Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΛΟΥΚΕΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ



Οικονομικό αδιέξοδο για το ίδρυμα ιδιοκτήτη 1000 και πλέον ακινήτων

Σε μία περίοδο που οι Έλληνες δοκιμάζονται από μία βαθιά ανθρωπιστική κρίση και η ανάγκη για υψηλής ποιότητας προνοιακές δομές γίνεται επιτακτικότερη από ποτέ, το Άσυλο Ανιάτων, το αρχαιότερο Ίδρυμα-μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα- της χώρας για την περίθαλψη των ατόμων με ανίατες ασθένειες, στοχοποιείται και καταδικάζεται σε αφανισμό. Η άτυπη «στάση πληρωμών» των νοσηλίων από τον ΕΟΠΥΥ, η αδυναμία καταβολής των ενοικίων από τους ενοικιαστές των ακινήτων που ανήκουν στο Ίδρυμα, η βαρύτατη φορολόγηση και η κακοδιαχείριση των προηγούμενων ετών έχουν φέρει το ίδρυμα- ιδιοκτήτη με τα 1000 και πλέον ακίνητα, ένα βήμα πριν το λουκέτο, υποβαθμίζοντας, ταυτόχρονα, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και δημιουργώντας τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα και παραϊατρικά υλικά.
 


Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Το Άσυλο Ανιάτων ιδρύθηκε το 1893, με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των φιλανθρωπικών σκοπών του, παρέχοντας σε χιλιάδες ασθενείς, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Σήμερα, περιθάλπει 200 ασθενείς απ' όλη την Ελλάδα, οι οποίοι πάσχουν από παραπληγίες, τετραπληγίες, εγκεφαλοπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας και παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος με κύριο χαρακτηριστικό τις διαταραχές κινητικότητας.
Βασικές πηγές εσόδων του Ιδρύματος είναι ο ΕΟΠΥΥ, τα μισθώματα από τα ακίνητα και οι δωρεές. Ο ΕΟΠΥΥ στέλνει τους ασφαλισμένους του στο Άσυλο Ανιάτων καταβάλλοντας τα νοσήλια. Ωστόσο, όπως λένε οι εργαζόμενοι, τα νοσήλια αυτά καλύπτουν μόνο το 30%  του κόστους της νοσηλείας και το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από τα έσοδα της περιουσίας του Ασύλου. «Ο ΕΠΟΥΥ οφείλει 1,7 εκατ. ευρώ από νοσήλια των ασφαλισμένων του. Το Άσυλο είναι το μοναδικό ίδρυμα στην Ελλάδα που δεν εισπράττει συμπληρωματικά νοσήλια από τους ασθενείς ή τις οικογένειές τους, ούτε εκμεταλλεύεται τις συντάξεις ΑΜΕΑ των ασθενών, δεν παίρνει, ούτε έπαιρνε ποτέ κρατική επιχορήγηση. Το νοσήλιο από τον ΕΟΠΥΥ, μέχρι πρότινος, ήταν 53 ευρώ την ημέρα, το οποίο μονομερώς έγινε 20 ευρώ, μια και το θεώρησε κερδοσκοπικό. Το μέτρο του clawback (εκ των υστέρων διόρθωση της υπέρβασης των δαπανών) που προβλέπεται για τις κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, δηλαδή ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, επιβάλλεται εκτός κάθε λογικής και στο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα του Ασύλου Ανιάτων. Με αυτά τα 20 ευρώ λοιπόν πρέπει το Ίδρυμα να σιτίσει νοσηλευόμενους, να αγορασθούν φάρμακα, να γίνουν φυσιοθεραπείες και πολλά ακόμη», λέει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ο κ. Ιωάννης Βασιλόπουλος, μέλος του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων στο Άσυλο Ανιάτων.



Εκτός του ΕΟΠΥΥ, τα κυριότερα έσοδα και η ανυπολόγιστη περιουσία του Ασύλου προήλθαν κυρίως από δωρεές εθελοντών. Αξιοσημείωτο, μάλιστα, είναι το γεγονός πως το Ίδρυμα διαθέτει  περίπου 1.000 ιδιόκτητα ακίνητα σε κάθε γωνιά της χώρας, πολλά από τα οποία έχουν βγει, ήδη, στο σφυρί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του φορέα. «Η ακίνητη περιουσία που έχει δωρισθεί στο Ίδρυμα από διάφορους δωρητές είναι μεγάλη σε αντικειμενική αξία, αλλά δύσκολα εκμεταλλεύσιμη στη σημερινή συγκυρία γιατί αποτελείται κατά κύριο λόγο από εκτός σχεδίου εκτάσεις και οικόπεδα και από παλαιά ακίνητα σε ως επί το πλείστον υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας. Τα μισά ακίνητα είναι ξενοίκιαστα και από τα τρέχοντα μισθωμένα το Άσυλο εισπράττει περίπου το 55% , ενώ αναγκάζεται αν πληρώνει φόρο ακόμη και γι΄ αυτά που δεν εισπράττει ενοίκιο» εξηγεί ο κ. Βασιλόπουλος.


ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΛΟΥΚΕΤΟΥ
Για απαξίωση της ακίνητης περιουσίας του Ασύλου λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, κάνει λόγο και η πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Ιωάννα Ηλιάδη που τονίζει πως το Δοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, από την πλευρά του, έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξευρεθεί, άμεσα,  μία προσωρινή λύση: «Πράγματι, το Άσυλο έχει μια αξιόλογη ακίνητη περιουσία αλλά υπό τις σημερινές συνθήκες η απόδοση αυτής της περιουσίας είναι μηδαμινή. Για πρώτη φορά φροντίσαμε και έγινε διαχειριστικός έλεγχος από μεγάλη εταιρεία ορκωτών λογιστών, ο οποίος έδειξε ότι το Άσυλο μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του μόνο εάν το κράτος δεχθεί να γίνει συμψηφισμός των χρεών και εξόφληση των οφειλών με εισφορά ακίνητης περιουσίας. Επιπλέον, έχουμε έρθει σε επαφή με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου προκειμένου να μας βοηθήσουν στην αξιοποίηση των ακινήτων του Ιδρύματος».



Τα χρέη του Ιδρύματος στην εφορία αγγίζουν τα τρία εκατ. ευρώ και στο ΙΚΑ τα δύο εκατ. ευρώ. Χρέη που όπως υποστηρίζει η πρόεδρος του Ιδρύματος οφείλονται σε κακοδιαχείρηση παλιότερων διοικήσεων. «Ο διαχειριστικός έλεγχος που έγινε από τους ορκωτούς λογιστές, σε βάθος 23 ετών, έδειξε κακοδιαχείριση και κακοδιοίκηση. Οι προηγούμενες διοικήσεις λειτουργούσαν με παλιομοδίτικο τρόπο. Τα στοιχεία αυτά τα συλλέξαμε και τα στείλαμε στον εισαγγελέα», επισημαίνει η κ. Ηλιάδη.



Μέχρι να βρεθεί λύση όμως, οι 200 ασθενείς θα ζουν με τον φόβο να βρεθούν στο δρόμο ανά πάσα ώρα και στιγμή, το Ίδρυμα θα κάνει συνεχείς εκκλήσεις σε όσους μπορούν να βοηθήσουν  για τρόφιμα, φάρμακα και υγειονομικό υλικό και οι περίπου 130 εργαζόμενοι θα συνεχίζουν να δουλεύουν εθελοντικά καθώς έχουν να πληρωθούν εδώ και οκτώ μήνες. «Αν σήμερα το Άσυλο Ανιάτων συνεχίζει και λειτουργεί παρ΄όλα τα τεράστια προβλήματα που έχει, οφείλεται, εκτός από τη φιλανθρωπία της διοίκησης και της εκκλησίας, στους εργαζόμενους που συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αν και είναι οχτώ μήνες απλήρωτοι. Δεν υπάρχει ρευστότητα. Η κατάσταση είναι οριακή καθώς ακόμη και η στοιχειώδης σίτιση των ασθενών εξελίσσεται σε 'δυσεπίλυτη εξίσωση'. Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση γιατί διαφορετικά δεν αντέχουμε να συνεχίσουμε» τονίζει ο κ. Βασιλόπουλος.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου