Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Ο Α ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ




ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Την ευκαιρία ενός δυναμικού restart  της κυβέρνησης  τον προσεχή Ιούνιο φέρνουν οι  ευρω-κάλπες του Μαίου. Το νέο αυτό ξεκίνημα  θα προκαλέσει μερική αναδιάταξη  στο πολιτικό σύστημα αλλά και την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής ομάδας -με  2 τουλάχιστον επιπλέον βουλευτές-  η οποία στηρίζει την κυβέρνηση. Το νέο σχήμα θα έχει χαρακτήρα κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και θα περιλαμβάνει  συστράτευση προσωπικοτήτων της κεντροαριστεράς αλλά  και ανεξάρτητων βουλευτών με ορίζοντα τις εκλογές του 2016.
 Η επιτυχημένη διαπραγμάτευση με την τρόικα, τα ενθαρρυντικά μηνύματα από τις αγορές στην οικονομία αλλά και τα δημοσκοπικά δεδομένα των τελευταίων  εβδομάδων έχουν προετοιμάσει  επαρκώς  το έδαφος για μια τέτοια κίνηση  σε ένα χρονικό σημείο που όλα δείχνουν πως  αποκαθίσταται το κύρος της χώρας και σταδιακά αποχωρεί από τα μνημόνια.
 Στα κομματικά επιτελεία  επικρατεί πυρετός ζυμώσεων καθώς διαβλέπουν πως αμέσως μετά  τις ευρωεκλογές θα είναι η κατάλληλη στιγμή  να ακούσουν το πρωθυπουργικό κάλεσμα για το νέο ξεκίνημα που θα βασίζεται σε  μια καινούργια προγραμματική συμφωνία. Ουσιαστικά θα πρόκειται για έναν οδικό χάρτη με επιτεύξιμους στόχους  ως προς την καθημερινότητα των πολιτών ώστε να κλείσουν τα μεγάλα χάσματα κοινωνικής συνοχής που δημιούργησε η μόνιμη πολιτική λιτότητας. Τακτική επιλογή  η οποία θεωρούν πως  θα επαναφέρει  την ελπίδα στην δοκιμαζόμενη κοινωνία και ενδεχομένως να αποκαταστήσει σε ένα βαθμό την εμπιστοσύνη  προς το κλυδωνιζόμενο πολιτικό σύστημα.

Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η στενή ομάδα συνεργατών του Ανδρέα Λοβέρδου εκτιμά πως  έχουν ωριμάσει πλήρως οι συνθήκες ώστε μετά τις ευρωεκλογές  να υπάρξει μια ανασύνθεση της κυβερνητικής ομάδας και υπό τις προγραμματικές προυποθέσεις να συμμετάσχουν και οι κ.κ. Α. Λοβέρδος και Χ. Αηδόνης αξιοποιούμενοι στο παραγωγικό κύκλο. Ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν θα ήταν αρνητικός να βοηθήσει στην προσπάθεια αυτή από το μετερίζι του Υπουργείου Ανάπτυξης ή Αγροτικής Ανάπτυξης ανατρέποντας όμως τις παραδοσιακές γραμμές της κυβερνητικής γραφειοκρατίας.
Τρείς είναι οι παράγοντες  που τρέφουν την αισιοδοξία. Πρώτον οι περιορισμένες απώλειες του κυβερνητικού συνασπισμού στην μάχη των ευρωεκλογών καθώς όπως καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις  και εφόσον επαληθευτούν τα στοιχεία στις κάλπες, απαγορεύουν στην αντιπολίτευση να κάνει λόγο για κυβερνητική κατάρρευση ενώ αντίστοιχα επιτρέπουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο να μιλήσει για  εκλογική οροφή  του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεύτερον:  θεωρείται εφικτός ο στόχος εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από αυτή τη βουλή. Μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Φώτη Κουβέλη μπορεί να υποδειχθεί  από  ανεξάρτητους βουλευτές και μικρότερα κόμματα ( στο πρότυπο της υποψηφιότητας του Κ. Στεφανόπουλου) και τότε θα έχει την στήριξη των 153 βουλευτών  της κυβέρνησης των 2  βουλευτών της Ελιάς (Λοβέρδο και Αηδόνη) αλλά και τους 14 της ΔΗΜΑΡ.
Σε μια τέτοια περίπτωση από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών αρκετοί θα στήριζαν την υποψηφιότητα καθώς έτσι η θητεία της βουλής θα παρατείνονταν έως το 2016 ανεξάρτητα αν οι σχέσεις τους με τον πρωθυπουργό ή τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης είναι τεταμένες έως ανύπαρκτες. Λένε χαρακτηριστικά όσοι γνωρίζουν « γιατί να μην στηρίξει ο Μάρκος Μπόλαρης μια υποψηφιότητα Κουβέλη όταν η ΔΗΜΑΡ τον στηρίζει; Μπορεί να έχει διαφωνήσει με ένταση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τις κυβερνητικές επιλογές αλλά εδώ θα ψηφίσουμε νέο  πρόεδρο  Δημοκρατίας». Αντίστοιχες περιπτώσεις βλέπουν στα πρόσωπα των κ.κ. Μ. Ανδρουλάκη, Ν. Σταυρογιάννη, Γ. Κασαπίδη, Π. Τατσόπουλου και άλλων.
Τρίτον:  Θεωρούν αρκετά πιθανό ότι το συνολικό αποτέλεσμα των εκλογών σε τοπική αυτοδιοίκηση και ευρωεκλογές δεν θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να επαναλάβει τη λάθος τακτική του Γ.Παπανδρέου το 2009 όταν εκβίασε μέσω των προεδρικών εκλογών τις εκλογές με τα γνωστά αποτελέσματα.
Η ΑΓ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Τα νέα δεδομένα έχουν προκαλέσει ισχυρό προβληματισμό σε κορυφαίο επίπεδο και στην  Αγ Κωνσταντίνου καθώς διαβλέπουν ότι ο τρίτος πόλος έχει περιορισμένη απήχηση όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις.  Ένα από τα κορυφαία στελέχη  ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος  Βασίλης Οικονόμου επαναφέρει την πρόταση του για το σχηματισμό κυβέρνησης  εθνικής ενότητας μετά τις ευρωεκλογές με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ ως ισότιμου εταίρου τονίζοντας  στα Παραπολιτικά πως θεωρεί «απολύτως εφικτή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από αυτή τη βουλή και την πραγματοποίηση  εθνικών εκλογών το 2016».  Σύμφωνα με τον ίδιο ο αριθμός των 181 βουλευτών είναι προσεγγίσιμος εφόσον υπάρξει προγραμματική κυβερνητική συμφωνία. Η έντονη πολιτική ρευστότητα δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη  την ηγετική ομάδα του κόμματος και είναι χαρακτηριστική η επικοινωνιακή δραστηριοποίηση του Φώτη Κουβέλη. Σε δύο ημέρες έστειλε  ηχηρά μηνύματα προς τους ψηφοφόρους αρχικά μέσω τηλεοπτικής εμφάνισης και έπειτα σε κομματική ομιλία που μετέδωσε το κρατικό κανάλι. Παράλληλα  κoρυφαίο στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης δήλωνε με έμφαση στα Παραπολιτικά «Μετά τις ευρωεκλογές  θα κριθούν όλα. Πρέπει να ανοίξει κανονικός διάλογος αν υπάρξει ένα δυσμενές αποτέλεσμα όπως στις δημοσκοπήσεις. Τι θα κάνουμε θα φυτοζωούμε;»  
ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ
Πίσω από την επιστροφή του Ανδρέα Λοβέρδου στην κυβέρνηση κρύβεται ένα ακόμη δύσκολο πολιτικό εγχείρημα. Πρόκειται για την ομαλή μετάβαση του χρεοκοπημένου πολιτικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ προς την Ελιά αν και  εφόσον επιβεβαιωθούν στις ευρωκάλπες τα δυσοίωνα δημοσκοπικά μηνύματα και τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θέσουν θέμα άμεσης παραίτησης του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει εκμυστηρευτεί προς τους συνεργάτες του πως η κεντροαριστερά είναι ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο τον τόπο και αποτελεί και προσωπικό του στοίχημα και εμφανίζεται έτοιμος να διεκδικήσει την ηγεσία της πρωτοβουλίας των 58  εφόσον τελικά πάρει σάρκα και οστά .
Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος διαθέτει άριστες σχέσεις με τον πολιτικό σχηματισμό του Ηλία Μόσιαλου και τις πολιτικές κινήσεις που συμμετέχουν στην Ελιά έχει αποκαταστήσει σε ικανοποιητικό βαθμό τις σχέσεις του με τους βενιζελικούς ενώ δεν έχουν χαθεί τελείως οι δίαυλοι επικοινωνίας με την ΔΗΜΑΡ και τα στελέχη που διατηρούν στενή επαφή με τον Γιώργο Παπανδρέου.          
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου