Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Η ΚΟΙΝΟΤΟΠΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ


Τη βία δεν την γέννησε η οικονομική κρίση. Η βία κυκλοφορεί ανάμεσά μας δεκαετίες τώρα σε όχι απαραιτήτως λανθάνουσα μορφή. Είναι προϊόν των προτύπων που έφτιαξε η ελληνική κοινωνία, είναι προϊόν του κατακερματισμού της, είναι προϊόν της παιδείας μας.
Οταν η παιδεία δεν σε μαθαίνει να διαμορφώνεις τις απόψεις σου συνθέτοντας αντικρουόμενες αλήθειες και να τις υποστηρίζεις επιχειρηματολογώντας, η κραυγή, η βρισιά και η χειροδικία έρχονται να αναπληρώσουν την ανεπάρκειά σου.

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

ΟΙ ΨΗΦΙΔΕΣ ΜΙΑΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ

Tου Πασχου Μανδραβελη
Κάποιοι δηλώνουν έκπληκτοι από την καταγγελία του κ. Αλέκου Αθανασιάδη, ο όποιος είπε σε τοπικό σταθμό ότι κάποιοι -και δη του εξωτερικού- τον απείλησαν να ψηφίσει «ναι» στο Μεσοπρόθεσμο. Κραυγάζουν «ω, σε τι κοινοβουλευτισμό ζούμε, μπαμπά, που εκβιάζεται η ψήφος των βουλευτών;».
Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο ευσταθούν οι καταγγελίες του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Κοζάνης. Αρμοδιότεροι πρέπει να το ελέγξουν. Αυτοί, όμως, που προβληματίζονται, δεν έχουν περάσει από το Σύνταγμα; Το πανό που «προειδοποιεί» τους βουλευτές «όπου και να πάτε θα σας βρούμε» δεν το έχουν δει; Το άλλο που γράφει για «Γουδί» γιατί το προσπερνάνε; Εκτός αν οι εκβιασμοί των πανό καθαγιάζονται επειδή προέρχονται από κάποιο απροσδιόριστο «κίνημα» ή επειδή δεν γίνονται... «τηλεφωνικά από το εξωτερικό».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ, στα δυο στενά ενός τοπικού τηλεοπτικού σταθμού, στήσαν ενέδρα στη Σούλα Μερεντίτη. Μαζεύτηκαν δηλαδή καμιά τριανταριά, εισέβαλαν στο στούντιο και με φωνές και συνθήματα εμπόδισαν τη βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ να δώσει συνέντευξη στον παρουσιαστή. Γιατί; Διότι ήταν μεταξύ των 154 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της συμπολίτευσης που ψήφισαν το Μεσοπρόθεσμο. 

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

O ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΩΜΑΛΙΑ


Δεν έχω κανένα στοιχείο ότι οι αποδοκιμασίες, οι προπηλακισμοί και οι βιαιοπραγίες κατά πολιτικών υποκινούνται από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο - ως εκ τούτου, δεν θα κατηγορήσω κανέναν…
Είτε υποκινούνται είτε δεν υποκινούνται όμως, αποτελούν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο φαινόμενο, αφού μεταφέρουν στη χώρα μας μεθόδους από ένα αποκρουστικό παρελθόν.

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ Ή ΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ απ' το Μεσοπρόθεσμο ή την πέμπτη δόση, η μεγάλη είδηση του Σαββατοκύριακου ήταν το γύρισμα της τύχης του Ντομινίκ Στρος-Καν.
ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ είναι γνωστά σε μια κοινή γνώμη αχόρταγη όπως πάντα για ιστορίες ανθρώπινου ενδιαφέροντος.