Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

To success story της κυβέρνησης και η βαριά ατζέντα της τρόικας Πηγή:www.capital.gr

της Δήμητρας Καδδά

Η χθεσινή ανακοίνωση για πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ στο 8μηνο ήταν ακόμη ένα «λιθαράκι» στο «σερί» θετικών ειδήσεων των τελευταίων ημερών: την ρηχότερη ύφεση το β΄τρίμηνο εξ αιτίας τουρισμού και μείωσης εισαγωγών, τις προβλέψεις για παράταση τουριστικής σαιζόν και το φθινόπωρο, αλλά και της λεκτικής στήριξης για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας από στελέχη της Δ. Ευρώπης, κυρίως σε σχέση με τις γερμανικές εκλογές.

Τα χθεσινά στοιχεία περί πλεονάσματος έδωσαν την αφορμή σε αρκετά πολιτικά στελέχη να επικαλεσθούν την πρωθυπουργική δέσμευση από το βήμα της ΔΕΘ περί κοινωνικού μερίσματος από  μεγάλο τμήμα αυτού του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο θα διατεθεί για την ανακούφιση των πιο αδύναμων στρωμάτων –τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ένστολους και τους μακροχρόνια ανέργους (σημ. το Μνημόνιο προβλέπει την διανομή του 70% τυχόν καλύτερων επιδόσεων).


«Ο δρόμος ακόμη είναι μακρύς» προειδοποιούν ωστόσο αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, εξηγώντας ότι ναι μεν τα στοιχεία δείχνουν  ότι το πρόγραμμα στους αριθμούς  βρίσκεται εντός τροχιάς, οι δαπάνες (των υπουργείων κυρίως) έχουν νοικοκυρευτεί και τα έσοδα από  έμμεσους φόρους (έστω και για εποχικούς λόγους) αυξάνονται, αλλά κίνδυνοι παραμένουν.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι από τα 3 δισ. ευρώ του  πρωτογενούς πλεονάσματος το 8μηνο του 2013 (ή το 1,5 δισ. ευρώ  αν εξαιρεθεί 1,5 δισ. ευρώ των εισπράξεων για SΜPs δηλαδή για τις αποδόσεις που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα και εξαιρούνται της καταμέτρησης για το πλεόνασμα με βάση τη… μνημονιακή ερμηνεία), υπάρχουν πολλά στοιχεία που μπορεί να αλλάξουν.

Ως πιο χαρακτηριστικό καταγράφουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: υποχρηματοδοτείται (παρά της επιτάχυνση  πληρωμών) κατά 1,3 δισ. ευρώ, συνδράμοντας έτσι στην δημοσιονομική απόδοση. Ωστόσο χθες κατά τις ανακοινώσεις της προόδου του 8μήνου, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός κ. Σταϊκούρας έκανε σαφές ότι  «πρόκειται για επενδυτικούς πόρους που πρέπει στο σύνολό τους, και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, να διοχετευθούν στην οικονομική δραστηριότητα, ώστε αφενός να ενισχυθεί περαιτέρω η προσπάθεια ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας και αφετέρου να διασφαλιστεί η μεσοπρόθεσμη διατηρησιμότητα του δημοσιονομικού εγχειρήματος».

Σημειώνεται ότι στα «χαρτιά» το πρόγραμμα (ΠΔΕ) παραμένει το ίδιο αλλά θα αλλάξει: έχει ήδη προβλεφθεί περικοπή 200 εκατ. ευρώ φέτος και 300 εκατ. ευρώ το 2014 στο υπό διαμόρφωση νέο μεσοπρόθεσμο. Δηλαδή επί της ουσίας η υποχρηματοδότηση είναι 1,1 δισ. ευρώ το 8μηνο...

Υπάρχουν όμως και άλλοι κίνδυνοι, από το «ευρύτερο» δημόσιο, αναφέρουν αρμόδια στελέχη: ο λόγος για τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων και  των  νοσοκομείων. Τα στοιχεία δεν «φαίνονται» στην ανακοίνωση για τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά για τη γενική κυβέρνηση. Και εκεί μάλιστα απουσιάζει ένα στοιχείο: νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών 800 εκατ ευρώ περίπου μόνο στον κλάδο υγείας (επιπλέον των 8 δισ. ευρώ παλαιών χρεών προς πληρωμή…).

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, παρακολουθούμε τους κινδύνους και εξετάζουμε τρόπους  να κλείσουν τυχόν αποκλίσεις» αναφέρει κυβερνητική πηγή. «Αυτό που πρέπει να δούμε είναι η στάση της  τρόικας», προσθέτει.

Μία πρώτη γεύση αναμένεται από αύριο: φτάνουν τα τεχνικά κλιμάκια για να ακολουθήσουν την άλλη εβδομάδα τα μεσαία στελέχη και την Κυριακή 22/9 οι επικεφαλείς των δανειστών. «Αισιοδοξούμε ότι θα δώσουν χρόνο», αναφέρουν αρμόδιες πηγές. «Δηλαδή ότι θα αποδεχθούν ως επαρκή την εκτέλεση του προϋπολογισμού και ότι θα δεχθούν να αναβληθεί η δέσμευση για νέα μέτρα έως το 2017».

«Όσα λέει το μνημόνιο πρέπει να τηρηθούν», αναφέρει ωστόσο  κοινοτική πηγή. Εξηγεί ότι βάσει μνημονίου πρέπει η κυβέρνηση να παρουσιάζει τον νέο προϋπολογισμό του 2014 με 3ετή δεσμευτικά όρια δαπανών ανά τομέα. «Αυτό δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να αναβληθεί».

«Άλλο είναι να δώσουμε όρια δαπανών και εσόδων και άλλο να δεχθούμε από τώρα μελλοντικές αποκλίσεις και να τις καλύψουμε, ανακοινώνοντας μέτρα που ίσως να πρέπει να ληφθούν σε δύο ή τρία χρόνια από τώρα», αναφέρει αρμόδιο στέλεχος δίνοντας και ένα περίγραμμα της επιχειρηματολογίας της ελληνικής  πλευράς.

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη κρούουν τον κώδωνα για την ανάγκη η ελληνική πλευρά να έχει ετοιμαστεί επαρκώς αυτή τη φορά για όλες τις «εκδοχές». Δηλαδή και για το σενάριο η τρόικα αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές να έρθει με «σκληρό» πρόσωπο ζητώντας κατά γράμμα εφαρμογή ενός πολύ «απαιτητικού» πακέτου στο οποίο ακόμη υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες: από τα τέσσερα προαπαιτούμενα που δεν έχουν γίνει,  έως κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στις αγορές και στην οικονομία…


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου