Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕΙΣΜΟΣ



Το ΒΑΝ κατέγραφε ισχυρά ηλεκτρικά σήματα για το Ιόνιο εδώ και ένα μήνα
ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΚΗΠΟΥΡΟΥ
Αίσθηση και προβληματισμό προκαλεί η αποκάλυψη του σεισμολόγου Γεράσιμου Χουλιάρα στα Παραπολιτικά ότι επιστήμονες –συνεργάτες του καθηγητή Βαρώτσου όσο και η επίσημη πολιτεία γνώριζαν τουλάχιστον μια εβδομάδα νωρίτερα ότι πλησίαζε η σεισμολογική καταιγίδα της Κεφαλονιάς.
 Ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας αποκαλύπτει στα Παραπολιτικά ότι η ισχυρή σεισμική δόνηση στο νησί  είχε προβλεφθεί από την ομάδα ΒΑΝ καθώς είχαν καταγραφεί ισχυρές ενδείξεις δονήσεων  στην νοτιοδυτική Ελλάδα στην περιοχή της Πελοποννήσου.  Σύμφωνα με τον  κ. Χουλιάρα «Ενάμισι μήνα πριν τον σεισμό στην Κεφαλονιά υπήρξαν σοβαρές ενδείξεις καθώς είχαν αρχίσει να καταγράφονται πολλά ηλεκτρικά σήματα, στον σταθμό ΒΑΝ του Πύργου Ηλείας, τα οποία «έδειχναν» το συγκεκριμένο ρήγμα αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Ιονίου».

Οι ενδείξεις αυτές δεν έμειναν στην στενή ομάδα του καθηγητή Βαρώτσου αλλά δόθηκε ενημέρωση και σε άλλους επιστήμονες και σεισμολόγους. «Πριν από λίγο καιρό ο καθηγητής Παναγιώτης Βαρώτσος ενημέρωσε εμένα και τον Άκη Τσελέντη για το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενός σεισμού στην περιοχή της Κεφαλονιάς καθώς είδε ηλεκτρικό σήμα στο σταθμό του Πύργου. Τα ηλεκτρικά σήματα και οι αναλύσεις του έδειχναν ένα μέγεθος κάτω από 6 Ρίχτερ» εξηγεί ο κ. Χουλιάρας διευκρινίζοντας πως μετά τον σεισμό, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει τοποθετήσει στο νησί δίκτυο τεσσάρων σεισμογράφων: «Παρακολουθούμε με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου καταγράφοντας και τον παραμικρό σεισμό. Η μετασεισμική ακολουθία θα είναι πλούσια. Είναι χαρακτηριστικό της Κεφαλονιάς ότι οι μετασεισμικές δραστηριότητες διαρκούν πολύ. Άλλωστε, το φαινόμενο έχει περιοδικότητα 30 ετών. Από την Τρίτη, ωστόσο, έχουν μειωθεί τα μεγέθη και η συχνότητα των σεισμών και όλα δείχνουν πως η κατάσταση εξελίσσεται φυσιολογικά».
 ΤΟ ΒΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
Η Μέθοδος ΒΑΝ είναι μια πειραματική μέθοδος που χρησιμοποιείται για την πρόγνωση σεισμών και η οποία βασίζεται στην ανίχνευση σεισμικών ηλεκτρικών σημάτων. Επικεφαλής της ομάδας ΒΑΝ είναι ο καθηγητής φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Βαρώτσος. Τα σεισμικά ηλεκτρικά σήματα (SES) εμφανίζονται κατά την μηχανική καταπόνηση των πετρωμάτων στην περιοχή ενός τεκτονικού ρήγματος που προηγείται της θραύσεως και επομένως της εκπομπής σεισμικών κυμάτων. Τα σεισμικά ηλεκτρικά σήματα ανιχνεύονται από σταθμούς οι οποίοι αποτελούνται από ηλεκτρόδια βυθισμένα στη γη, ενισχυτές και φίλτρα και μεταδίδονται τηλεμετρικά μέσω τηλεφωνικών γραμμών. Σήμερα, η ομάδα ΒΑΝ είναι σε θέση να συντηρεί 9 σταθμούς διεσπαρμένους σε όλη την ελληνική επικράτεια. Σύμφωνα με τα μέλη της ομάδας ΒΑΝ, με γνώση των πετρωμάτων, της έντασης των ηλεκτρικών σημάτων και κυρίως της επιλεκτικότητας των σταθμών μπορεί να εκτιμηθεί η περιοχή, ο χρόνος και το μέγεθος ενός επερχόμενου σεισμού. Με αυτόν τον τρόπο έφτασε και το ηλεκτρικό σήμα στον σταθμό του Πύργου Ηλείας όπως υποστηρίζει ο κ. Χουλιάρας. Ένα σήμα, που όπως αποδείχθηκε,  ήταν οιωνός του ισχυρού σεισμού που έπληξε την Κεφαλονιά στις 27 Ιανουαρίου και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, δρόμους και δημόσια κτίρια.
 «Οι καταστροφές είναι μεγάλες αλλά δεν είναι τραγικές. Η περιοχή της Παλικής στο Ληξούρι έχει πληγεί περισσότερο στο νησί. Μικροζημιές υπάρχουν στα κτίρια αλλά δεν είναι κατεδαφιστέα όπως επίσης μικροζημιές υπάρχουν και σε αρκετούς δρόμους του νησιού. Όσον αφορά τις τουριστικές επιχειρήσεις, κανένα ξενοδοχείο δεν έχει υποστεί βλάβη ενώ έχουν ελεγχθεί και όλα τα δημόσια κτίρια», λέει ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς  Ευάγγελος Κεκάτος. Στο Αργοστόλι, ένα στα τέσσερα σπίτια που ελέγχθηκαν έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ στο Ληξούρι, τα συνεργία των μηχανικών έχουν διαπιστώσει σημαντικές βλάβες στο 60% των σπιτιών.
Περιμένοντας τον μετασεισμό
Μια εβδομάδα μετά τον σεισμό που συγκλόνισε το μεγαλύτερο νησί των Επτανήσων, οι περισσότεροι σεισμολόγοι συγκλίνουν στην άποψη πως ο σεισμός της περασμένης Κυριακής ήταν ο κύριος, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού της τάξεως των 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.«Μέχρι στιγμής απ' ό,τι φαίνεται όλα πάνε καλά. Υπάρχει πτωτική πορεία και μπορούμε να πούμε ότι μάλλον ξεπεράστηκε ο κίνδυνος. Κάθε μέρα που περνάει, η μετασεισμική δραστηριότητα μειώνεται. Ξέρουμε ακριβώς που είναι το σεισμικό ρήγμα που έδωσε τον τωρινό σεισμό αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε με ακρίβεια ποια ρήγματα έδωσαν τους προηγούμενους μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν. Για να πούμε όμως με απόλυτη σιγουριά ότι ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος, περιμένουμε να εκδηλωθεί ένας μετασεισμός γύρω στα 5,4 Ρίχτερ», δηλώνει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο Ευθύμιος Λέκκας καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 Και καθώς η Κεφαλονιά εξακολουθεί να χορεύει από την σεισμική καταιγίδα με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών τα σχολεία στο νησί παραμένουν κλειστά και αναμένεται να ανοίξουν την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου μετά την ολοκλήρωση όλων των ελέγχων από τα αρμόδια κλιμάκια του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων. Επιπλέον, αποφασίσθηκε  το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο οποίο έχουν βρει καταφύγιο κάτοικοι του νησιού που δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους λόγω των καταστροφών, θα παραμείνει στο λιμάνι της Κεφαλονιάς μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου