Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

NEA ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ




Το   think tank των κεντροαριστερών δημάρχων  vs στο κεντροδεξιό άτυπο «συντονιστικό» όργανο και τις πρωτοβουλίες του

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ένα νέο τοπίο φαίνεται να αναδύεται σταδιακά -έξι μήνες μόλις μήνες πριν τις εκλογές- στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με όπλο το γεγονός ότι οι πολίτες διαμηνύουν σε όλες τις δημοσκοπήσεις πως θεωρούν πιο κοντά στα καθημερινά τους προβλήματα -με συντριπτική πλειοψηφία- τους δημάρχους έναντι των βουλευτών, οι τοπικοί άρχοντες φαίνεται να διαμορφώνουν και να ακολουθούν νέες στρατηγικές και στόχους. Απομακρύνονται  από την κεντρική πολιτική σκηνή, αδιαφορούν για τα κομματικά χρίσματα και προετοιμάζουν  πολιτικές φόρμες με άρωμα νέων πολιτικών σχηματισμών.       
Τους τελευταίους μήνες μια ομάδα πέντε δημάρχων από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς προσδοκά να δημιουργήσει μια πλατφόρμα συνεργασίας για την τοπική διακυβέρνηση με βασικούς άξονες την αλλαγή στη νοοτροπία της διοίκησης, τη διαφάνεια, την εξοικονόμηση πόρων και το τέλος του πελατειακού κράτους μέσω της τοπικής  αυτοδιοίκησης που ήταν το κυρίαρχο μοντέλο τα προηγούμενα χρόνια. Πρόκειται για τους δημάρχους Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, Πατρέων Γιάννη Δημαρά, Βόλου Πάνο Σκοτινιώτη και Ιωαννιτών Φίλιππο Φίλιο που ήδη έχουν συναντηθεί και συζητήσει αρκετές φορές για τη δημιουργία της κίνησης.

Η ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πριν από λίγες ημέρες το μείζων ζήτημα των χιλιάδων νοικοκυριών που επιβιώνουν χωρίς την παροχή ρεύματος και τα ατελείωτα διαδικαστικά προβλήματα που ανέκυψαν από τις ενστάσεις που προβάλει η ΔΕΗ οδήγησαν τέσσερις δημάρχους από τον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο να συντονιστούν και να δραστηριοποιηθούν.
 Οι δήμαρχοι Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης, Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης και του Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς αξιοποίησαν την καθημερινή τους επικοινωνία και τις σχεδόν ταυτόσημες απόψεις για την αυτοδιοικητική διακυβέρνηση και απέστειλαν επείγουσα επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Οι τέσσερις δήμαρχοι ζητούσαν να λυθεί με τροπολογία το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την επανασύνδεση με τη ΔΕΗ των δεκάδων χιλιάδων ευπαθών νοικοκυριών πριν ξεσπάσει η κακοκαιρία ξεπερνώντας αφενός τα διαδικαστικά ζητήματα που επικαλείται η εταιρεία αφετέρου με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρξει κατάχρηση του μέτρου από επιτήδειους και προκληθεί ακόμη μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα.          
Παρότι οι συνεργασίες των δύο πλευρών δεν έχουν πάρει θεσμικές διαστάσεις η κίνηση των τεσσάρων και η επιστολή προς το Μαξίμου δεν πέρασε απαρατήρητη από την πλευρά του κ. Καμίνη οποίος είδε δήθεν προεκλογικές σκοπιμότητες χαρακτηρίζοντας την επιστολή της άλλης πλευράς  ως επικοινωνιακή ρουκέτα. « Γιατί αντί να βγαίνουν σαν... μαϊντανοί και να το κάνουν αυτό,  πώς ασκούν κοινωνική πολιτική, πώς μπορούν να το κάνουν δήμοι που πιθανόν είναι χρεωμένοι – και σας το λέω εγώ, που δεν είμαι χρεωμένος και βγαίνω για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με πλεόνασμα» δήλωσε  με κάποια δόση αλαζονείας ο Γιώργος Καμίνης και πρόσθεσε: «Δεν επιτρέπεται αυτό, να στέλνουμε γράμματα στον πρωθυπουργό και να πετάμε τέτοιες επικοινωνιακές ρουκέτες».
Η σκληρή απάντηση από την πλευρά των τεσσάρων δημάρχων ήρθε από τον δήμαρχο Βύρωνα Νίκο Χαρδαλιά « εμείς δεν είμαστε μαιντανοί, ούτε βγαίνουμε καθημερινά στα παράθυρα άλλοι κυκλοφορούν με φουσκωτούς».
Σύμφωνα με το δήμαρχο Βύρωνα «οι τέσσερις δήμαρχοι δεν φιλοδοξούν να δημιουργήσουν μια πολιτική ομάδα αλλά τους διακατέχει η αγωνία για τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών» ενώ αποκαλύπτει πως η επικοινωνία τους είναι καθημερινή όπως και με άλλους τοπικούς άρχοντες όμορων δήμων. Εμπειρος δήμαρχος εκτιμά πως «βασικό κριτήριο στις  εκλογές θα είναι ποιοι θα κριθούν χρήσιμοι και όχι αντιμνημονιακοί, μνημονιακοί ή βλαχοδήμαρχοι».
Ως μοχλό πίεσης απέναντι στο δυσκίνητο κράτος αντιλαμβάνεται τις κινήσεις των δημάρχων ο Ανδρέας Παχατουρίδης μιλώντας στα Παραπολιτικά οποίος επιμένει για την εδραίωση της ανεξαρτησίας των δημοτικών αρχών υπενθυμίζοντας πως ο δήμος του έχει αποκοπεί ακόμη και από τα συνδικαλιστικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χρειάζεται άλλη αντίληψη προσθέτει «όχι να κάνουμε τους ζογκλέρ» Ο ίδιος εκτιμά ως εξαιρετικά χρήσιμη και ουσιαστική την δραστηριοποίηση των τεσσάρων και διαβλέπει «πως δήμαρχοι  την επόμενη ημέρα θα εκλεγούν όσοι είναι κοντά στον πολίτη και έκαναν έργο στην πόλη τους» αφήνοντας αιχμές για κάποιους από την άλλη πλευρά που μεροληπτούν υπέρ της επικοινωνίας έναντι της ουσίας.
            
Αντίθετα  η «Πρωτοβουλία των Πέντε» επιδιώκει να αρθρώσει πολιτικό λόγο με αφετηρία τον κεντροαριστερό χώρο. Αν και οι περισσότεροι θέλουν να είναι ανεξάρτητοι παραμένουν  εγκλωβισμένοι στις πολιτικές διαμάχες μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θολώνοντας το μήνυμα και την προσδοκία προσέλκυσης ανεξάρτητων πολιτικών φωνών. Στόχος πάντως παραμένει η δημιουργία κουλτούρας μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχοντας στόχο τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτεινιώτης τονίζει στα Παραπολιτικά πως “Η «Πρωτοβουλία των 5» αποτελεί μείζονα πολιτική παρέμβαση, με κεντρική θέση ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αποτελέσει την αιχμή της εθνικής ανασυγκρότησης που θα υπερβαίνει τη μνημονιακή εποχή. Με βάση τη θέση αυτή, η «πρωτοβουλία των 5» διατυπώνει μια προωθημένη μεταρρυθμιστική ατζέντα για τη μετάβαση των πόλεων σε ένα νέο μοντέλο διοίκησης απαλλαγμένο από νοοτροπίες του παρελθόντος”. 
Κοινός τόπος για όλους τους δημάρχους η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου και η προσαρμογή του σε φιλικότερα πλαίσια για τον πολίτη μεταβάλλοντας την ΤΑ από ένα αφιλόξενο διακομιστή της κεντρικής εξουσίας σε ουσιαστικό  όργανο που θα δημιουργεί αλλά και θα διαχειρίζεται την τοπική εξουσία.  
Η πλευρά των τεσσάρων δημάρχων διαβλέπει πως η ΤΑ μπορεί να μεταβληθεί σε ένα δυναμικό άξονα επίλυσης των προβλημάτων του πολίτη ξεφεύγοντας από τις παθογένειες του παρελθόντος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Κώστας Μπακογιάννης δήμαρχος Καρπενησίου οποίος θεωρεί μιλώντας στα Παραπολιτικά  «ότι είναι λάθος η κομματικοποίηση της ΤΑ και ότι χρειάζεται μια αυτοδιοικητική ατζέντα απέναντι στο κράτος  καθώς το σημερινό μοντέλο έχει αγγίξει πλέον τα όρια του». Σύμφωνα με το δήμαρχο Καρπενησίου «οι τοπικοί άρχοντες μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο και να αποκτήσουν αναπτυξιακό ρόλο και χαρακτήρα ώστε να μην αποτελούν οι δήμοι απλά καταφύγιο από την οικονομική κρίση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου