Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΑ ΜΜΕ (3)

του Αντώνη Νταβανέλλου,


γενικού γραμματέα της ΕΣΗΕΑ



Μετά από καθυστέρηση πολλών μηνών η ΕΙΗΕΑ (η Ενωση των ιδιοκτητών του Τύπου) απέστειλε, τελικά, τις προτάσεις της σχετικά με την ΣΣΕ στην ΕΣΗΕΑ. Το μήνυμα του διαβόητου non-paper είναι απλό: όλες οι «ρυθμίσεις» που γνωρίζουμε από τις παλαιότερες ΣΣΕ καταργούνται. Τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ ξαναγράφονται από μηδενική βάση μέσα στις συνθήκες της κρίσης.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΑ ΜΜΕ (2)

Και η απάντηση της ένωσης συντακτών:
Tο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ κρίνοντας ότι οι θέσεις τις οποίες διατυπώνουν οι εργοδότες και με τις οποίες παραβιάζονται βασικά εργασιακά δικαιώματα των δημοσιογράφων και θεωρώντας ότι η στάση τους αυτή οδηγεί σε γενική σύγκρουση, αποφάσισε να ενημερώσει τα μέλη της για όσα συμβαίνουν στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ για να τα προετοιμάσει για τις ραγδαίες εξελίξεις που επέρχονται.




Στα πλαίσια αυτά αποφάσισε:



Να καλέσει σε Συνέλευση τα μέλη της Ένωσης

Να συγκαλέσει το Διασωματειακό με διευρυμένη σύνθεση μελών Δ.Σ. κατά Σωματείο

Να ζητήσει από την ΠΟΕΣΥ τη σύγκληση Πανελλαδικής Σύσκεψης των Ενώσεων Συντακτών

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΑ ΜΜΕ

Σε περίοδο πολέμου με σκληρές μάχες και θύματα μπαίνει ο χώρος των ΜΜΕ.Σήμερα οι εκδότες έστειλαν ένα non paper στην ΕΣΗΕΑ για το προσχέδιο της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας προκαλώντας αντιδράσεις . Τι λέει το χαρτί; Οι typologies.gr δημοσίευσαν τα βασικά σημεία :
-Η υπό συζήτηση σύμβαση καλύπτει τις εφημερίδες μέλη της ΕΙΗΕΑ και όλους τους δημοσιογράφους που εργάζονται σε αυτές. Οι όροι της κατασχύουν πάσης αντιθέτου διατάξεως που έχει τυχόν περιληφθεί σε προγενέστερη συμφωνία, εξαιρουμένων των διατάξεων για το ύψος των αποδοχών.

-Η Σύμβαση συνάπτεται υπό το φως των ριζικών αλλαγών και εξελίξεων που έχουν επέλθει στη λειτουργία των ΜΜΕ.

Η ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Του Δηµήτρη Μητρόπουλου


[Αγιογραφίες] από τα ΝΕΑ



ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ τα είπε σχεδόν σωστά. Η παρατήρηση του Δηµήτρη Δασκαλόπουλου ότι «δεν µπορώ να λύσω την εξίσωση για το πώς θα µειώσω 30% τις τιµές όταν έχω 5% κέρδη» συνοψίζει τη σχιζοφρένεια της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στην αγορά. Το γεγονός ότι ήρθε µετά τη συνάντηση µε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δεν αποτελεί σύµπτωση.

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΤΟ 90% ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΕΡΝΑ ΜΕΣΩ ΕΛΛΑΔΑΣ

Να μην είναι η Ελλάδα η μόνη που σηκώνει το βάρος των προσφύγων στην Ευρώπη και να διακοπεί άμεσα η επαναπροώθησή τους προς την Ελλάδα στη βάση του αποκαλούμενου "Δουβλίνο-2", ζήτησε ο ειδικός εντεταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για Ανθρώπινα Δικαιώματα, Αυστριακός Μάνφρεντ Νόβακ.

ΖΟΥΓΚΛΑ Η ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας η έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας που δόθηκε  στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι προσλήψεις με ευέλικτες μορφές απασχόλησης από την αρχή του έτους είναι σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με πέρσι και αγγίζουν τις 224.776 συνυπολογιζομένης της μετατροπής συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής ή εκ περιτροπής.

"ΡΙΧΝΟΥΝ" ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Μείωση φόρων στα Ι.Χ. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα προχωρήσει σε μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων των Ι.Χ. αυτοκινήτων μικρού και μεσαίου κυβισμού για να ανακόψει το κύμα κάθετης πτώσης των πωλήσεων, έκρηξης λουκέτων και απολύσεων και δραστικής συρρίκνωσης των εσόδων του προϋπολογισμού. Οπως είπε ο κ. Πλασκοβίτης, «η ένταση της φορολόγησης λειτούργησε αποθαρρυντικά για τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων ή μετέφερε μερίδιο αγοράς από τα αυτοκίνητα μεσαίας αξίας στα αυτοκίνητα πολύ μικρής αξίας». Αν και ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση σημείωσε ότι «η όποια κίνηση αποφασιστεί θα έχει σκοπό να ελαφρύνει το κόστος πώλησης όχι των αυτοκινήτων υπερβάλλουσας πολυτέλειας αλλά των μεσαίου επιπέδου».

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ Η ΛΥΠΗΤΕΡΗ

Σε εξέλιξη βρίσκεται πλέον ο «βομβαρδισμός» επαγγελματιών και επιχειρήσεων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, με τα ειδοποιητήρια που θα καταφτάνουν από σήμερα και θα τους καλούν να πληρώσουν για τη νέα περαίωση των ετών 2000-2009. 

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

O ΔΗΜΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ


To ΠΑΣΟΚ είναι «ένας μεγάλος πολιτικός και κοινωνικός χώρος, από τον οποίο δεν παίρνει «διαζύγιο» το μυαλό και η ψυχή», δηλώνει στην συνέντευξη του στην Ηλεκτρονική Αυτοδιοίκηση, (www.e-aftodioikisi.gr) ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Δημαράς.

Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ

Σε αλλαγή του μείγματος των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που προβλέπει το Μνημόνιο για το 2011 προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο μετά και την αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος των προηγούμενων ετών, που απαιτεί πρόσθετες παρεμβάσεις. Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι να περιοριστεί η φορολογική επιβάρυνση, που οδηγεί σε ασφυξία τις επιχειρήσεις και να αντικατασταθεί με μέτρα περιστολής των δαπανών, κυρίως στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ.

EYΣΗΜΑ ΑΠΟ ΔΝΤ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησε με την ελληνική κυβέρνηση ότι το κόστος ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα είχε μεγαλύτερο κόστος από ότι οφέλη.

ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ 2011

Σε αντίθεση με ό,τι ακούγεται, η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει πάρει τις αποφάσεις της και θα καταφύγει στις αγορές από τις αρχές κιόλας, του 2011. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε χθες ότι η χώρα κάποια στιγμή εντός του 2011 θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων τη στιγμή όμως, που ο ΟΔΔΗΧ επεξεργάζεται άμεσα υλοποιήσιμα σενάρια. 

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΥ ΑΠΟ ANT 1

Tα αποτελέσματα στην τηλεθέαση των πρώτων ημερών στα κανάλια προκάλεσαν συναγερμό καθώς οι επιλογές των περισσοτέρων σε ριάλιτυ δεν φαίνεται να δικαιώνεται.Αντίθετα τόσο η επιλογή απο το ΜΕGA για το νησί όσο και ο προγραμματισμός και η παρουσίαση των προγραμμάτων του, "ρίχνει" στα βράχια τους υπόλοιπους.

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΜΝΗΜΟΝΙΟ,ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΑΝΘΑΣΤΟΣ ...ΛΑΟΣ

TOY ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΑΓΚΟΥ
Ετσι που πάμε, με τις αδυναμίες και τις αστοχίες της κυβέρνησης από τη μία πλευρά, με τους λαϊκισμούς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, τις κραυγές διαφόρων «αστέρων» της δημοσιογραφίας, αλλά και την λυσσαλέα αντίσταση συντεχνιών που θέλουν να κρατήσουν προνομιακά κεκτημένα, σε λίγο θα πειστούμε ότι για όλα φταίει το τρισκατάρατο…μνημόνιο. Δεν αποκλείεται  αυτό να αποτυπωθεί και στο αποτέλεσμα των εκλογών της αυτοδιοίκησης.
Οπότε στην Αττική θα έχουμε περιφερειάρχη τον «βασιλιά» του «μελό» και αντάξιο συνεχιστή της παράδοσης του Νίκου Ξανθόπουλου, τον Γιάννη τον Δημαρά, που το έργο και η παρουσία του στη Βουλή ισοδυναμούν με το απόλυτο μηδέν (ούτε μία ερώτηση, ελάχιστες ή και καθόλου ομιλίες), στην Αθήνα δήμαρχο τον εκφραστή της κακογουστιάς και της αθλιότητας Κακλαμάνη, στην Κεντρική Μακεδονία περιφερειάρχη τον διασκεδαστή Π. Ψωμιάδη και δήμαρχο Θεσσαλονίκης τον Κ. Γκιουλέκα, βγαλμένο από τα σπλάχνα του Παπαγεωργοπουλισμού  και πάει λέγοντας.

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

ΕΤΟΙΜΟ TO ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΔΙΑΘΡΩΣΗΣ

H συζήτηση για την παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από το ταμείο που έχουν συστήσει το ΔΝΤ, η Ε.Ε. και η ΕΚΤ έχει ξεκινήσει. Και μαζί έχει αρχίσει η διαδικασία διερεύνησης του τρόπου με τον οποίο θα δρομολογηθεί η εν λόγω εξέλιξη. Το επικρατέστερο σχέδιο προβλέπει ότι τα 29 δισ. ευρώ που μέχρι σήμερα έχει λάβει η Ελλάδα, αλλά και τα επόμενα 9 δισ. ευρώ που θα εκταμιευθούν τον Δεκέμβριο, θα υπόκεινται στον κανόνα αποπληρωμής «3+2». Τα υπόλοιπα 72 δισ. αν συναφθεί νέα δανειακή σύμβαση θα αποπληρωθούν με ευνοϊκότερους όρους.
απο kathimerini.gr