Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

H ΚΡΙΣΙΜΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Η περίοδος που διανύουμε είναι η πιο κρίσιμη στην σύγχρονη Ιστορία της χώρας. Το κλειδί σε όλες τις εξελίξεις είναι η πετυχημένη ανταλλαγή ομολόγων. Αν και εφόσον όλα γίνουν όπως συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες, τότε ξεκαθαρίζει ο ορίζοντας και παίρνουμε όλοι βαθιές ανάσες. Αν κάτι πάει στραβά εκεί, τότε το κούρεμα είναι η μοναδική επιλογή που μένει, κάτι που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες. 

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ


ΤΕΛΙΚΑ, είναι η Ιστορία γραμμική ή κυκλική; Η απορία καθρεφτίζεται στη γλυκιά φυσιογνωμία του Λεωνίδα Κύρκου. Εφυγε προχθές σε ηλικία 87 ετών.
ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ το 1924, ο Κύρκος έζησε τον «μικρό 20ό αιώνα». Σύμφωνα με την προσέγγιση του μαρξιστή ιστορικού Ερικ Χομπσμπάουμ, είναι η περίοδος από την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 έως την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1989. Τα χρόνια αυτά προσδιορίζονται βεβαίως από τον κομμουνισμό, τον φασισμό και τον καπιταλισμό, που φάνηκε να επικρατεί στο τέλος.
Ο ΚΥΡΚΟΣ ενσαρκώνει τις ελπίδες, τους προβληματισμούς, τα διλήμματα, την ανανέωση και, τελικά, τα αδιέξοδα της Αριστεράς τα χρόνια αυτά. Δικτατορία του Μεταξά. Δεκεμβριανά. Βάρκιζα. Μακρόνησος. Εξορία. Πέτρινα μετεμφυλιακά χρόνια. Επταετία. Ηταν τα χρόνια όπου η ελληνική Αριστερά ήταν διωκόμενη και πολλές από τις εσωκομματικές συγκρούσεις της διεξάγονταν στην παρανομία. Η σημαντικότερη είναι, βεβαίως, το σχίσμα που παρήγαγε το ΚΚΕ Εσωτερικού.