Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΤ

Αντιδράσεις στο εσωτερικό και την Ευρώπη επέβαλαν την απόφαση
- Αναζητείται νομική φόρμουλα για λειτουργία της τηλεόρασης μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ
- Καταρχήν θετική η αντίδραση από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που περιμένουν ολοκληρωμένη πρόταση

Η απόφαση για επαναλειτουργία της ΕΡΤ με κάποια μορφή πάρθηκε ήδη από το Μαξίμου και η απόφαση αυτή ήδη διαβιβάστηκε στα άλλα δύο κόμματα της κυβέρνησης.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν απαντήσει καταρχήν θετικά, αναμένουν όμως όπως διευκρίνισαν την τελική πρόταση για να έχουν πλήρη άποψη.

Η απόφαση προήλθε, επιβλήθηκε επί της ουσίας, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις για το λουκέτο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Η πολιτική αστάθεια και οι κυβερνητικοί τριγμοί προκάλεσαν προβληματισμό στην Ευρώπη που συνέστησε αλλαγή στάσης.

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ

 
ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Με τις λέξεις ενός διαγγέλματος περί «αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης» έβγαλε την πρίζα από το μηχάνημα κρατικής υποστήριξης της ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ανακοινώνοντας την κοινή - ή σχεδόν κοινή - υπουργική απόφαση να σταματήσουν οι μεταδόσεις. Ευαγγελιζόμενος στη θέση της έναν «σύγχρονο, δημόσιο - αλλά όχι κρατικό, ούτε κομματικά ελεγχόμενο - Οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης», κατά τα πρότυπα εκείνων της Ευρώπης, με νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί αμέσως.
Πίσω από τις λέξεις του όμως ελλοχεύουν στοιχεία και αριθμοί που σκιαγραφούν την αλήθεια της ΕΡΤ και καταδεικνύουν ότι το κλείσιμο δεν είχε άξονα τα οικονομικά, αλλά τις απολύσεις που ζητεί η τρόικα. Ας δούμε το διάγγελμα βήμα βήμα.

ΤΙ ΕΙΠΕ. Σε μια περίοδο όπου ο ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες, όταν πρέπει να τελειώνουμε με τα ελλείμματα και να βγούμε από την κρίση, δεν μπορούμε να ανεχόμαστε θυλάκους αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης. Η ΕΡΤ είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης.
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ. Το υπουργείο Οικονομικών παραδέχθηκε τον Μάιο ότι η ΕΡΤ έχει πλεόνασμα 40,97 εκατ. ευρώ και συνεισφέρει με το 50% των εσόδων της, ή 129 εκατ. ευρώ, στη μαύρη τρύπα του χρέους. Στο μεταξύ δεν είχε λήξει (νομικά), ούτε είχε ξεχαστεί, η φερόμενη ως «σκανδαλώδης διασπάθιση χρήματος» της διοίκησης επί κυβερνήσεως Καραμανλή, με - ενδεικτικούς - ετήσιους μισθούς 648.000 ευρώ για δίδυμο της πρωινής ενημέρωσης, 218.976 ευρώ για παρουσιάστρια ειδήσεων. Αλλά και μπόνους, από το 2006 έως και το 2010, ακόμη και τη συμμετοχή στη Γιουροβίζιον (ενδεικτικά: 93.000 ευρώ σε πρώην σύμβουλο, 14.830 και 20.400 σε διευθυντές ραδιοφώνου, 11.859 ευρώ σε υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων).

ΤΙ ΕΙΠΕ. Την ΕΡΤ την πληρώνει ο ελληνικός λαός με το χαράτσι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού: περίπου 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ. Από αυτά, αναγκαστικά τα 75 εκατ. πηγαίνουν στον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), άλλα 40 εκατ. στο υπουργείο Οικονομικών υπέρ του βασικού μετόχου και διψήφιος αριθμός εκατομμυρίων στον ΦΠΑ.

ΤΙ ΕΙΠΕ. Εχει τριπλάσιο έως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο έως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση: σχεδόν τη μισή και για τα τρία δημόσια κανάλια μαζί από όση ένα μέσο εμπορικό κανάλι.
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ. Το κόστος της ΕΡΤ αφορούσε συνολικά 2.907 εργαζομένους, τρία πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια, δύο δορυφορικά, πέντε κεντρικούς ραδιοσταθμούς, 19 περιφερειακούς, 35 σταθμούς εκπομπής. Οσο για την τηλεθέαση, μόνον η ΝΕΤ είχε έως τον περασμένο Ιούνιο 9,5% και είχε βγει πρώτη μαζί με το Mega στην εκλογική ενημέρωση, όμως μέσα στον χρόνο έφθασε να πέσει στο 4,5%.

ΤΙ ΕΙΠΕ. Εχει τεράστια περιουσία, η οποία παραμένει αδρανής, αν δεν λεηλατείται υπέρ του ανταγωνισμού.
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ. Το πολύτιμο Αρχείο της ΕΡΤ, από το οποίο βίντεο ιστορικών σίριαλ και εκπομπών χρησιμοποιήθηκαν για να «γραφτούν» ποδοσφαιρικοί αγώνες, είναι ημικατεστραμμένο. Στέλεχος προηγούμενης διοίκησης είχε παραδώσει με μίσθωμα 15.000 ευρώ το πολύτιμο αθλητικό αρχείο.
ΤΙ ΕΙΠΕ. Εχει καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της: Μιλάμε για μια εταιρεία με έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ. Ητοι, ένα κεντρικό και πέντε περιφερειακά και... ασυνεννόητα.

ΤΙ ΕΙΠΕ. Καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων, καθεστώς ακόμη μεγαλύτερης αδιαφάνειας στη διαχείριση του υλικού, το οποίο δεν έχει απογραφεί εδώ και... οκτώ χρόνια.
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ. Ολο το υπάρχον οπτικοακουστικό υλικό της ΕΡΤ, πολύτιμο και για την ιστορική έρευνα, έχει ψηφιοποιηθεί και έχει «περάσει» στο Διαδίκτυο, ενώ ο μουσειακός εξοπλισμός και τα αρχεία εξετίθεντο με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Αρχείου στο φουαγέ της εισόδου στο Ραδιομέγαρο.

ΤΙ ΕΙΠΕ. Προνόμια για τους εργαζομένους,
που χρεώνουν τεράστιο αριθμό υπερωριών.
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ. Οι υπερωρίες και τα εκτός έδρας εκτιμώνται σε 8 εκατ. τον χρόνο. Συγκριτικά: ετησίως δαπανώνται με τα νέα χαμηλά μισθολόγια 1,4 εκατ. ευρώ μόνο για τους μισθούς 11 ειδικών συμβούλων και 16 ατόμων «ειδικών θέσεων». Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Κεδίκογλου, ο μέσος μηνιαίος μισθός στην ΕΡΤ είναι 2.840 ευρώ μεικτά (με απλή αριθμητική: 92 εκατ. για μισθοδοσία στον προϋπολογισμό, διά 12 μήνες και διά 2.656 - και όχι 2.907 - εργαζομένους...), συνυπολογίζοντας προφανώς και τις εργοδοτικές εισφορές. Ενδεικτικά: παρουσιάστρια ειδήσεων «ειδικής θέσης» εισπράττει καθαρά 2.152 ευρώ τον μήνα και σκηνοθέτης με υπηρεσία από το 1998, μονιμοποιημένος το 2006, αμείβεται με 1.050 ευρώ.

ΤΙ ΕΙΠΕ. Για να μην αναφερθούμε στα τεράστια ποσά τα οποία μοιράζει σε ιδιωτικές παραγωγές, τις οποίες θα μπορούσε να κάνει με πολύ λιγότερα χρησιμοποιώντας τα δικά της μέσα, τα οποία έχει πληρώσει ακριβά ο φορολογούμενος.
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ. Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ κατήγγειλαν πρόσφατα ότι εκπομπές όπως οι «Μεσογείων 136» και «Επτά», αν και χρησιμοποιούσαν στούντιο, εξοπλισμό και έμψυχο δυναμικό της ΕΡΤ, βαφτίστηκαν «μεικτές» παραγωγές και τα χρήματα κατέληγαν σε εξωτερικές εταιρείες παραγωγής. Βέβαια, η διοίκηση προικοδότησε με επίσημες αποφάσεις την πρώτη εκπομπή με κονδύλι «προετοιμασίας» 27.000 ευρώ, 2.000 για έξοδα ηλεκτρονικού υπολογιστή και 10.000 προκαταβολή για «κατασκευή σκηνικού». Οι ίδιοι αποκάλυψαν ότι εκπομπές όπως «Το κουτί της Πανδώρας», «Τηλεόραση χωρίς σύνορα», «Εξάντας» είχαν κόστος 18.000-30.000 ευρώ για κάθε εκπομπή, την ώρα που η «Εμπόλεμη ζώνη» κόστιζε σε ιδιωτικό κανάλι 8.000 το επεισόδιο.

ΤΙ ΕΙΠΕ. Για να μην πούμε ότι συντηρεί περιοδικό χωρίς αναγνώστες, ενώ διαθέτει δεκάδες σταθμούς τοπικούς σταθμούς που ουσιαστικά αναμεταδίδουν τις περισσότερες ώρες της ημέρας το κεντρικό πρόγραμμα.
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ. Η «Ραδιοτηλεόραση», με 15 εργαζομένους, είχε τα τελευταία χρόνια εβδομαδιαία κυκλοφορία 11.000-13.000 αντιτύπων.

ΤΙ ΕΙΠΕ. Η ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε ένα σκάνδαλο που το βλέπουν καθημερινά όλοι, αλλά δεν τόλμησε να το αγγίξει κανείς. Αυτά όλα τελειώνουν. Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Το προσωπικό της θα αποζημιωθεί κανονικά.
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ. Από τον περασμένο Νοέμβριο οφείλονται δεδουλευμένες υπερωρίες, νυχτερινά και εξαιρέσιμες και 10.000 ρεπό στους εργαζομένους. Τον Μάιο πήραν έναντι ποσά όπως 1,04 ή 6,70 ευρώ

ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ

ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ
 
Πώς κλείνει και πώς ξανανοίγει ένα κανάλι που θέλει να κρατήσει το ελάχιστο από το ακροατήριό του; Όχι με τον τρόπο του Σίμου Κεδίκογλου. Ένα κανάλι, που μένει επί μήνες κλειστό, δεν ξανανοίγει εύκολα. Αν θέλεις να το κλείσεις για να "σπάσεις" τη συνδιοίκηση των συνδικαλιστών, το κάνεις το προηγούμενο βράδυ και το ανοίγεις την άλλη μέρα το πρωί.
 Αν θέλεις να καταργήσεις τα έξι λογιστήρια που έχει η ΕΡΤ, προσπαθείς να τα ενοποιήσεις, δεν χρειάζεται να την κλείσεις. Αν θέλεις να κλείσεις τους τοπικούς σταθμούς, δεν χρειάζεται να ρωτήσεις τους βουλευτές που αντιδρούν. Αν θέλεις χρηστή διοίκηση, δεν στέλνεις στο πλατό τις κόρες πρώην υπουργών του κόμματός σου. Και αν θέλεις να εξορθολογίσεις τις παραγωγές, δεν επιβάλλεις τις παραγωγές της αρεσκείας σου με σημειώματα που φέρουν την ένδειξη «εντολή υπουργού».

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Oι 3 "πρωταθλητές" που λαμβάνουν από 9 συντάξεις !


Ακολουθούν 11 που παίρνουν 8 και 151 με επτά συντάξεις !!



Ο υπουργός Εργασίας γνωστοποίησε ότι οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα είναι 2.714.034 τον Ιούνιο του 2013 και ότι υπάρχουν τρεις συνταξιούχοι στη χώρα που λαμβάνουν εννέα συντάξεις, 11 συνταξιούχοι που λαμβάνουν 8 συντάξεις και 151 συνταξιούχοι που λαμβάνουν επτά συντάξεις.

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

ΤΙ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΑΝΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ

Η πιο επικίνδυνη μαζική αυταπάτη που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι πως η καταστροφή που βιώνουμε σε κάθε επίπεδο της δημόσιας ζωής πρόκειται για μια πρόσκαιρη αναποδιά που θα ξεπεραστεί, αν όχι ξεχαστεί, μόλις ανανήψει η αγορά.
Κοντόφθαλμα, αυτή η άποψη εξετάζει μόνο την οικονομική διάσταση της πολυσύνθετης κοινωνικο-πολιτικής ανωμαλίας που έχει διαλύσει την χώρα αυτή.
Το να ταυτίζεις την εξυγίανση της Ελληνικής κοινωνίας αποκλειστικά με την οικονομική της εξισορρόπηση σημαίνει πως παρατηρείς μόνο μια από τις ζωτικές λειτουργίες της, άρρηκτα συνδεδεμένη με όλες τις υπόλοιπες – βλέπεις μόνο το πρώτο από πολλά ντόμινο που πέφτουν αλλεπάλληλα.
Ακόμα χειρότερα, όσοι αναγνωρίζουν γύρω τους μόνο οικονομική δυσπραγία, και εστιάζουν την αγωνία και τις ευαισθησίες τους αποκλειστικά σε αυτήν, αγνοούν πως η ευμάρεια δεν είναι καν η σημαντικότερη εγγύηση για μια υγιή, δημοκρατική κοινωνία. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα κρατών όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι υψηλό και η οικονομία εύρωστη, ενώ το επίπεδο του πολιτικού και κοινωνικού τους πολιτισμού παραμένει εναρμονισμένο με αυταρχικές, ανελεύθερες και αντιδημοκρατικές αρχές που δεν έχουν εξελιχθεί ούτε κατ'ελάχιστο για αιώνες.
Πιο απλοϊκά, μπορεί κανείς να παρομοιάσει την οικονομική καταστροφή της Ελλάδας με ένα βαρύ εγκεφαλικό που παραλύει το θύμα του σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου για μήνες. Μπορεί το επεισόδιο να μην αποβεί μοιραίο, και σίγουρα είναι βάσιμες οι ελπίδες για την σωτηρία του ασθενή, ταυτόχρονα όμως δεν μπορεί κανείς να περιμένει ότι εκείνος που το υπέστη θα επανέλθει αλώβητος και ανεπηρέαστος από την σοβαρή περιπέτεια της υγείας του.