Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΕΚΝΩΝ

Ποιοι δικαιούνται επίδομα τέκνων

Στην κατάρτιση ενδεικτικών πινάκων, βάσει των νέων εισοδηματικών αλλά και περιουσιακών στοιχείων που ισχύουν, προχώρησε το υπουργείο Εργασίας.


Τα νέα κριτήρια προκάλεσαν  έντονες αντιδράσεις, αφού οδηγούν σε δραματικό περιορισμό των τελικών δικαιούχων. Είναι ενδεικτικό ότι, με 10.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα (και για τους δύο γονείς) το επίδομα για ένα παιδί, είναι 320 ευρώ!
Με βάση τα νέα κριτήρια, το επίδομα χορηγείται στο σύνολό του (480 ευρώ) για οικογένειες με ένα παιδί αν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και τα 7.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια.
Στις περιπτώσεις των οικογενειών με δύο παιδιά το επίδομα χορηγείται στο σύνολό του, ήτοι 960 ευρώ, όταν το οικογενειακό εισόδημα είναι έως 10.000 ευρώ (έως 8.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια).
Το ειδικό επίδομα στήριξης τρίτεκνων και πολύτεκνων ανέρχεται στα 500 ευρώ για κάθε παιδί. Βασική προϋπόθεση είναι το οικογενειακό εισόδημα να μην είναι μεγαλύτερο από τα 45.000 ευρώ εάν πρόκειται για τρίτεκνη οικογένεια.

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ



1993 : Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο αρχηγός της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς, δηλώνει: “Δεν θα επιστρέψω στη Ν.Δ. και αν ακόμη αλλάξουν οι πολιτικές συνθήκες, έστω και αν με καλέσουν για να γίνω ο αρχηγός της”

ΤΟ 25% ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Απο το 2009 το μηνιαίο εισόδημα έχει πέσει από 30% έως 50% για τους περισσότερους έλληνες

Το συμπέρασμα περιγράφει με τον πιο θλιβερό τρόπο την πραγματικότητα στην ελλάδα της κρίσης: «1 στους 4 Έλληνες δεν έχει χρήματα για τρόφιμα» και προβαίνει σε αναγκαστικό περιορισμό εξόδων ακόμα και αγορά ειδών πρώτης ανάγκης όπως είναι τα τρόφιμα.

Ο αριθμός αυτός εκτοξεύεται σε 8 στους 10 Έλληνες αν συμπεριληφθούν και αυτοί που δηλώνουν ότι τα έχουν περιορίσει αλλά λίγο.

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία για το που βρισκόμαστε και που βαίνουμε ως κοινωνία αποτυπώνονται σε έρευνα της FOCUS BARI στην οποία επιβεβαιώνεται ότι από το 2009 το μηνιαίο εισόδημα των Ελληνικών νοικοκυριών έχει μειωθεί κατά 30% και πλέον, ενώ για σημαντική μερίδα κοινού (3 στους 10) η μείωση του οικογενειακού μηνιαίου εισοδήματος σε σχέση με το 2009 είναι μεγαλύτερη από 50%.

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Αίγυπτος: Τα πραγματικά αίτια του νέου εμφυλίου

Μετά την ανατροπή, το 2011, του τέως προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, τα βίαια επεισόδια μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων έχουν ενταθεί στην Αίγυπτο, σε μία χώρα με πληθυσμό 83 εκατομμυρίων ανθρώπων στην πλειονότητά του μουσουλμανικό, όπου οι χριστιανοί κόπτες αποτελούν περίπου το 10%.

Η ανατροπή του Μουμπάρακ έδωσε μεγαλύτερη ελευθερία δράσης στους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές, οι οποίοι ήταν θύματα καταστολής στη διάρκεια της εξουσίας του.

Μόλις ένα χρόνο αφότου ανέλαβε τα ηνία της χώρας ο πρώτος ισλαμιστής και δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, η καρέκλα του Μοχάμεντ Μόρσι τρίζει. Ο λαός της Αιγύπτου ζητά την άμεση απομάκρυνσή του από την εξουσία.

Κούρεμα των καταθέσεων: Η Κερκόπορτα της Ευρωζώνης!




Του Δημήτρη Μάρδα
Καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ

Όλοι θεωρούσαμε την προστασία των καταθέσεων έως τις 100 χιλιάδες ευρώ ως δεδομένη, πριν το ξέσπασμα της κρίσης στην Κύπρο. Τα νομοθετήματα της ΕΕ (Οδηγία 94/19 και οι επεκτάσεις τoυς), αποτελούσαν εγγύηση για κάτι τέτοιο.
Στο πλαίσιο ενός νομικού πραξικοπήματος, οι εταίροι μας αποφάσισαν να εισηγηθούν προς την Κυβέρνηση της Μεγαλονήσου το «κούρεμα» των καταθέσεων, ακόμη και αυτών κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ, παραβιάζοντας έτσι κατάφορα την νομοθεσία της ΕΕ.
Παρεπόμενο της prova generale που μεθοδεύτηκε τότε, ήταν το ακόλουθο: Η ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης υπέρ του τραπεζικού συστήματος των βορείων κρατών-μελών της ΕΕ και σε βάρος φυσικά όσων βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα της κρίσης.
Ο νέος, από τον κο Μπαρόζο, τρόπος «κουρέματος» των καταθέσεων των πολιτών των κρατών-μελών, θίγει μόνο τις ανασφάλιστες καταθέσεις (άνω των 100 χιλ. ευρώ) των κρατών σε κρίση ρευστότητας. Οι καταθέτες θα πρέπει να αποτελούν όμως την έσχατη λύση σωτηρίας (μετά τους μετόχους, ομολογιούχους και πιστωτές) σύμφωνα με τα όσα προτείνονται έως σήμερα. 
Υπάρχουν όμως και άλλες λύσεις, με μια πιο ευρωπαϊκή διάσταση, που βασίζονται, στα εξής δεδομένα:
Πρώτον, η Συνθήκη του Μάαστριχτ, με το ευρώ, τον μηχανισμό εποπτείας  των κρατών της ευρωζώνης (Άρθρο 104 Γ) και τα «Σύμφωνα Σταθερότητας» του 1997 και 2005, εισήγαγε κοινούς κανόνες, περιορίζοντας την αυτονομία των εθνικών πολιτικών (νομισματικής και δημοσιονομικής).
Δεύτερον, η συμφωνία για μηδενικό έλλειμμα των κρατικών προϋπολογισμών, περιορίζει ακόμη περισσότερο τις κινήσεις των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών.
Τρίτον, Τα έξι νομοθετήματα της ΕΕ του 2011, περί «υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών και ελλειμμάτων», τα διάφορα παρεπόμενα αυτών Μνημόνια και η εκκολαπτόμενη Τραπεζική Ένωση, προωθούν ακόμη μεγαλύτερους περιορισμούς στην αυτονομία της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών σε κρίση.

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΜΟ Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ;



ΔΗΛΩΣΗ
Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


                                                                               Αθήνα, 02 Ιουλίου 2013

Όταν ο πιο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά,                 ο κ. Χρ. Λαζαρίδης, δηλώνει πως ότι δήλωσε ο κ. Βορίδης για τον Ανδρέα Παπανδρέου, απηχούν και τις απόψεις του κ. Σαμαρά, απλά είναι λάθος ο χρόνος που επιλέχθηκε να ειπωθεί, δημιουργείται ένα μείζον πολιτικό θέμα για τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Στηρίζει δηλαδή  το ΠΑΣΟΚ έναν Πρωθυπουργό και συγκυβερνά με ένα κόμμα, που θεωρεί πως ο Ανδρέας Παπανδρέου κατέστρεψε τη χώρα;
Και θα συνεχίσει να τον στηρίζει αποδεχόμενο την προσβολή στο πρόσωπο του ιδρυτή του κόμματος αλλά και του ηγέτη που άλλαξε το ρου της ιστορίας στη χώρα;
Αν συμβεί αυτό τότε οι «εχθροί» βρίσκονται όχι εκτός αλλά εντός των τειχών της παράταξης.
Κρίμα και ντροπή τους!

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

ΝΕΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΟΑΕΕ

της Ρούλας Σαλούρου

Ένα επικίνδυνο σπιράλ ελλειμμάτων που αναπόφευκτα οδηγεί σε νέες μειώσεις συντάξεων αναδεικνύεται μέσα από την καταγραφή των υπέρογκων εισφορών που καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και των πενιχρών συντάξεων που τελικά παίρνουν, μετά από 35 ή και 40 χρόνια δουλειάς. Η τρόικα έρχεται με άγριες διαθέσεις, καθώς αφενός δεν έχουν βρεθεί ισοδύναμα μέτρα (για τη μνημονιακή υποχρέωση επιβολής ειδικής εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων που έχει απορρίψει το Μαξίμου) αφετέρου τα ελλείμματα του ταμείου αυξάνονται.