Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Ο Α ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ




ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Την ευκαιρία ενός δυναμικού restart  της κυβέρνησης  τον προσεχή Ιούνιο φέρνουν οι  ευρω-κάλπες του Μαίου. Το νέο αυτό ξεκίνημα  θα προκαλέσει μερική αναδιάταξη  στο πολιτικό σύστημα αλλά και την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής ομάδας -με  2 τουλάχιστον επιπλέον βουλευτές-  η οποία στηρίζει την κυβέρνηση. Το νέο σχήμα θα έχει χαρακτήρα κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και θα περιλαμβάνει  συστράτευση προσωπικοτήτων της κεντροαριστεράς αλλά  και ανεξάρτητων βουλευτών με ορίζοντα τις εκλογές του 2016.
 Η επιτυχημένη διαπραγμάτευση με την τρόικα, τα ενθαρρυντικά μηνύματα από τις αγορές στην οικονομία αλλά και τα δημοσκοπικά δεδομένα των τελευταίων  εβδομάδων έχουν προετοιμάσει  επαρκώς  το έδαφος για μια τέτοια κίνηση  σε ένα χρονικό σημείο που όλα δείχνουν πως  αποκαθίσταται το κύρος της χώρας και σταδιακά αποχωρεί από τα μνημόνια.
 Στα κομματικά επιτελεία  επικρατεί πυρετός ζυμώσεων καθώς διαβλέπουν πως αμέσως μετά  τις ευρωεκλογές θα είναι η κατάλληλη στιγμή  να ακούσουν το πρωθυπουργικό κάλεσμα για το νέο ξεκίνημα που θα βασίζεται σε  μια καινούργια προγραμματική συμφωνία. Ουσιαστικά θα πρόκειται για έναν οδικό χάρτη με επιτεύξιμους στόχους  ως προς την καθημερινότητα των πολιτών ώστε να κλείσουν τα μεγάλα χάσματα κοινωνικής συνοχής που δημιούργησε η μόνιμη πολιτική λιτότητας. Τακτική επιλογή  η οποία θεωρούν πως  θα επαναφέρει  την ελπίδα στην δοκιμαζόμενη κοινωνία και ενδεχομένως να αποκαταστήσει σε ένα βαθμό την εμπιστοσύνη  προς το κλυδωνιζόμενο πολιτικό σύστημα.