Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

ΚΑΥΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ...ΕΦΟΡΙΑ

Καυτό καλοκαίρι υπόσχεται η εφορία στους φορολογουμένους, οι οποίοι θα κληθούν τις επόμενες εβδομάδες να πληρώσουν μια σειρά από τακτικούς και έκτακτους φόρους συνολικού ύψους άνω των 18 δισ. ευρώ. Στην απόδοση αυτών των φόρων έχει εναποθέσει τις ελπίδες του το οικονομικό επιτελείο για να ενισχύσει τα έσοδα του προϋπολογισμού, τα οποία στο 5μηνο εξακολουθούν να εμφανίζουν υστέρηση έναντι του στόχου.

Ετσι, από την 1η Ιουλίου αυξάνεται ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες από το 21% στο 23%, με άμεσο αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών, μεταξύ αυτών και των καυσίμων. Σημειώνεται ότι έως το τέλος Μαΐου, τα έσοδα από ΦΠΑ σημείωναν ασθενή αύξηση, καθώς η κατανάλωση έχει μειωθεί εξαιτίας της ύφεσης.
Επίσης, την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει με μεγάλη καθυστέρηση η αποστολή των σημειωμάτων για την καταβολή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων του 2009, ενώ όσοι έχουν ακίνητη περιουσία η αξία της οποίας υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ μαζί με το ΕΤΑΚ θα κληθούν να πληρώσουν και την έκτακτη εισφορά. Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται με συντελεστές που ξεκινούν από 0,1% και φθάνουν μέχρι 0,9% επί της αξίας των ακινήτων.
Για τις ίδιες περιουσίες θα πρέπει να πληρώσουν και Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Η πρώτη δόση ΦΑΠ των νομικών προσώπων θα πληρωθεί τον Ιούλιο. Επιπλέον, συνεχίζεται η αποστολή των εκκαθαριστικών των φορολογικών δηλώσεων, ενώ όσοι είχαν πέρυσι εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ καλούνται να καταβάλουν και έκτακτη εισφορά 1% επί του καθαρού ατομικού εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου