Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

Η υστέρηση εισπράξεων δημοσίων εσόδων φτάνει ή ξεπερνά πλέον το 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 650 εκατ. αντιστοιχούν σε φόρους που δεν εισπράχθηκαν

Εισπρακτική άπνοια -παρά τον «χορό» των ρυθμίσεων χρεών- επικράτησε και τον Μάιο, γεγονός που προϊδέαζει για άγρια φοροκαταιγίδα από το καλοκαίρι και μετά. 
 
Πληροφορίες αναφέρουν η υστέρηση εισπράξεων δημοσίων εσόδων φτάνει ή ξεπερνά πλέον το 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 650 εκατ. αντιστοιχούν σε φόρους που δεν εισπράχθηκαν. 
 
Εν μέρει σε αυτό συνέβαλε η καθυστέρηση στην έναρξη υποβολής των δηλώσεων φόρου από τα νομικά πρόσωπα,  καθώς δεν έχει ανοίξει ακόμη η σχετική εφαρμογή, ενώ ερωτηματικά παραμένουν για το αν θα εξελιχθεί ομαλά και η πληρωμή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων –για την οποία η κυρία Βαλαβάνη έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να δοθεί παράταση. 
 
Οι αναιμικές εισπράξεις πάντως δημιουργούν ανησυχία για την επίτευξη και αυτού ακόμη του πολύ χαμηλού πρωτογενούς πλεονάσματος (της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ για φετος) που ζητά η ελληνική πλευρά και ενδεχομένως να δεχθούν –de facto λόγω της κατρακύλας του προϋπολογισμού- οι δανειστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου