύ».

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

ΒΡΟΧΗ ΑΠΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ

Του Σπύρου Δημητρέλη

Μπαράζ εκκαθαριστικών για φόρους ακινήτων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Αντιμέτωπο με τη σημαντική υστέρηση των φορολογικών εσόδων ρίχνει στη δημοσιονομική μάχη τα μεγάλα όπλα τα οποία είχε αφήσει στην εφεδρεία για πολύ καιρό. Μετά και τον ορισμό των αντικειμενικών τιμών σε Φιλοθέη, Παλαιό Ψυχικό αλλά και στις 457 περιοχές όπου οικόπεδα ήταν εκτός αντικειμενικού συστήματος άνοιξε και τυπικά ο δρόμος για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και την αποστολή των σχετικών εκκαθαριστικών.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών όσον αφορά την είσπραξη των φόρων ακινήτων:

- εντός του Ιουλίου πρόκειται να ταχυδρομηθούν τα εκκαθαριστικά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011 και 2012. Ο φόρος και για τα δυο έτη θα ταχυδρομηθεί σε κοινό εκκαθαριστικό προκειμένου να μην  προκληθεί σύγχυση στους φορολογούμενους αλλά και να εξοικονομηθούν έξοδα για εκτύπωση και ταχυδρόμηση.

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

ΤΙ ΖΗΤΑ Η ΤΡΟΙΚΑ

Μαχαίρι σε παροχές ΕΟΠΥΥ, σε φοροαπαλλαγές, αλλά και πιο υψηλοί φόροι επί των ακινήτων από το 2014 είναι σύμφωνα με πληροφορίες ένα μέρος των παρεμβάσεων που ζητούν οι δανειστές για να κλείσει τμήμα της «τρύπας» για το 2013-2014 που οι ελληνικές αρχές φέρεται να υπολογίζουν σε 1,9 δισ. ευρώ. Η τρόικα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές φέρεται να επιμένει στην  επιβολή της εισφοράς 2 τοις χιλίοις μέσω ΟΑΕΕ από το 2014 σε όσες εταιρείες έχουν έστω έναν αυτοαπασχολούμενο (παλαιότερη δέσμευση κυβέρνησης στα μνημόνια που δεν εφαρμόστηκε), ενώ καταμετρούν και μία σειρά από μέτρα έκτακτης απόδοσης.

Αν όλα αυτά δεν φτάσουν και παραμείνει «κενό», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές διαμορφώνουν και  μία σειρά από πρόσθετα μέτρα που θα δεσμευθεί η Ελλάδα γραπτώς –δια του νέου μνημονίου– να λάβει αργότερα... Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη το παραπάνω πλαίσιο διαπραγμάτευσης, που έχει διαμορφωθεί πριν από τον ανασχηματισμό, θα αποτελέσει την βάση εκκίνησης για τον νέο, δεύτερο, γύρο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές που ξεκινά σε λίγα 24ωρα.

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

TO ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Δύο Κεδίκογλου απέκτησε η κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό, οι οποίοι όμως δεν ανταλλάσουν όχι κουβέντα αλλά ούτε βλέμματα.

Δύο πρώτα ξαδέλφια στην ίδια κυβέρνηση αλλά ξένα μεταξύ τους, καθώς οι σχέσεις τους όπως λένε οι πολιτικοί κύκλοι είναι οι χειρότερες.

Ο Σίμος Κεδίκογλου είναι ο πρώτος που παραμένει στην κυβέρνηση ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο δεύτερος είναι ο Συμεών Κεδίκογλου ο οποίος μπαίνει στο υπουργείο Παιδείας.

Οι δύο πολιτικοί έχουν την ίδια εκλογική περιφέρεια, την Εύβοια και είναι τα παιδιά δύο αδελφών. Βασική αντίθεση είναι πως ανήκουν σε διαφορετικά στρατόπεδα. Ο Σίμος Κεδίκογλου απομακρύνθηκε από το ΠΑΣΟΚ παρά το γεγονός πως ο Βασίλης Κεδίκογλου ήταν ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και επέλεξε τη Νέα Δημοκρατία.