Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΩΔΥΝΑ ΜΕΤΡΑ


Σε προχωρημένο στάδιο φαίνεται ότι βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για το σχέδιο ελάφρυνσης της Ελλάδας από το βάρος του δημοσίου χρέους. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο επικεφαλής του μηχανισμού βοήθειας της Ε.Ε. (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, έχει ήδη υποβάλει σχετική εισήγηση η οποία κερδίζει υποστηρικτές στο Βερολίνο και τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της ευρωζώνης.

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

ΠΙΘΑΝΗ Η ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Κάποιες χώρες της ευρωζώνης με υψηλά ελλείμματα, πιθανότατα θα χρειαστεί να αναδιοργανώσουν το χρέος τους ή να χρεοκοπήσουν, δηλώνει ο Andrew Bosomworth, διαχειριστής κεφαλαίων στην Pimco.

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

"ΦΡΕΝΟ" ΣΤΙΣ ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ

Της Νένας Μαλλιάρα
«Φρένο» στο δανεισμό μέσω της χρήσης πιστωτικών καρτών βάζουν οι τράπεζες, μειώνοντας κατακόρυφα το επιτρεπτό όριο αναλήψεων.

Μετά τον «θάνατο» των προγραμμάτων μεταφοράς οφειλών από πιστωτικές κάρτες και την «έξοδο» 1 εκατ. καρτών από την αγορά οι οποίες έχουν ξεπεράσει την τρίμηνη καθυστέρηση, πληροφορίες  αναφέρουν ότι οι τράπεζες βάζουν «μαχαίρι» και στο επιτρεπόμενο όριο αναλήψεων μέσω πιστωτικών καρτών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το όριο αυτό έχει μειωθεί στα 300 – 500 ευρώ μάξιμουμ και αναλόγως του πιστωτικού ορίου του κατόχου της κάρτας όταν μέχρι πρότινος έφτανε από το 50% μέχρι και το 100% του πιστωτικού ορίου του πελάτη.

H GOLDMAN SACHS ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΔΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

«Πολύ πιθανή», εκτιμά ο επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της Goldman Sachs, Άντριου Γουίλσον, ότι είναι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ ο κορυφαίος οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας σημειώνει ότι το «γερμανικό σχέδιο» για...
αγορά ομολόγων από το EFSF είναι στην ατζέντα των συζητήσεων που γίνονται στην Ευρώπη.

«Οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων δεν πρόκειται να πάρουν πίσω όλα τα λεφτά τους εάν δεν μειωθεί το κόστος δανεισμού, είπε το στέλεχος της Goldman, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ

Του Αλεξη Παπαχελα
Υπάρχουν δύο σχολές αντιμετώπισης της ανομίας στην πατρίδα μας. Η μία είναι η σχολή της ανοχής, η οποία θεωρεί πως η παραβατικότητα είναι έμφυτη στον Ελληνα και πρέπει συνεπώς να γίνεται ανεκτή σε μικρές ή και μεγάλες δόσεις. Αυτή η σχολή έχει ακολουθηθεί από τη Δεξιά και την Κεντροαριστερά, με τις ευλογίες βεβαίως της Αριστεράς, από το 1974 και μετά.

CITI: ΑΝΑΔΙΑΘΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2013

Ακόμη και μετά την διάσωση, η Ελλάδα «ταλαντεύεται» και απέχει πολύ από το να ορθοποδήσει, όπως σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Willem H Buiter, κι έτσι επιμένει για μία ακόμη φορά, πως η αναδιάρθρωση του χρέους με σημαντικό haircut είναι εξαιρετικά πιθανή και μάλλον θα συμβεί τον Μάιο- Ιούνιο του 2013 όταν λήξουν το EFSF και το πρόγραμμα διάσωσης. Αυτό όμως θα γίνει μόνο εάν η Ελλάδα συνεχίζει να ακολουθεί την συμφωνία του προγράμματος που έχει κάνει με την τρόικα.

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ "ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ" ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΑ ΣΕ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ ΚΑΙ ΜΜΜ

Του Δημήτρη Δελεβέγκου


Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει το κίνημα κατά της πληρωμής διοδίων, τη δυναμική του οποίου είχαν αρχικά υποτιμήσει η κυβέρνηση και οι κοινοπραξίες εταιρειών που έχουν αναλάβει την υλοποίηση των πέντε νέων εθνικών οδών. Ωστόσο εσχάτως το «αντάρτικο» φαίνεται, όπως προκύπτει από δημοσιευμένα κείμενα και βίντεο στο διαδίκτυο, ότι έχει απωλέσει τη λογική του βάση επί της οποίας είχε θεμελιώσει την αιτία ύπαρξής του. Και αυτό επειδή δεν ζητά πλέον τη μείωση του ύψους των τελών διέλευσης ή τη δημιουργία παραδρόμων ώστε να είναι εφικτή η δωρεάν μετάβαση στο ζητούμενο προορισμό. Αλλά την παντελή κατάργηση των διοδίων στο σύνολο του εθνικού οδικού δικτύου.

Θ ΠΑΓΚΑΛΟΣ; ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ

Για επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους προς τους πιστωτές της χώρας, και όχι μόνο έναντι του ΔΝΤ και της Ε.Ε., έκανε εκ νέου λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας το βράδυ στην εκπομπή "Νέοι Φάκελοι" του ΣΚΑΪ. 

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ..

Στον αέρα βρίσκονται και επίσημα πλέον χιλιάδες αιτήσεις αγροτών για φωτοβολταϊκά πάρκακαθώς η ΔΕΗ παραδέχεται με καθυστέρηση ετών ότι τα δίκτυά της είναι κορεσμένα σε 16 νομούς της χώρας και οι αγρότες πρέπει ή να χρηματοδοτήσουν την επέκτασή τους ή να χάσουν έκαστος αρκετές χιλιάδες ευρώ που κόστισε η αίτηση. 

TO "ANTAΡΤΙΚΟ" ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑ

Δύο εβδομάδες πριν από την εκπνοή του 2010 ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Μαγκριώτης είχε δεσμευτεί στη Βουλή ότι πολύ γρήγορα θα έρθουν τροποποιήσεις των συμβάσεων «για τη μείωση των διοδίων και την επίλυση τεχνικών θεμάτων» των πέντε υπό κατασκευή αυτοκινητοδρόμων. Η κατάσταση όμως είναι περισσότερο περίπλοκη από όσο αρχικά φαινόταν. Ένα μήνα μετά από εκείνη την τοποθέτηση Μαγκριώτη καθίσταται πλέον σαφές ότι ουσιαστική προτεραιότητα του Υποδομών δεν είναι μόνο η μείωση των τελών διέλευσης, αλλά ιδίως η αποτροπή του κινδύνου να πάψουν να εκτελούνται τα έργα αυτά.

Και αυτό διότι την Παρασκευή, στο πλαίσιο απάντησης επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή με αφορμή τον οδικό άξονα Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος (Ολυμπία Οδός), ο κ. Μαγκριώτης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που ήθελαν τις τράπεζες να έχουν διακόψει τη χρηματοδότηση σε ορισμένες παραχωρήσεις.

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

ΑΛΛΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΛΛΟ ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΚΙΑ

Δεν έχει η χώρα μας μεγάλη παράδοση στον διάλογο ούτε και στην ανοχή (πόσω μάλλον στον σεβασμό) για τη διαφορετική άποψη. Η νεοελληνική Ιστορία περιλαμβάνει μεγάλες περιόδους εθνικών διχασμών και εμφυλίων συγκρούσεων. Χώρα της υπερβολής, της μοναδικής αλήθειας και του απόλυτου.