Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Kλειστά χαρτιά κράτησαν οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί, Εργασίας και Οικονομικών που συμμετείχαν στην εκδήλωση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνιών Υποθέσεων και της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για το ύψος του εγγυημένου εισοδήματος που θα εφαρμοστεί πιλοτικά το 2014 σε δύο περιοχές της χώρας.
Στην ημερίδα που διοργανώθηκε σήμερα στη Βουλή, πολλοί βουλευτές ζήτησαν από τους δύο υπουργούς να οριοθετήσουν, όσο το δυνατό περισσότερο, το ύψος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Είναι ένα τεχνικό θέμα, είπε ο Γιάννης Στουρνάρας και επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, όπου στην πρώτη το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κυμαίνεται στα 420 ευρώ αλλά στην Πορτογαλία φθάνει τα 200 ευρώ.

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

OI «AΘΛΙΟΙ» ΤΗΣ ΚΗΠΟΥΠΟΛΗΣ




Χωρίς ρεύμα οι τελευταίοι σεισμόπληκτοι του ’99 που μένουν σε λυόμενα
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΛΑΧΟΥΤΣΑΚΟΥ

Υπό το φως των κεριών και με συντροφιά φακούς, σόμπες και λάμπες πετρελαίου είναι αναγκασμένες να ζουν οι λιγοστές οικογένειες που διαβιούν στα λυόμενα που βρίσκονται στην Κηπούπολη του Δήμου Πετρούπολης  τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ο οικισμός των λυόμενων δημιουργήθηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999, προκειμένου να δώσει λύση στο πρόβλημα των αστέγων. Τότε, άνθρωποι που από την μια στιγμή στην άλλη έμειναν στο δρόμο, στεγάστηκαν σε λυόμενα προκείμενου να συνεχίσουν να ζουν αξιοπρεπώς.
Οι παροχές που τους δόθηκαν ήταν νερό και ρεύμα, με την προϋπόθεση ότι το ρεύμα θα το πλήρωναν με δικά τους χρήματα. Μερικοί είχαν την δυνατότητα και εξοφλούσαν τους λογαριασμούς. Άλλοι πάλι όχι.
Εννέα χρόνια μετά, το 2008, αστυνομικοί και άντρες των ΜΑΤ έκαναν έφοδο στον οικισμό και άρχισαν να ξηλώνουν τα ρολόγια της ΔΕΗ, καταδικάζοντας όλες τις οικογένειες της περιοχής να ζουν στο σκότος. Οι λάμπες έσβησαν, τα τρόφιμα χάλασαν και η θέρμανση διακόπηκε.
Η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων ήταν -μετά τον σεισμό- το δεύτερο καίριο πλήγμα που δέχτηκαν οι κάτοικοι του οικισμού.