Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

TAKTIKH XOTZA AΠΟ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ

Αυξάνεται ο χρόνος προειδοποίησης για τις μισές αποζημιώσεις...
Ο Ανδρέας Λοβέρδος στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΤΕ Εργασίας του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με όσα είπε στους συναδέλφους του, οι ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού και του Εργασιακού υλοποιούν τις προβλέψεις του μνημονίου
Σε τρεις και... μία αλλαγή προχώρησε χθες ...
ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος στις ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Ειδικότερα ο αρμόδιος υπουργός, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξουν νέες διαρροές στην κρίσιμη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, όταν θα κατατεθούν οι ρυθμίσεις για το Εργασιακό στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό στις αρχές Ιουλίου, έκανε γνωστό ότι αυξάνεται κατά δύο μήνες ο χρόνος προειδοποίησης για την απόλυση εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ώστε ο εργοδότης να καταβάλει στον απολυόμενο το 50% της αποζημίωσης. Μ΄ αυτή την αλλαγή η κυβέρνηση προτείνει να υπάρχει μάξιμουμ χρόνος προειδοποίησης έξι μηνών για όσους εργάζονται πάνω από 20 χρόνια- αντί των τεσσάρων που προέβλεπε το Προεδρικό Διάταγμαενώ για τις προηγούμενες κατηγορίες εργαζομένων θα προβλέπεται η αντίστοιχη αύξηση.

Επιπλέον ο υπουργός μείωσε κατά δύο έτη- από τα 57 στα 55-τη διασφάλιση της εργασίας λέγοντας ότι από τη συγκεκριμένη ηλικία και άνω για όσους απολύονται οι εργοδότες αλλά και το κράτος μέσω του ΟΑΕΔ θα τους καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές μέχρι να συμπληρώσουν τα 65 έτη και να βγουν στη σύνταξη ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν «ανακυκλούμενες απολύσεις» διότι θα υπάρξουν σχετικές ρυθμίσεις για την αποτροπή τους καθώς θα εμποδίζονται οι εργοδότες να προσλαμβάνουν νέους σε ηλικία υπαλλήλους στη θέση των γηραιότερων απολυόμενων.

Ακόμη ο κ. Α. Λοβέρδος δεσμεύτηκε ότι οι νεοεισερχόμενοι κάτω των 25 ετών στην εργασία δεν θα λαμβάνουν τα 590 ευρώ αλλά επιπλέον 15-20% του μισθού τους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο μέσω του ΟΑΕΔ. Σημείωσε όμως ότι στις ρυθμίσεις θα παραμείνει η επίμαχη φράση πως «ο ΟΑΕΔ δύναται να καταβάλλει μέρος του μισθού των νέων έως 25 ετών» καθώς, όπως εξήγησε, εάν απαλειφθεί τότε δεν θα ισχύσει η έγκριση, που διασφάλισε η Ελλάδα, ποσού 200 εκατομμυρίων ευρώ από την Ε.Ε. για τη στήριξη του συγκεκριμένου προγράμματος. Η διαιτησία
Σε ό,τι αφορά την παραπομπή στη διαιτησία ο υπουργός κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους να συμφωνήσουν σε έναν ενιαίο κατάλογο διαιτητών και μεσολαβητών τους οποίους εμπιστεύονται και οι δύο πλευρές, ειδάλλως προειδοποίησε ότι το σχετικό άρθρο θα μείνει ως έχει. Στην τοποθέτησή του ο κ. Α. Λοβέρδος επέκρινε τη στάση των κομμάτων της Αριστεράς που ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια να μην υπογράψει το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα προκειμένου η κυβέρνηση να το καταθέσει στη Βουλή: «Δεν δέχομαι μομφές για αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Σ΄ αυτό το θέμα δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου... Ανάμεσα στο ορθότερο που είναι το Προεδρικό Διάταγμα και το δημοκρατικότερο που είναι η Βουλή προτίμησα το δεύτερο», είπε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε στρέφοντας εμμέσως τα πυρά του κατά του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα:

«Πρέπει να σκεφθούν πάρα πολύ εκείνοι που προσπαθούν να εμπλέξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σ΄ αυτή την άγονη πολιτική αντιπαράθεση... Υπήρξε πολιτικός που κάλεσε τον Πρόεδρο να αναπέμψει στη Βουλή το Προεδρικό Διάταγμα. Πρέπει να ξαναδεί την κατάρτισή του σε ό,τι αφορά το πολίτευμά μας...».

Οι αντιδράσεις
Στον αντίποδα, σκληρή κριτική άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο τομεάρχης Εργασιακών της Ν.Δ. κ. Γ. Βρούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ανατρέπει θεμελιακές σχέσεις εργασίας στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και διευκολύνει τις απολύσεις. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος τόνισε ότι «οι εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι κατ΄ απαίτηση του ΣΕΒ και των εργοδοτών» ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκης υποστήριξε ότι τα μέτρα θα μείνουν και μετά την κρίση και πως «το θέμα είναι καθαρά ταξικό».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σημείωσε πως η κυβέρνηση «προσφέρει στην τρόικα περισσότερα απ΄ όσα ζητάει και διαλέγει τον μονόδρομο της πλήρους υποταγής» ενώ σκληρή κριτική άσκησε και η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και νυν ανεξάρτητη Σοφία Σακοράφα κάνοντας λόγο για «κοινωνικό κανιβαλισμό με τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου