AΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Πιο κοντά έφερε την προοπτική ενεργοποίησης του κοινού μηχανισμού στήριξης, από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, η χθεσινή ημέρα καθώς τα επιτόκια δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου ανέβηκαν και πάλι, ενώ το Χρηματιστήριο υποχώρησε εξανεμίζοντας την αισιοδοξία που δημιούργησε πρόσκαιρα η απόφαση της Κυριακής. Συγκεκριμένα, τα spreads (διαφορά επιτοκίων... δανεισμού Ελλάδας- Γερμανίας) στα δεκαετή ομόλογα ανέβηκαν από 350 μονάδες βάση προχθές έως και στις 374 μονάδες βάσης, ενώ το Χρηματιστήριο υποχώρησε κατά 2,2%.
Τελικά, τα spreads των δεκαετών ομολόγων έκλεισαν στις 358 μονάδες βάσης.
Η Γερμανία και κυρίως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή της να περάσει στην κοινή γνώμη την απόφαση για στήριξη της Ελλάδας βρίσκονται πίσω από την αβεβαιότητα που διακατέχει τις αγορές, εξαιτίας της οποίας ανεβαίνουν τα spreads.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στις ΗΠΑ, πως η έκδοση ελληνικών εντόκων γραμματίων «έδειξε ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή την ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας».
Το πρόβλημα, όπως επισημαίνει έλληνας τραπεζίτης, είναι διπλό: Πρώτον, αφορά την αβεβαιότητα σχετικά με το κατά πόσον είναι διατεθειμένοι οι Γερμανοί να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό. Δεύτερον, αφορά τη χρονοβόρο διαδικασία που απαιτείται μέχρις ότου επικυρωθεί η απόφαση από τα κοινοβούλια πολλών κρατών. Σύμφωνα με τον ίδιο τραπεζίτη, οι αγορές γνωρίζουν το πρόβλημα με τη Γερμανία, γι΄ αυτό και επιμένουν να πιέζουν διατηρώντας τα spreads σε υψηλά επίπεδα.
Αυτό το διπλό πρόβλημα προσδίδει νέες διαστάσεις στο θρίλερ του ελληνικού δανειακού προγράμματος. Η Γερμανία έχει κρίσιμες τοπικές εκλογές στις 9 Μαΐου, ενώ η Ελλάδα έχει κρίσιμες δανειακές ανάγκες, ένα ομόλογο 8,5 δισ. ευρώ που λήγει στις 19 Μαΐου. Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να καταφύγει στον μηχανισμό στήριξης- ίσως και για να βοηθήσει την κατάσταση με τη Γερμανία, η κυβέρνηση της οποίας επίσης προσπαθεί να παρουσιάσει τον μηχανισμό ως κάτι θεωρητικό. Το ερώτημα που θέτουν οι αναλυτές, όμως, είναι πόσο μπορεί να περιμένει η Ελλάδα πριν υποβάλει το αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης. Αν το αναβάλει για μετά τις 9 Μαΐου, τίθεται θέμα κατά πόσον θα προλάβει να εισπράξει το ποσόν που χρειάζεται έως τις 19 Μαΐου.
Σύμφωνα με άλλη τραπεζική πηγή, ακόμη ένας λόγος που ενδεχομένως ωθεί ανοδικά τα spreads είναι η αβεβαιότητα που δημιουργείται από την πιθανότητα να προσπαθήσει η Ελλάδα να καλύψει μόνη της τις δανειακές ανάγκες της. Την προοπτική αυτή δεν την εμπιστεύονται οι αγορές, υποστηρίζει η πηγή, διότι δεν διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει κανονικά τα μέτρα πολιτικής που απαιτούνται. Εν ολίγοις, οι αγορές θέλουν να είναι σίγουρες ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει την πειθαρχία που θα της επιβάλουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Βρυξέλλες.
Στο θέμα της Γερμανίας αναφέρεται σε χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα «Νew Υork Τimes», επισημαίνοντας ότι πλέον η χώρα δεν έχει ευρωκεντρικό προσανατολισμό. Η κρυφή παγίδα
Τέλος, έναν ακόμη πιθανό λόγο διατήρησης των spreads σε υψηλά επίπεδα αναφέρει σε χθεσινό δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal». Αυτός δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι η ίδια η απόφαση της Κυριακής «κρύβει» υψηλά επιτόκια δανεισμού. Οπως επισημαίνεται, αν η Ελλάδα δανειστεί με 5% εκδίδοντας τριετή ομόλογα όπως προβλέπει η συμφωνία, τότε το επιτόκιο που αντιστοιχεί στα 10ετή ομόλογα είναι άνω του 7%, δηλαδή όσο ζητά και η αγορά. Επομένως, σημειώνει η εφημερίδα, το υψηλό αυτό επιτόκιο του πακέτου ίσως λειτουργήσει ως κατώτατο όριο για την αγορά. Με αυτά τα δεδομένα, επισημαίνουν οι τραπεζίτες, εφόσον τα επιτόκια διατηρηθούν υψηλά, η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης είναι μονόδρομος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου