Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

AΛΛΑΖΕΙ ΣΤΑΣΗ Η ΜΕΡΚΕΛ;

"Η ανακοίνωση θα προσφέρει μεγάλη στήριξη τον Παπανδρέου και στις προσπάθειές του να εξυγιάνει την ελληνική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά, αλλά θα ζητηθούν επιπρόσθετες δεσμεύσεις από τις ελληνικές αρχές για το τρόπο εφαρμογής του σχεδίου για ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δις ευρώ", είπε η πηγή στο Reuters, αναφερόμενη στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Η ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Έχουμε ώς χώρα, αλλά και ώς άτομα, επενδύσει πολλές προσδοκίες στις ευνοικές αοφάσεις των πιστωτών μας για τη σωτηρία της οικονομίας μας. Αντίθετα, εμείς οι ίδιοι, δεν προσπαθούμε αρκετά.

Αν ρωτούσαμε έναν ψυχίατρο για την κατάσταση μας θα μας έλεγε οτι βρισκόμαστε στη φάση της άρνησης. Denial λέγεται αυτή η φάση στην διεθνή ψυχιατρική ορολογία. Είναι η φάση κατά την οποία ο ασθενής δεν αποδέχεται την κατάσταση του. Έτσι και εμείς, δεν αποδεχόμαστε την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας. Δεν αποδεχόμαστε οτι ζούμε με δανεικά και όχι με χρήματα που παράγουμε. Δεν αποδεχόμαστε οτι δεν αρκούν οι ώρες και το αποτέλεσμα της εργασίας μας για να ορθοποδήσουμε. Δεν αποδεχόμαστε οτι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με το 60% όσων ξοδεύουμε σήμερα. Δεν αποδεχόμαστε οτι το πάρτι τελείωσε και οτι οι ξένοι θα σταματήσουν να μας προσφέρουν ελεημοσύνη για να διασκεδάζουμε.

TO ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ

Αντώνης Καρακούσης


Τελευταίως ορισμένοι επαναφέρουν στο προσκήνιο το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή.
Κάποιοι μάλιστα προπαγανδίζουν το ενδεχόμενο αυτό ως σωτήριο για τη χώρα και τους πολίτες της.
Ωστόσο, ουδείς από τους θιασώτες του... σεναρίου επαναφοράς του εθνικού νομίσματος δεν εξηγεί πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, υπό ποίες συνθήκες δηλαδή θα γίνει μια ενδεχόμενη μετάπτωση από το καθεστώς του ευρώ σε εκείνο της δραχμής.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Τι θα σήμαινε μια ελεγχόμενη χρεοκοπία για τον μέτοχο, τον καταθέτη, τον κάτοχο ομολόγων;

Η ελεγχόμενη χρεοκοπία είναι πολύ πιθανό να καταστεί η κυρίαρχη ορολογία της καθημερινότητας των επενδυτών το επόμενο διάστημα σε βαθμό ίσως ακόμη πιο ισχυρό από το haircut ενώ τα φοβικά σύνδρομα που προκαλεί θα μετριασθούν με την πάροδο του καιρού.

Ελεγχόμενη χρεοκοπία θεωρείται να υπάρξει συμφωνία με τους κατόχους ομολόγων στους οποίους το ελληνικό κράτος θα ανακοινώσει ότι στην λήξη αντί να λάβουν πλήρως το κεφάλαιο τους θα λάβουν το 70% ή 80% δηλαδή haircut 30% ή 20%.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΡΕΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΜΑΧΗ

Χρειάζονται μαζικές και άμεσες ιδιωτικοποιήσεις για να μειωθεί το έλλειμμα, ενώ απαραίτητη είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τόνισε σήμερα ο Όλι Ρεν.

Μόνο έτσι, το έλλειμμα θα πέσει ακόμα πιο κάτω και από το στόχο του 8%, που ορίζει το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Υπέρ της υπό όρους οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία τάχθηκε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, από το Βερολίνο όπου βρίσκεται, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

ΣΤΟ 50% ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ

Λίγο μετά τη δημοσιοποίησητης έκθεσης του οίκου Moody’s, που υποβάθμισε κατά τρεις βαθμίδες την ελληνική οικονομία, η αναλύτρια, Sarah Carlson –που έχει υπό την εποπτεία της τη χώρα μας–, μιλά για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την ελληνική κρίση χρέους. Η κυρία Carlson δίνει απαντήσεις για τις πιθανότητες αναδιάρθρωσης του χρέους, το ύψος του κουρέματος –αν γίνει το restructuring–, τη διαδικασία της distressed ανταλλαγής, που προτείνεται στην έκθεση, τα μέτρα για την περίοδο 2012-2014, αλλά και για τις δυσκολίες, που εντοπίζει στην είσπραξη εσόδων από το Δημόσιο.

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΜΕDIA


Κανένας άλλος κλάδος της ελληνικής οικονομίας δεν έχει πληγεί τόσο πολύ από την κρίση, όσο αυτός της ενημέρωσης και των μίντια· ίσως γιατί πουθενά αλλού οι παθογένειες που έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού δεν ήταν τόσο εμφανείς και τόσο ισχυρές, όσο στο χώρο των μέσων.

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ


Του Πασχου Μανδραβελη
Μνημονεύονται πολλά για το «Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής», όπως είναι ο ακριβής τίτλος της συμφωνίας που έκανε το ελληνικό κράτος με την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα περισσότερα είναι ρηχά συνθήματα. Πολλά είναι λάθος και κάποια είναι ψέματα.
Το πρώτο σύνθημα, λάθος και ψέμα, είναι ότι «μας επιβλήθηκε από το εξωτερικό». Η αλήθεια είναι ότι τον Μάιο του 2010 είχαμε χονδρικά δύο επιλογές. Ή να κηρύξουμε στάση πληρωμών ή να παλέψουμε μια διευθέτηση επιμήκυνσης του χρέους μας εκτός των αγορών, οι οποίες έτσι κι αλλιώς δεν μας δάνειζαν.