Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

O ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ... ΒΙΟΛΙ ΤΟΥ

Το βιολί , βιολάκι από τον Ανδρέα Λοβέρδο περισσότερο  μιλά πλέον στο ΜΕGA παρά στη βουλή. Υπουργός εργασίας παρά τω MEGA. Oι δε δημοσιογράφοι σχεδόν αδιάβαστοι επί τα ασφαλιστικά. Κουβεντούλα καφενείου και ότι προκύψει...

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟ ΠΑΜΕ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ "ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΜΑΓΩΝ"


Του Σταυρου Λυγερου
Η πιο σοβαρή κουβέντα του πρωθυπουργού είναι ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε πειραματόζωο. Απέφυγε επιμελώς, όμως, να μιλήσει και για το είδος του συντελούμενου πειράματος και για τον δικό του ρόλο. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ευθύνεται για τη δημοσιονομική βόμβα που κληρονόμησε, αλλά έχει καταλυτικές ευθύνες για τον τρόπο που τη διαχειρίσθηκε, προκαλώντας την έκρηξή της με τις γνωστές συνέπειες.

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



AΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

"ΜΠΑΖΕΙ" ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΣΚΑΡΙΦΗΜΑ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ


Ονειρο θερινής νυχτός θα μείνει το ασφαλιστικό με αυτές τις διατάξεις που θέλουν  κυβέρνηση και τρόικα. Το σκαρίφημα Λοβέρδου αντιμετωπίζει μεγάλα συνταγματικα προβλήματα εξού και η αιφνίδια αναβολή του υπουργικού συμβουλίου. Την ίδια ώρα μεγαλώνει ο προβληματισμός και για το εργασιακό αλλά και αν θα αντέξει ΚΟ και πολιτικό συμβούλιο  την μπόρα που έρχεται

ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ


Φήμες για παραίτηση Λοβέρδου πυροδότησε η έκτακτη συνάντηση του υπουργού με τον πρωθυπουργό και το υπουργό οικονομικών με παράλληλη αναβολη του υπουργικού συμβουλίου για αύριο. Οι συνεχείς διαψεύσεις του υπουργού από τις Βρυξέλλες έχουν κουράσει τους πολίτες  όπως και οι συνεχείς μεταβολές. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος θα προσπαθήσει ξανά να αποφύγει το στίγμα του ασφαλιστικού και του εργασιακού πετώντας το μπαλάκι στον επόμενο  

ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΣΑΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ

Ο Φερνάντο Σάντος θα είναι ο διάδοχος του Ότο Ρεχάγκελ στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής Ελλάδας. Οι παράγοντες της ΕΠΟ φέρονται να έχουν συμφωνήσει προφορικά με τον Πορτογάλο τεχνικό. Μάλιστα, ο 56χρονος προπονητής αναμένεται να υπογράψει διετές συμβόλαιο συνεργασίας και θα ανακοινωθεί επίσημα στην προσεχή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ

Μπροστά σε ανυπέρβλητα συνταγματικά -και όχι μόνο- εμπόδια κινδυνεύουν να βρεθούν τα συνταξιοδοτικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, καθώς σε πολλά σημεία τους θίγουν κεκτημένα περιουσιακά δικαιώματα και αναμένεται να καταπέσουν στα δικαστήρια.Δικαστικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι πολλά από τα προωθούμενα μέτρα στο Ασφαλιστικό (αλλά και στον εργασιακό τομέα), όχι μόνο θα προσβληθούν με κύμα προσφυγών, αλλά και δεν θα αντέξουν στη δικαστική βάσανο και θα καταπέσουν ως αντίθετα στο Σύνταγμα, σε διεθνείς συμβάσεις, αλλά και στη νομολογία ελληνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ


Η κυβέρνηση δεν θα έχει πρόβλημα να λάβει τη δεύτερη δόση της βοήθειας από το ΔΝΤ και την ΕΕ, δήλωσε ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί δύο θετικές αξιολογήσεις ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη έναντι των επενδυτών.

Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΚΑΥΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ...ΕΦΟΡΙΑ

Καυτό καλοκαίρι υπόσχεται η εφορία στους φορολογουμένους, οι οποίοι θα κληθούν τις επόμενες εβδομάδες να πληρώσουν μια σειρά από τακτικούς και έκτακτους φόρους συνολικού ύψους άνω των 18 δισ. ευρώ. Στην απόδοση αυτών των φόρων έχει εναποθέσει τις ελπίδες του το οικονομικό επιτελείο για να ενισχύσει τα έσοδα του προϋπολογισμού, τα οποία στο 5μηνο εξακολουθούν να εμφανίζουν υστέρηση έναντι του στόχου.

TAKTIKH XOTZA AΠΟ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ

Αυξάνεται ο χρόνος προειδοποίησης για τις μισές αποζημιώσεις...
Ο Ανδρέας Λοβέρδος στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΤΕ Εργασίας του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με όσα είπε στους συναδέλφους του, οι ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού και του Εργασιακού υλοποιούν τις προβλέψεις του μνημονίου
Σε τρεις και... μία αλλαγή προχώρησε χθες ...
ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος στις ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

O ΠΑΡΑΓΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ...


Το χειρότερο με το νέο «εργασιακό» δεν είναι ούτε ότι θα γίνουν πιο εύκολες και γρήγορες οι απολύσεις ούτε ότι οι επιχειρήσεις θα περικόψουν στο ήμισυ τις αποζημιώσεις, υλοποιώντας τη δυνατότητα που τους δίδει το μέχρι πρότινος σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που έγινε αιφνιδιαστικά, χθες, διάταξη του... ασφαλιστικού. Aλλωστε, οι επιχειρηματίες που ξέρουν τι σημαίνει να έχουν έμπειρο προσωπικό, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αποδεικνύονται (τουλάχιστον αρκετοί) και συγκρατημένοι και θορυβημένοι από τη ζέση των πολιτικών να τα αλλάξουν όλα εν μια νυκτί, βασιλικότεροι των αγορών.

Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΤΑ ΕΙΧΕ ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΑ

ΑΠΟ ΤΟ FREECITY.GR
Eίναι ένα από τα κορυφαία έργα του θεάτρου του παραλόγου. Στη χώρα που ο Πρόεδρός της την έχει αποκαλέσει στο παρελθόν “απέραντο φρενοκομείο” ήταν θέμα χρόνου να ανέβει η παράσταση στην κεντρική πολιτική σκηνή. Συνέβη χτες στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην ελληνική πολιτική εκδοχή του Ερρίκου του 4ου, ένας τρελός προσπαθεί να περάσει τις αλλαγές μιας 20ετίας μέσα σε ένα 20ήμερο. Όπως ακριβώς και στον Πιραντέλλο, όλοι κάνουν ότι ο Λοβέρδος (ή ο πρωταγωνιστής τελοσπάντων) χαίρει άκρας υγείας και όλα θα πάνε καλά. Το σκηνικό στήνεται με δύο διαφορετικούς κόσμους, που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Ένας μικρός υπουργοκυβερνητικός κόσμος, όπου τα πάντα συμβαίνουν σαν σε εργαστήριο, και ένας πραγματικός έξω κόσμος που δεν συνδέεται σε τίποτα με τις συμπεριφορές στον άλλο.

Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Ο κ. Λοβέρδος εμφανίζεται ανοικτός σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής -σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του υπουργείου, σχετίζονται κυρίως με το χρόνο προειδοποίησης πριν την απόλυση- την ώρα που στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ επικρατεί έντονος προβληματισμός, τόσο για το περιεχόμενο αυτών καθ' εαυτών των νομοθετημάτων, όσο και για τις διαδικασίες που ακολουθούνται από το υπουργείο Εργασίας.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΤΥΦΩΝΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Ασφαλιστικός «τυφώνας» σαρώνει και το καθεστώς ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων, ανατρέποντας τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κυρίως των γυναικών αλλά και το ύψος των συντάξεων ανδρών και γυναικών. Εντός τριών ετών από το 2011 ως και το 2013 τα όρια ηλικίας των γυναικών αυξάνονται έως και 15 έτη, ενώ από το 2015 εφαρμόζεται και στον δημόσιο τομέα ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, με τη βασική και την αναλογική σύνταξη, που θα ισχύσει και στον ιδιωτικό τομέα.

Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Μέχρι και 15 χρόνια αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης στον δημόσιο τομέα, με τις αλλαγές να προχωρούν με διαδικασίες-εξπρές. Οι ανατροπές στην ηλικία συνταξιοδότησης ξεκινούν το 2011 και θα ολοκληρωθούν το 2013, με μεγάλες χαμένες τις μητέρες με ανήλικα παιδιά.Ενδεικτικό της έκτασης των αλλαγών είναι πως 140.000 ασφαλισμένες στον δημόσιο τομέα θα δουν τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση να αυξάνονται. Στόχος είναι να υπάρξουν ενιαία όρια αντρών και γυναικών μετά και την καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Οι μεγαλύτερες ανατροπές στα όρια ηλικίας αφορούν όσους ασφαλίστηκαν το κρίσιμο διάστημα 1983 έως και 1992, όπου η ετήσια αύξηση των ορίων ηλικίας φτάνει μέχρι και τα πέντε χρόνια (μέχρι και δεκαπέντε χρόνια αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης την τριετία 2011- 2013).

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

ΒΑΖΟΥΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΟΙ ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ ΛΟΒΕΡΔΟΥ

Σύγχυση στο ΠΑΣΟΚ πανικός στο Μαξίμου, και λεονταρισμοί Λοβέρδου φέρνουν ασφαλιστικό και εργασιακό.
Στο ΠΑΣΟΚ ο κομματικός μηχανισμός εμφανίζεται διχασμένος  καθώς πολλοί εκτιμούν ότι τα μέτρα Λοβέρδου δεν περνούν  από την βάση του κόμματος και αν καταστούν  νόμος σύντομα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων θα απομακρυνθεί βιαίως από το κίνημα.
Ωστόσο άλλα στελέχη εκτιμούν πως με τους κατάλληλους χειρισμούς και την απαραίτητη πίεση τα μέτρα θα γίνουν τελικά αποδεχτά έστω και με γκρίνιες.
 Στο Μαξίμου μάλλον δεν έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης, τόσο η επίκληση της κομματικής πειθαρχίας όσο και της προσφυγής στην κάλπη δείχνουν άγνοια δεδομένων και ο κίνδυνος εγκλωβισμού και η πίεση να γυρίσει μπούμερανγκ είναι αρκετά κοντά.

ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΔΙΑΡΡΟΕΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΝΟΣ ΣΩΚΟΣ
Με απόντα μέχρι την Πέμπτη τον πρωθυπουργό η κυβέρνηση καλείται να περάσει από δύο στενά τις αμέσως δύο επόμενες μέρες, καθώς οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο προκαλούν κλυδωνισμούς στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ και το κυβερνητικό επιτελείο τρέχει να προλάβει για να μη βρεθεί μπροστά σε νέες  διαρροές όταν θα ψηφιστούν οι νέες ασφαλιστικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιουλίου.

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ....ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

Από το 2011 και για όσους συνταξιοδοτούνται από το 2015 θα ισχύσει οριστικά ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων ενώ θα υπάρξει και αναγνώριση 5 πλασματικών ετών ασφάλισης για τη συμπλήρωση της 40ετίας.
Αυτές είναι οι τελευταίες αλλαγές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται την Τετάρτη στη Βουλή. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ανοικτή γραμμή με την τρόικα προκειμένου να διευθετηθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες, όπως είναι οι μητέρες ανηλίκων (πλην του Δημοσίου) που «παίζεται» αν το όριο ηλικίας ανέλθει στο 60ό ή στο 65ο.

ΕΣΗΕΑ ΑΚΟΥΣ;

Σε μάστιγα εξελίσσεται  στις πρωινές εκπομπές  η τακτική επανάληψης αποσπασμάτων από  συνεντεύξεις  προηγούμενων ημερών. Τώρα με το ασφαλιστικό έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο με αποτέλεσμα να βάζουν παλιότερα αποσπάσματα και να προκαλούν σύγχυση στους τηλεθεατές που βλέπουν σε δύο και τρία κανάλια το ίδιο συνεντευξιαζόμενο.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΕ ΚΑΡΟΛΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

Για αλλοίωση βασικών χαρακτηριστικών του πολιτεύματος κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, αναφερόμενος στις ενέργειες της κυβέρνησης για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.